МОЗ про причини харчових отруєнь та профілактику небезпечних хвороб і станів

Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз, - усі ці небезпечні хвороби і стани об’єднує те, що до нашого організму бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

МОЗ про причини харчових отруєнь та профілактику небезпечних хвороб і станів

МОЗ зібрало інформацію про найбільш поширені причини харчових отруєнь та  профілактику небезпечних хвороб і станів.

1. Ботулізм

Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.

Збудник ботулізму – бактерія Clostridium botulinum. Інфікування відбувається через харчові продукти.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,

  • сильно виражена сухість у роті,

  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає),

  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення,

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),

  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Профілактика ботулізму:

  • ретельно мити руки, продукти і посуд;

  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.

  • найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;

  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;

  • гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;

  • не купувати і не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Докладніше про хворобу: Ботулізм

2. Сальмонельоз

Сальмонельоз — гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи.

Збудник сальмонельозу - бактерія Salmonella. Інфікування відбувається через продукти харчування, першочергова роль належить м’ясо-молочним та рибним продуктам.

Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура, з'являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з'являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, у якій наявні залишки їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея. Швидко наростає зневоднення організму.

Профілактика сальмонельозу:

  • обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;

  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.

 3. Дизентерія

Дизентерія - бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової.

Збудник дизентерії - бактерія Shigella dysenteriae. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.

Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.

Профілактика дизентерії:

  • ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;

  • не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів; перед вживанням молока та молочних продуктів, які ви придбали на фермерських ринках, обов’язково проведіть термічну обробку;

  • не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання; для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання;

  • при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;

  • ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, для споживання дітьми - обдайте окропом;

  • при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.

 4. Ешерихіоз

Ешерихіоз - інфекційне захворювання, яке часто називають «хворобою мандрівників», оскільки нею нерідко страждають люди, які виїхали у відрядження або на відпочинок в країнах з тропічним кліматом. Кліматичні умови сприяють виникненню вираженої лихоманки з ознобом та інтоксикаційними симптомами, але захворіти на ешерихіоз можна і в Україні, вживаючи неякісні продукти.

Збудник ешерихіозу - бактерія Escherichia Coli.

Симптоматика і перебіг ешерихіозу залежать від виду збудника. Зазвичай ешерихіоз починається поступово і проявляється нудотою, блюванням (до 3 разів на добу), слабкістю і спастичними болями в животі.

Профілактика ешерихіозу:

  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

  • уникати контактів з людьми, які мають ознаки інфекційного захворювання.





 

0
0
0
0
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

15:00 Слідами резонансної пожежі на картонному комбінаті: думка рятувальників 14:40 У Житомирському районі зіштовхнулись фура та легковик 14:20 У 2019 році частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті країни має скласти 51%, - Геннадій Зубко 14:00 Громади Житомирщини впроваджують досвід розвитку територій польських гмін Від читача 15:54 Допоможіть моїй донечці побачити цей світ власними очима 12:45 Команда «Полісся» знову перемогла супротивника та піднялась на 2 сходинку турнірної таблиці 12:19 “Житомирводоканал” звертається до отримувачів субсидій: вчасно передавайте показники лічильників 12:00 У Житомирі вночі невідомі підпалили чотири автівки 11:40 У 2019 році має запрацювати механізм «гроші ходять за вчителем» для підвищення кваліфікації педагогів 11:19 Незабаром аналіз крові в житомирських амбулаторіях братимуть лише з вени 11:00 Юні житомиряни - серед 100 найталановитіших літераторів України 10:44 У Житомирі визначили переможця конкурсу безпородних собак «Мокрий ніс» 10:20 Брусилівська ОТГ визначила пріоритети стратегічного розвитку 10:00 У Попільнянському районі під час пожежі в будинку загинула жінка 09:45 Директора інтернату, який використовував працю вихованців, відсторонили від посади 09:20 «Житомирводоканал» повідомляє про ремонтні роботи 09:15 Курс валют на 24 вересня: тиждень розпочався стабільністю гривні 09:00 Погода у Житомирі 24 вересня: дощитиме, до 14 тепла
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up