"Недовкладання" продуктів у страви і якість води - основні проблеми організації харчування дітей в навчально-виховних закладах Житомирщини

"Недовкладання" продуктів у страви і якість води - основні проблеми організації харчування дітей в навчально-виховних закладах Житомирщини

Фахівці територіальних відділів ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» лабораторно обстежили 537 дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів області і виявили ряд проблем в організації процесу харчування. 

Здорова дитина – надбання країни. І харчування має дуже важливу функцію – забезпечення дитячого організму основними поживними речовинами для підтримання життєдіяльності, росту, розвитку, підтримання імунітету – власне, збереження здоров’я дитини.

Закон збалансованого харчування передбачає постійне надходження в організм необхідної кількості білків, жирів, вуглеводів та інших важливих поживних речовин, кожній із яких належить своя особлива роль в обмінних процесах організму.

В області, як і в Україні в цілому, зберігається високий рівень загальної захворюваності. Особливе занепокоєння викликають захворювання органів травлення, які у структурі загальної захворюваності займають третє місце.

Відео дня

Серед факторів, що впливають на зростання хвороб органів травлення у дітей, 50% припадає на неповноцінне та неякісне харчування.

 Важливість процесу організації харчування дітей у навчально-виховних закладах обумовлена і епідеміологічною складовою. Адже саме з дотриманням вимог на усіх етапах – від постачання продуктів харчування і сировини до реалізації готових страв – пов’язана профілактика спалахів харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій в організованих дитячих колективах.

Запорукою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя в дитячих колективах є чіткий та дієвий контроль за суворим дотримання чинного законодавства при організації харчування організованих груп дітей з боку керівництва навчальних закладів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, юридичних та фізичних осіб, які займаються постачанням харчових продуктів, виготовленням та реалізацією готових страв.

   Аналіз проведених досліджень  за 9 місяців поточного року показав, що  фахівцями територіальних відділів ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України»  було лабораторно обстежено 537 дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. За цей період було здійснено 5583 санітарно-гігієнічних досліджень (калорійність, нітрати, пестициди, радіонукліди, вода), 16028 мікробіологічних досліджень (гігієнічні змиви, кулінарні вироби, ієрсинії, вода).

 Із проведених лабораторних та інструментальних досліджень не відповідали гігієнічним вимогам результати досліджень калорійності у загальноосвітніх навчальних закладах Житомирського, Баранівського, Коростишівського, Андрушівського, Ружинського, Любарського, Малинського, Нов-Волинського, Житомирського районів та дошкільних закладах Черняхівського, Андрушівського району, що свідчить про недовкладення продуктів у страви.

 Мало місце перевищення нормативних показників по вмісту нітратів в овочах у дошкільних закладах Ружинського, Андрушівського, Попільнянського районах та школах Бердичівського району.

При проведенні мікробіологічних досліджень страв та гігієнічних змивів, найбільший відсоток відхилень зареєстровано у Андрушівському, Романівському, Попільнянському, Брусилівському, Любарському, Коростенському, Коростишівському, Пулинському районах, де в дошкільних та загальноосвітніх закладах були висіяні бактерії групи кишкової палички, що недопустимо.

Фізіологічні норми вживання основних продуктів таких як м’ясо, риба, молоко і молочні продукти, овочі, фрукти тощо не виконуються, харчування дітей залишається незбалансованим.

Викликає  занепокоєння  те, що 27% із досліджених проб води  не відповідали  гігієнічним вимогам за рахунок перевищення вмісту нітратів, заліза,  бактеріологічними показниками. Споживання такої води може спричинити інтоксикацію, порушення дихальної та серцевої недостатності, гіпоксію, анемію,  інфекційні та вірусні захворювання.

Вищевикладене свідчить, що в організації харчування школярів залишається невирішена ціла низка важливих питань щодо харчування дітей організованих колективів.

Отже, контроль за організацією раціонального безпечного харчування у навчальних закладах області має бути пріоритетним напрямком у роботі відповідно структур.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up