Щеплення: за чи проти, - розмова з педіатром-інфекціоністом

Щеплення: за чи проти, - розмова з педіатром-інфекціоністом

Про важливість щеплення за загальним профілактичним календарем, та про рекомендаційні вакцини, про які навіть не кожен знає, говорили з педіатром-інфекціоністом Житомирської центральної міської дитячої лікарні Анною Кухарук.

 - Які обов’язкові щеплення дітям та з якого віку потрібно робити?

- Обов’язковий календар щеплень, як його звикли називати батьки, це досить умовна назва. Адже загальний профілактичний календар щеплень – це те, що забезпечуються державою, що держава гарантує безкоштовно. У наш календар щеплень входить захист від 10 хвороб. В інших державах це мінімум 13-15.

- Захист від яких десяти хвороб можна отримати завдяки безкоштовній вакцинації?

Відео дня

- Це щеплення проти туберкульозу (БЦЖ), гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, гемофільної інфекції та поліємеліту. Календар складено так, що в 1 рік дитина має отримати більшість щеплень і мати імунітет від цих захворювань.

- Чому щеплення варто робити з дотриманням рекомендацій по віку?

- Тут є багато нюансів: чим менша дитина, тим легше. Чим доросліша дитина, тим більше реактивність імунної системи. Чим старша дитина, тим більш виражена відповідь організму на вакцинацію. Це і місцеві прояви, і підвищення температури. Така особливість імунної системи.

Чому важливо вчасно вакцинуватися, щоб встигнути сформувати імунітет, організму потрібно виробити захисні антитіла до того, як дитина починає ходити. В рік дітки починають ходити, контактувати з соціумом. Самостійно пересуваються дитячим майданчиком – а це вже ризик заразитися. Вакцинація ж дає захист від хвороб.

Важливо розрізняти два поняття – колективний імунітет і власний імунітет. Це один з фактів, як можуть маніпулювати противники вакцинації. Їх позиція така: «я можу не вакцинуватися, і не буду хворіти». Це може спрацювати у випадку з інфекціями, які передаються повітряно-крапельним шляхом. До прикладу кір, про яку зараз усі говорять. Якщо ви не контактуєте з хворими на кір, немає в оточенні тих, хто може заразити, то звісно не захворієте. Проте, це не працює у випадку з гепатитом чи правцем. Тут грає роль лише власний імунітет. Або в організмі є антитіла, що виробляються внаслідок щеплення, або їх немає і тоді людина може захворіти, якщо вона не має захисту. Ризик отримати правець при будь-якій травмі слизових оболонок чи шкіри. Якщо порушена цілісність шкіри, є ризик захворіти на правець.

- До якого віку потрібно отримати всі щеплення?

- До року дитина має отримати основні щеплення, потім у 18 місяців. І далі вже з півтора року лише ревакцинація для того, аби підтримати антитіла на певному захисному рівні. І кожні 10 років для дорослих також необхідна вакцинація від дифтерії та правцю – гарантовані державою, безкоштовні.

- Які щеплення ви рекомендуєте робити своїм пацієнтам, котрі не входять до загального профілактичного календарю?

- Крім загального календаря є й інші щеплення. Вони не заборонені державою, але відносяться до рекомендованих. Особлива увага до пацієнтів з групи ризику, усіх, хто має якісь супутні захворювання. Хворих маємо захищати ще більше, ніж здорових.

Перше щеплення, про яке варто знати кожній молодій мамі і навіть вагітній – щеплення від ротовірусу. Зробити це щеплення варто до 6 місяців 2 дози. Старше 6 місяців дітей вже не вакцинують. Також можна щепитися від вітряної віспи, менінгококу, гепатиту А, пневмококу, грипу та сказу. Для дорослих рекомендовані ще такі щеплення – кір, краснуха, паротит, якщо ви не знаєте, чи були вакциновані 2 дозами у дитинстві, гепатиту В, і подорожуючим від черевного тифу.

- Як і де можна придбати рекомендовані вакцини?

- Всі рекомендовані щеплення можна купувати в аптеках або приватних медичних центрах. Одразу потрібно відмітити, що всі вони потрапляють до України централізовано. Усі вакцини проходять перевірки і контроль. В реалізації мають бути лише вакцини з україномовною упаковкою та сертифікатом. Якщо сертифікат чи коробочка на іншій мові – значить ці препарати призначені для іншої країни. Це переважно монодозовані вакцини. Тобто одна вакцина для однієї людини.

- Коли не можна робити щеплення?

- Бажано не робити щеплення при високій температурі. Адже тоді вакцинація може пройти не поміченою організмом, адже всі сили вже направлені на боротьбу з інфекцією. Кашлі та нежить – не протипоказання до вакцинації.

Житомирська ОДА.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up