Нітрати в їжі: як насититися вітамінами й не отруїтися

Нітрати в їжі: як насититися вітамінами й не отруїтися

З настанням весни на прилавках магазинів та ринків з’являється все більше і більше свіжих овочів: огірки, помідори, капуста, редиска.

Незважаючи на ризик і страх отруїтись, так хочеться після довгої зими побалувати себе та рідних свіжими овочами. Як впливають нітрати на організм людини та чи безпечно їсти ранні овочі, дізнавались журналісти “20 хвилин”.

Ранні овочі, як правило, накопичують нітратів більше, ніж пізні. Крім цього, концентрація цих хімічних сполук в овочах, які вирощені в захищених ґрунтах (теплицях, парниках), більша, ніж в овочах, які вирощуються у відкритих ґрунтах або під відкритим небом. Тож природно, що майже всіх покупців цікавить питання: чи містять ранні овочеві культури надлишкову кількість нітратів і чи безпечно їх споживати.

Тож що таке нітрати та звідки вони беруться, розповіла головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів ГУ Держпроспоживслужби у Житомирській області Валентина Свідерська.

Відео дня

Нітрати — це солі азотної кислоти, яких дуже багато в навколишньому середовищі, наприклад, у ґрунті або воді. Азот, поряд з фосфором і калієм, становить основу харчування рослин, у тому числі і овочів.

Нітрати входять до складу багатьох добрив, також їх багато в продуктах гниття органічних речовин, промислових та комунально-побутових відходах. Вони здатні накопичуватись у воді і продуктах харчування. Нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах.  

«В організмі людини частина нітратів згодом легко виводиться, інша частина утворює нешкідливі, а іноді навіть корисні з’єднання. Але за певних умов нітрати можуть відновлюватися в солі азотистої кислоти, створюючи нітрити, які, в свою чергу, перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень, доставляючи його до клітин і тканин. У результаті може розвитися кисневе голодування тканин і організму в цілому. Одночасно в крові зростає вміст молочної кислоти, холестерину і лейкоцитів, знижується кількість білків», - розповіла Валентина Іванівна.

За словами спеціаліста відділу безпечності харчових продуктів, нітрати також впливають на обмін речовин та зменшують вміст вітамінів у їжі. Навіть у невеликих дозах вони можуть стати причиною збільшення щитовидної залози, послаблення захисних систем організму, виникнення раку та інших захворювань.

Безпечною добовою дозою нітратів, що надходять в організм дорослої людини разом з їжею, є 5 мг на 1 кг ваги тіла. Нижче наведений список продуктів і вміст у них нітратів на 1 кг рослини:

  • Картопля — 250 мг; 

  • Капуста: рання — 900 мг, пізня — 500 мг;

  • Морква: рання — 400 мг, пізня — 250 мг;

  • Томати — 150-300 мг;

  • Буряк столовий — 1400 мг;

  • Цибуля: ріпчаста — 80 мг, зелена — 600-800 мг;

  • Кабачки – 400 мг.

«Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в ранніх овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. 

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості  про реалізатора і вміст нітратів», - пояснила Валентина Іванівна.

Також фахівець додала, що позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна. 

«Первинна обробка рослинних продуктів, тобто зняття зеленого листя, що покриває качани, видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30%. Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%. Замочування овочів та фруктів у чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години зменшить вміст нітратів в них на 25-30%», - розповіла  спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів.

Тож прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:

- купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків; Це можуть бути ті партії, які були не допущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів;

- не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;

- перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;

- купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність: 

  • на продукцію, вирощену у тепличних господарствах – посвідчення про якість, декларація виробника; 

  • на продукцію, що реалізується на ринках, – експертний висновок лабораторії ветсанекспертизи, де конкретно зазначаються фактичні рівні нітратів, їх норми; 

  • на імпортні овочі – висновки державної санепідекспертизи, сертифікати відповідності. 

Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону.

Алла Герман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up