Очікування і реальність: чи не «провалить» Житомир програму «Доступні ліки»?

Очікування і реальність: чи не «провалить» Житомир програму «Доступні ліки»?

Уже 1 квітня в Україні стартує урядова програма «Доступні ліки», мета якої – забезпечення лікарськими препаратами певних категорій хворих. Однак чи встиг до неї долучитися Житомир?

 

Мета програми «Доступні ліки» – забезпечити кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість їхнього життя й запобігатимуть виникненню ускладнень і передчасної смертності. У рамках програми пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою.

Як пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я, пріорітетність надали лікуванню саме тих хвороб, які найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні.

За даними МОЗ, смертність від серцево-судинних хвороб складає 65% від загальної смертності населення в Україні. Відповідно до статистичних даних за 2015 рік, на діабет ІІ типу страждає один мільйон осіб, що у 6 разів більше, ніж на діабет І типу (інсулінозалежний). Хворих на бронхіальну астму за статистикою 2015-го року, зареєстровано 210 тисяч. Здебільшого це діти та молодь.

Відео дня

Де і як пацієнти отримуватимуть ліки?

Як пояснила очільник управління охорони здоров’я Житомирської міськради Марія Місюрова, житомиряни теж зможуть отримувати ліки в місцевих аптечних пунктах.

«Для того, щоб отримати безкоштовні ліки, пацієнту, в першу чергу, потрібно буде звернутися до лікаря, оскільки рецепти отримуватимуть виключно у сімейних лікарів. Рецепт дійсний протягом 30 днів з дня виписки», – розповідає Марія Місюрова.

За словами очільниці профільного управління, у Житомирі практично всі аптеки, назалежно від форм власності, зможуть брати участь в програмі реімбурсації. Реімбурсація – загальноприйнята в міжнародній практиці охорони здоров’я назва процесу, за допомогою якого система охорони здоров’я впливає на доступність лікарських препаратів і медичних послуг для населення. Цьогоріч Уряд виділив 500 мільйонів гривень на програму реімбурсації.

«Будуть укладатися угоди між міськими закладами охорони здоров’я і аптеками. Ми запрошували всі аптеки, але може бути й таке, що якісь з них відмовляться від участі у програмі. Але це потрібно робити, це соціально значущий захід. Наше умовне побажання – щоб аптеки-учасники були неподалік лікувальних закладів, щоб люди, отримавши рецепт, одразу ж могли отримати й ліки», – ділиться Марія Місюрова.

Однак це не значить, що ліки, які входять до переліку, не відпускатимуться без рецепту. Нюанс полягає в тому, що в такому випадку аптека не матиме підстав для того, щоб відпустити даний лікарський засіб безкоштовно або зі знижкою, тож пацієнт заплатить за потрібний препарат у повному обсязі.

Вартість яких ліків держава збирається компенсувати?

З метою ефективного використання бюджетних коштів рецепт на отримання ліків виписуватимуть не за комерційною назвою, а на основі міжнародної непатентованої назви (МНН) діючої речовини ліків.

В Україні відшкодування вартості ліків визначатиме Національний перелік основних лікарських засобів у 2017 році. До його складу входять рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я 21 міжнародна непатентована назва (діюча речовина) для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та діабету ІІ типу.

В аптеці пацієнт може обрати – отримати найдешевший лікарський засіб безкоштовно, або обрати іншу торгову марку, доплативши певну суму.  Очільник управління охорони здоров’я Марія Місюрова підкреслила, що до програми входять препарати виключно по МНН.

Як регулюватимуть ціни на лікарські засоби в Україні?

Задля забезпечення доступності ліків в Україні МОЗ встановить граничну оптово-відпускну ціну лікарських засобів по 21 міжнародній непатентованій назві, які увійдуть до програми реімбурсації.

Граничну оптово-відпускну ціну розрахують, базуючись на медіанній ціні на лікарський засіб у 5 сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії.

Це країни ЄС, де вже давно сформована система регулювання цін на лікарські засоби та механізм відшкодування вартості ліків. Оскільки виробникам вигідно реалізувати ліки за такою ціною в сусідніх країнах, отже, так само має бути і в Україні.

Для лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню, МОЗ встановить максимальну роздрібну торговельну надбавку на продаж ліків на рівні 15%.

Які ліки пацієнт може отримати безкоштовно, а за які потрібно доплачувати?

Реєстр оптово-відпускних цін визначає максимальну ціну препарату, який може взяти участь в урядовій програмі «Доступні ліки».

Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто, такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безкоштовно.

Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату.

Ліки, ціна на які перевищує референтну ціну в 5 сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії – не підпадають під програму відшкодування.

На момент підготовки матеріалу до друку ані на сайті міськради, ані на веб-сторінці облдержадміністрації переліку аптек, що уклали угоди з владою та долучилися до програми реімбурсації оприлюднено не було. Тож висновки про те, як реформа втілюється в Житомирі, кожен зможе зробити сам. Разом з тим очільниця управління охорони здоров’я Житомирської міськради Марія Місюрова запевнила, що до 1 квітня механізм відшкодування має бути налагодженим і вступити в дію.

 

МНН (міжнародна непатентована назва (діюча речовина)), які входять до програми реімбурсації

СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ:

Аміодарон (Amiodarone)

Амлодипін (Amlodipine)

Атенолол (Atenolol)

Верапаміл (Verapamil)

Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide)

Спіронолактон (Spironolactone)

Фуросемід (Furosemide)

Дигоксин (Digoxin)

Еналаприл (Enalapril)

Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate)

Карведілол (Carvedilol)

Клопідогрель (Clopidogrel)

Метопролол (Metoprolol)

Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate)

Симвастатин (Simvastatin)

Бісопролол (Bisoprolol)

БРОНХІАЛЬНА АСТМА:

Беклометазон (Beclometasone)

Будесонід (Budesonide)

Сальбутамол (Salbutamol)

ДІАБЕТ ІІ ТИПУ:

Метформін (Metformin)

Гліклазид (Gliclazide)

 

 

Анастасія Кузьмич

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up