Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду

Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду

Більше двох годин тривало спілкування у конференц-залі КНП «Романівська лікарня» 15 квітня 2024-го року.

Учасники зібрання, під час якого обговорювалися питання взаємодії влади, керівництва закладів охорони здоров'я та представників громадськості, яка представляє потенційних пацієнтів тих же закладів охорони здоров'я, ознайомилися із умовами роботи, господарської діяльності КНП «Романівська лікарня», а потім обговорили низку питань щодо налагодження партнерства влади, медичних закладів і установ та пацієнтських громадських організацій. Зауважимо, що захід у стінах Романівської лікарні проходив у ході виконання програми «Сприяння прозорості та громадському нагляду в сфері охорони здоров`я», яку впроваджує в Україні громадська організація «Пацієнти України» за підтримки National Endowment for Democracy.

Аби зосередити увагу нашого читача, зауважимо, що гості Романівщини прибули до КНП «Романівська лікарня», щоб побачити, як в умовах війни можуть відбуватися конкретні трансформації системи охорони здоров’я та якісні зміни у наданні медичних послуг. Загалом слід зазначити, що КНП «Романівська лікарня» недарма називають закладом, який повірив у реформу. Щоправда, не просто повірив, а невтомно, вперто, завзято і затято працював, аби новації реформування в галузі охорони здоров'я у Романові відчули у позитивному ключі. У розмові, яка точилася у конференц-залі Романівської лікарні, брали участь представники Волинської, Черкаської, Кіровоградської та Чернівецької областей. Від керівництва Романівської селищної ради участь у розмові брав заступник Романівського селищного голови Василь Ходюк. Ну а зорганізованих у громадську організацію пацієнтів Романівської громади представляв під час зустрічі голова громадської організації «Глорія» Олександр Гаврилюк.

Відео дня

Про роботу очолюваного нею КНП «Романівська лікарня» розповіла під час виступу-презентації її директор Ірина Серт. Вона зазначила, що за період із 2020-го року по теперішній час очолюваний нею колектив пройшов дуже складний час. Історія трансформації Романівської лікарні за вищезгаданий період розпочиналася із дуже скромних, зовсім не оптимістичних, а можливо, й тривожних цифрових показників, які на той час не вселяли особливих надій на подальший сталий розвиток. 

Однак показники фінішу 2023-го року показали, що колектив, який повела за собою І. В. Серт, сьогодні має вигляд закладу, який невпинно, системно і впевнено розвивається. Так, у Романові нині функціонують не всі відділення, як, наприклад, у лікарнях Коростеня чи Звягелі. Однак ті пакети послуг, які Романівська лікарня надає згідно із контрактами із НСЗУ, забезпечують населення двох громад (Романівської та Миропільської) медичним обслуговуванням та допомогою належного фахового рівня. Ба більше, Романівська лікарня сьогодні має у своєму складі абсолютно сучасне і функціонально спроможне відділення реабілітації, яке за короткий термін пройшло шлях становлення, оснащення належним обладнанням і забезпечення кваліфікованим кадровим потенціалом. Сьогодні у КНП «Романівська лікарня» існує черга серед пацієнтів на реабілітацію, хоча щомісячно пацієнтами відділення стають і отримують помічне лікування більше 40-ка людей. Звісно ж, прибулих із різних куточків України фахівців з медичного менеджменту, громадських активістів, які захищають права пацієнтів медичних закладів, цікавив і фінансово-господарський аспект життєдіяльності Романівської лікарні. Слід зауважити, що її директорка Ірина Серт неабияк здивувала гостей тими показниками, які нині може продемонструвати КНП «Романівська лікарня». Середня зарплата у колективі сягає майже 16 тисяч гривень, лікарський персонал має щомісячні зарплати на рівні близько 28-ми тисяч гривень, медсестри отримують щомісячні зарплати на рівні 16-18 тис. грн. Керівний склад отримує щомісяця зарплатню на рівні 44-х тисяч гривень. Преміювання, заохочення, одноразові матеріальні допомоги (виплати) – все це результат багатопланової, системної і дуже наполегливої роботи. Безумовно, роботи колективної, або, як сьогодні прийнято називати, – командної діяльності. 

Цікавилися гості і тим, яку допомогу отримує КНП «Романівська лікарня» від місцевої влади, від благодійників та спонсорів. З цього приводу відповідну інформацію надав заступник Романівського селищного голови Василь Ходюк. Він зазначив, що Романівська селищна рада ухвалює і затверджує показники допомоги та підтримки заходів програми фінансової підтримки КНП «Романівська лікарня». І. В. Серт додала, що потужну підтримку Романівська лікарня отримала від побратимів із дружньої громади польського містечка Кольбушово, які надіслали до Романова дуже потрібне для реабілітаційного відділення обладнання, чим сприяли його становленню як повноцінного відділення лікарні. Йшлося і про допомогу та сприяння у розбудові, впорядкуванні території, оснащенні устаткуванням на сотні тисяч гривень, яке упродовж 2021-2023-го років надавав Романівській лікарні гендиректор найбільшого у громаді промислового підприємства ТОВ «ВІВАД 09» Ігор Ходак.

Ще одна тема розмови у конференц-залі Романівської лікарні 15 квітня 2024-го року стосувалася створення дієвого інструменту покращення колегіального керівництва медичним закладом. Йдеться про урядову постанову, прийняту Кабміном України ще у грудні 2023-го року. Згідно з цією постановою у лікарняних закладах мають бути створені наглядові ради, до складу яких увійдуть на основі ретельного конкурсного відбору представники засновника (власника) медичного закладу, посадовці керівного складу медичного закладу та громадські представники відповідної територіальної громади, які презентуватимуть у наглядовій раді інтереси пацієнтів медичного закладу. Насправді подібні утворення давно звичні і дуже дієві інструменти корпоративного управління закладу охорони здоров'я у багатьох цивілізованих країнах світу. Зауважимо, що у майбутньому Національна служба здоров'я України (НСЗУ) не укладатиме угод із медичними закладами та установами системи охорони здоров'я в разі відсутності у них наглядових рад. До речі, у Романові вже на найближчій сесії 19 квітня 2024-го року питання про утворення наглядової ради Романівської лікарні буде поставлене на розгляд депутатського загалу, і сесія ухвалить із цього приводу відповідне рішення. Однак вже зараз можна сказати, що до складу наглядової ради КНП «Романівська лікарня» потрібно відібрати 5 або ж навіть і 7 людей, які увійдуть у недалекому майбутньому до складу нового, однак дуже важливого і відповідального органу управління Романівською лікарнею. Про те, наскільки важливою має стати робота новостворених наглядових рад у медичних закладах України, розповіла консультант благодійного фонду «Пацієнти України» Оксана Мусієнко. За її словами, цей процес може бути непростим, адже громаді, владі, керівництву медичних закладів та установ потрібно буде створити наглядову раду, яка мусить бути взірцем чесності, об'єктивності, непідкупності і головне – високого професіоналізму. Втім, про це ми будемо говорити окремо. І, мабуть, ще не раз!

Віктор Першко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up