Національна служба здоров’я України завершила другу хвилю підписання договорів з пацієнтами

Національна служба здоров’я України завершила другу хвилю підписання договорів з пацієнтами

“Друга хвиля” підписання договорів з Національної служби здоров’я України (далі - НСЗУ) завершилась 15 серпня.

 

Результатом “другої хвилі“ стало укладання договорів з 389 закладами комунальної форми власності, 40 закладами приватної форми власності та 33 лікарями-ФОПами. Цей результат в три рази перевищує результати “першої хвилі”, коли було заключено загалом 161 договір. За результатам двох хвиль укладання договорів на новий механізм фінансування перейшли 538 комунальних закладів, 38 лікарів ФОПів та 47 приватних клінік.

Відео дня

Таким чином близько половини всіх комунальних  закладів, що надають первинну медичну допомогу вже з вересня працюватимуть у новій системі фінансування охорони здоров’я.  

Нова система фінансування закладів первинки передбачає механізм капітації (подушна оплата), що означає здійснення щомісячної оплати медичних послуг за кожного пацієнта, незалежно від того, чи звертається він за медичними послугами чи ні.  

Під час “другої хвилі” найактивнішими були заклади у Харківській (58 закладів), Львівській (34 заклади).  Ознайомитись з повним переліком закладів, які підписали договір можна на сайті НСЗУ: http://nszu.gov.ua/index-7.html

Можливість заключити договори отримали лише ті заклади, які повністю виконали вимоги, зокрема, були підключені до системи “Електронного здоров’я”, автономізовані, мали медичну ліцензію та відповідали примірному табелю оснащення.

“Очікується, що в “третю хвилю” договори заключать всі інші заклади первинки. Певно найбільшою перепоною до укладання договору зараз є відсутність автономізації, адже ще не всі місцеві ради прийняли відповідні рішення”, - відзначив експерт проекту “Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ”, який реалізує Центр Ейдос за підтримки програми U-Lead Євген Гончар

До кінця 2018 року фінансування буде здійснюватись наступним чином: заклад буде продовжувати отримувати кошти за пацієнтів з “червоного списку” (тих які прописані на території обслуговування закладу) і додатково до цього заклади отримуватимуть кошти за пацієнтів з “зеленого списку” (тих які підписали декларацію). При цьому від загальної кількості пацієнтів “червоного списку” щомісячно будуть відніматись пацієнти, які вже підписали декларації із лікарями.

Розрахунок ставки капітації по “зеленому тарифу” для кожного пацієнта залежить від його віку, інформація про коефіцієнти це наведена у таблиці нижче.

Вік пацієнта

Коефіцієнт

Ставка, грн

від 0 до 5 років

4,0

1480

від 6 до 17 років

2,2

814

від 18 до 39 років

1,0

370

від 40 до 64 років

1,2

444

65+ років

2,0

740

В свою чергу за “червоним списком” оплачується 240 грн незалежно від віку. Вікові коефіцієнти були розраховані в залежності від оціночної кількості медичної допомоги, що потребують пацієнти відповідної вікової групи. Адже, діти та люди похилого віку потребують додаткового медичного спостереження.

"Перехідний період, коли діє два механізми фінансування - і субвенція, і оплата послуг через Національну службу здоров'я України, - закінчиться в 2018 році. З наступного року всі заклади первинки будуть фінансуватись через НСЗУ" - заступник міністра охорони здоров’я Павлно Ковтонюк

Важливо, що тариф оплачується не з кишені пацієнта, а із загальних податків, які він оплатив у державний бюджет. Маючи 1800 декларацій сімейний лікар заробляє для закладу близько 1 мільйона гривень (в залежності від вікової структури), тим самим якість його роботи стає вирішальною для фінансового благополуччя закладу. В свою чергу зарплати лікарів формуються в залежності від умов колективного трудового договору, де має бути прописана формула розрахунку.

“Керівники медичних закладів почали мислити інакше - не як наймані працівники системи охорони здоров'я, а як справжні управлінці”, - коментує голова Нацслужби здоров’я Олег Петренко.

Головними перевагами нової системи для пацієнтів стала реальної можливості вільного вибору лікаря та запровадження гарантованого пакету послуг первинки, на які він завжди може розраховувати, адже держава вже заплатила за них. Перелік послуг міститься в Порядку надання первинної медичної допомоги.

Чому первинна медична допомога це так важливо?

Більше 15 мільйонів українців або кожен третій українець обрали свого лікаря первинної ланки (сімейного лікаря, терапевта, педіатра). У деяких областях це більше половини громадян: Вінницька, Полтавська та Харківська області.

“Досягнення цифра в 15 мільйонів за 4,5 місяці значно перевищує будь-які базові очікування, що базувались на порівняннях з іншими країнами, що проводили схожі реформи. Як на мене це свідчить про великий кредит довіри від людей до реформи, та про те, що пацієнти, лікарі та керівники закладів хочуть змін”, - пояснює експерт проекту “Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ”, який реалізує Центр Ейдос за підтримки програми U-Lead Євген Гончар

Роль лікаря первинної ланки буде з кожним роком все збільшуватись, вони будуть надавати все більше медичних послуг, а пацієнти будуть частіше надавати перевагу відвідуванням сімейного лікаря навпротивагу самолікуванню чи відвідуванням лікарів вторинки. У країнах Європейського Союзу лікарі первинки вирішують переважну більшість усіх медичних звернень до системи охорони здоров’я. В той же час, коли в Україні пацієнти ще звикли до того, що треба обов’язково йти до вузького спеціаліста відводячи сімейному лікарю роль диспетчера, що є в корінь неправильним.

Згідно даних EuroStat в Ірландії та Португалії лікарі первинки складають більшість всіх лікарів,  той же час загальна кількість лікарів первинки в Україні складає близько 21 тисячі або приблизно 16 відсотків від загальної кількості лікарів. Майже в усіх країнах Європейського Союзу в відсотковому співвідношенні лікарів первинки більше у порівнянні з Україною.

Розвиток саме первинної медичної допомоги має дві ключові переваги. По-перше медичний аспект: сімейний лікар краще обізнаний у перебігу захворювань конкретного пацієнта, має більш цілісне сприйняття людського організму та не концентрується лише на одному органі, як це часто роблять вузькі спеціалісти. По-друге економічний аспект: утримання закладу первинної медичної допомогу є значно дешевшим ніж закладу вторинки, що дозволяє направити додаткові кошти на обгрунтовані видатки вторинної та високоспеціалізованої медичної допомоги.

Благодійні внески

Ні для кого не секрет, що в Україні поширена практика “примусових” благодійних внесків, часто пацієнт не може отримати необхідну медичну допомогу без здійснення такого “добровільного” платежу.

Причини поширеності такої практики декілька:

  • Недофінансування медичних закладів, коли лікарні фінансуються за сам факт їх існування (медична субвенція) без врахування реальної вартості медичної послуги. Через що пацієнти змушені дофінансовувати вартість медичної послуги.

  • Поганий менеджмент закладів, коли головним лікарям простіше вирішувати проблему поганого управління закладу через “благодійні внески” замість того, щоб оптимізувати роботу закладу.

  • Корупційні зловживання, коли пацієнти сплачують за послуги, що вже були профінансовані коштом бюджету у повній мірі.  

Проте ніхто не може бути змушений до благодійності, та нікому не може бути заборонена благодійність. Важливо, те, що кожна людина має добровільно і на власний розсуд надавати благодійну допомогу, адже це жест доброї волі. В свою чергу вимагання коштів, є грубим порушенням Закону України “Про благодійну діяльність та благодійні організації”.

“Реформа охорони здоров’я передбачає, що примусові “благодійні внески” мають відійти у минуле, адже медичні заклади будуть фінансуватись у повній мірі за надані медичні послуги, а у випадку, коли певна медична послуга не буде входити до гарантованого пакету медичних гарантій пацієнт зможе офіційно сплатити за її надання без схем з благодійними внесками. Станом на зараз це вже працює на первинній ланці, коли чітко визначено, що держава компенсує, а що ні”, - розповів експерт проекту “Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ”, який реалізує Центр Ейдос за підтримки програми U-Lead Євген Гончар

Важливо, те що для того, щоб зробити процес збору благодійних внесків максимально прозорим МОЗ України зобов’язав заклади охорони здоров’я публікувати квартальні звіти. Дані мають публікуватись у загальнодоступному місці у закладі (наприклад, дошка оголошень), на веб-сайті департаменту охорони здоров’я та веб-сайті медзакладу, якщо він є.

Проте у зв’язку з тим, що медзаклади часто нехтують виконанням цієї вимоги МОЗ України надало дорученні керівникам місцевих департаменті та управлінь забезпечити неухильне виконання Наказу № 459 від 26.04.2017 № 459 МОЗ України.  

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up