Лікарі консультують: як вберегтися від ботулізму

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що виникає внаслідок споживання харчових продуктів, які містять токсин, вироблений бактеріями ботулізму. Захворювання характеризується проявами важкого ураження нервової системи та паралічем м'язів.

Лікарі консультують: як вберегтися від ботулізму

Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, намулі водойм, кишечниках риб (особливо осетрових), тварин, трапляється на фруктах і овочах. Існує в природі в двох формах: споровій та вегетативній.

Спори ботулізму можуть довгий час зберігатися в зовнішньому середовищі, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин).

При відсутності кисню спори перетворюються у вегетативні форми. Оптимальна температура для їх розвитку 30-37°С. Підвищений вміст солі в продукті зупиняє розвиток цього мікроба. Потрапляючи на харчові продукти, паличка ботулінусу розмножується, виділяючи  одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення. У процесі розвитку цих мікробів виділяється газ. Тому, якщо кришка консервів хоча б трошки «здулась», треба категорично відмовитись від вживання її вмісту.

Інкубаційний період при ботулізмі триває від кількох годин  до доби, іноді до 2-3 діб, що залежить від кількості токсину, який потрапив в організм людини. Характерними ознаками хвороби є відчуття двоїння предметів, нерівномірність зіниць, косоокість, опущення повік. Розвивається головокружіння, головний біль, зникає голос, ковтання у хворих затруднене.  В усіх випадках появи таких ознак, особливо після вживання консервованих продуктів,  необхідно терміново викликати швидку допомогу.Лікування цього захворювання здійснюється за допомогою спеціальних сироваток, інакше може настати смерть.

З метою попередження ботулізму в домашніх умовах  при виготовленні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

1.  Захист продуктів від попадання в них збудника ботулізму, тобто овочі, фрукти і інші продукти перед консервуванням необхідно старанно очищати і промити проточною водою;

2. Правильна термообробка продуктів. Тільки стерилізація  в автоклавах в умовах високого тиску і високої температури (120°С) і довга експозиція вбивають збудника ботулізму.

3.  Попередження можливості розвитку спор, розмноження мікробу і утворення токсину в готовому продукті, тобто суворе дотримання умов і строків зберігання і реалізації готових продуктів.  

Ніколи не слід купувати копчену, солену та в’ялену рибу, а також консерви домашнього приготування на стихійних ринках.

Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних фахівців!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Лікар з загальної гігієни Житомирського міськрайонного відділу ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» Павлюк Л.М.

Завідувач  відділом Киричук І.М. 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

10:17 У Житомирі пройде Відкритий чемпіонат з жиму лежачи на Кубок голови ОДА. АНОНС 10:03 Україна переходить на цифрове телемовлення. Запитання та відповіді 09:47 Вереси остаточно приєднано до Житомира: депутати схвалили рішення 09:20 Національна служба здоров’я України завершила другу хвилю підписання договорів з пацієнтами Від читача 23:02 CHERNOBYLING 2018: перший постапокаліпсис фестиваль urbex, музики та мистецтв вже у Києві 09:07 Курс валют на 22 серпня: зростання гривні було недовгим 08:57 Погода у Житомирі 22 серпня: перша осіння прохолода, але без опадів 17:55 Президент підписав Закон щодо створення ефективного механізму використання земель сільгосппризначення, запобігання рейдерству земель в Україні 17:22 Житомирська область: селяни на городах продовжують знаходити снаряди минулої вйни 17:02 Житомиряни з початку 2018 року сплатили 36,6 млн. грн. військового збору 16:44 Нова Пошта Космічний напівмарафон у Житомирі. ПРОГРАМА 16:20 Бердичівський перевізник, який збирається відмовитися від рейсів, ризикує втратити всі напрямки 16:10 Увага! Поліція розшукує злочинця 16:08 Бюджетний процес від А до Я. Громади переймають досвід ефективного формування бюджету 16:03 На Житомирщині поліцейські охорони, прибувши за сигналом «Тривога», попередили пожежу 15:43 Завтра у Житомирі вшанують загиблих при виконанні службових обов’язків пожежних 15:19 Казначейство: 10 вересня закінчується перехідний період на нові рахунки для сплати податків 15:00 Міська рада виділила 150 тис. грн на капремонт мешканцям, які перекривали вулицю Бердичівську 14:29 Житомирянин замість морського кортика за 7 тисяч гривень купив лінійку 14:19 До 1 вересня  автопарк Житомира поповниться новими автобусами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up