Нова медреформа: коли і як житомиряни зможуть обирати собі сімейних лікарів

Нова медреформа: коли і як житомиряни зможуть обирати собі сімейних  лікарів

У квітні 2018-го українці почнуть підписувати декларації з медиками, які стануть їхніми сімейними лікарями. Вибір лікаря буде повністю вільним та не залежатиме від місця реєстрації. Як житомиряни обиратимуть сімейних лікарів, пояснила начальник управління охорони здоров'я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

Коли можна обирати сімейного лікаря

У грудні 2017 року Житомирською міською радою було прийнято рішення про створення Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), який включатиме в себе лікарів первинної ланки, а саме сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів.

«На сьогоднішній момент всі ці лікарі знаходяться у нас в поліклініках, амбулаторіях, але вони не відокремлені на первинну ланку. Зараз поступово відбувається процес відокремлення і створення центру. Насправді реформа почала тільки впроваджуватися, і для того, щоб відчути зміни, ще потрібно більше півроку. Чому? Тому що до 1 квітня ми маємо підготувати робочі місця наших сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів. Адже кожен фахівець повинен мати комп'ютер, принтер, мережу інтернет, щоб пацієнт мав змогу заповнити декларацію в електронному вигляді, а потім вже укласти контракт з Національною службою здоров'я України», - розповіла начальник управління охорони здоров'я Житомирської міськради.

Відео дня

На сьогоднішній день йдуть підгототовчі роботи, а з 1 квітня стартує приписна кампанія, тобто якщо пацієнт має свого сімейного лікаря (педіатра, терапевта), задоволений ним, він може звернутися до нього і укласти з ним декларацію.

 

 

«Якщо пацієнт хоче обрати нового лікаря, навіть з іншого району, то, будь ласка, він може звертатися. Тепер обрати сімейного лікаря можна у будь-якому зручному для вас районі міста та у будь-якій амбулаторії, адже територіальної прив’язки більше немає. І це найголовніше у реформі — пацієнт має право на вільний вибір лікаря», - наголосила Марія Місюрова.

Як і де можна обрати сімейного лікаря

Управлінням охорони здоров'я, колективами лікарень, адмінстрацією буде створено сайт Центру первинної медико-санітарної допомоги.

«Інформація про лікарів (ПІП, фото, стаж роботи, кваліфікація і т.п.), а їх у нас більше двохсот, буде на сайтах ЦМЛ №1, ЦМЛ№2 та центральної дитячої міської лікарні. Така інформація важлива, і жителі міста зможуть ознайомитися з нею. Також якщо знайомі або друзі реомендують того чи іншого лікаря, то це теж добре. Найголовніше в реформі — відновити довіру пацієнтів до сімейного лікаря, тому що зараз ця довіра на досить низькому рівні. Сімейний лікар — це лікар першого контакту, він повинен вирішувати більшість скарг пацієнта, які стосуються надання як медичної, так і невідкладної допомоги. Це також, наприклад, корекція артеріального тиску, співучасть в урядових програмах, як, наприклад, «Доступні ліки», і багато іншого», - наголосила Марія Місюрова.

Посадовець переконана: в ідеалі сімейний лікар має вести пацієнта з самого народження, як це практикується в європейських країнах.

«Краще, коли лікар знає твої скарги, захворювання, вакцинування, яка потрібна профілактика, якщо людина потрапляє в групу ризику. Тому звертатися саме до сімейного лікаря — надважливо.

На жаль, сьогодні ми дуже часто одразу звертаємось до вузьких спеціалістів (невролога, кардіолога і т. п.), іноді самі собі призначаємо різні вартісні обстеження, але це буває не потрібно. Основна зміна реформи — спочатку ми приходимо до сімейного лікаря, він нас оглядає, якщо є потреба — пише направлення до вузького спеціаліста», - зазначає Марія Місюрова.

 

 

Кваліфікація лікарів

Багато людей цікавляться кваліфікацією сімейних лікарів. Однак у цьому питанні вони можуть бути спокійні — наголосила керівник управління охорони здоров'я міськради.

«Хочу відзначити, що у нас дуже досвідчені фахівці, усі практично мають категорію, постійно проходять курси підвищенння кваліфікації, тому турбуватися щодо цього не варто», — сказала Марія Місюрова.

Якою буде зарплата сімейних лікарів

Як повідомила начальник управління, до 1 липня зарплата медиків залишається такою, як вона була у 2017 році, це за рахунок медичної субвенції. А з 1 липня, якщо центр укладе контракт з Національною службою здоров'я України, це дійсно залежатиме від декларації, то зарплата має підвищуватися. «Зараз сімейний лікар заробляє в середньому від 4 до 6 тис. грн в залежності від категорії, стажу роботи і т. д. Маємо надію, що вдвічі як мінімум зарплата лікарів зросте, адже мотивація тут дуже важлива; зараз вона дуже низька, і багато лікарів працює на ентузіазмі», - додала посадовець.

Як висновок, із новою медичною реформою лікарі зароблятимуть більше. Максимальна кількість пацієнтів на одного лікаря - не більше 2 тисяч.

«Для прикладу, зараз на одну дільницю припадає 1500-1700 пацієнтів, у педіатричній дільниці трохи менше —- 800-1000 дітей. Первинна допомога — безоплатна для пацієнтів, її оплачує держава. У рік на одного пацієнта виділятиметься 370 грн», - розповіла Марія Місюрова.

Також варто зазначити: якщо ви обрали сімейного лікаря і він не сподобався, то маєте повне право розірвати цю декларацію і укласти її з іншим лікарем — запевнили в мерії. Як запрацює нова медична реформа на практиці, чи виправдає очікування її творців, побачимо згодом.

Алла Гетьман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up