Лікарі консультують: як вберегтися від ботулізму

Лікарі консультують: як вберегтися від ботулізму

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що виникає внаслідок споживання харчових продуктів, які містять токсин, вироблений бактеріями ботулізму. Захворювання характеризується проявами важкого ураження нервової системи та паралічем м'язів.

Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, намулі водойм, кишечниках риб (особливо осетрових), тварин, трапляється на фруктах і овочах. Існує в природі в двох формах: споровій та вегетативній.

Спори ботулізму можуть довгий час зберігатися в зовнішньому середовищі, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин).

При відсутності кисню спори перетворюються у вегетативні форми. Оптимальна температура для їх розвитку 30-37°С. Підвищений вміст солі в продукті зупиняє розвиток цього мікроба. Потрапляючи на харчові продукти, паличка ботулінусу розмножується, виділяючи  одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Відео дня

Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення. У процесі розвитку цих мікробів виділяється газ. Тому, якщо кришка консервів хоча б трошки «здулась», треба категорично відмовитись від вживання її вмісту.

Інкубаційний період при ботулізмі триває від кількох годин  до доби, іноді до 2-3 діб, що залежить від кількості токсину, який потрапив в організм людини. Характерними ознаками хвороби є відчуття двоїння предметів, нерівномірність зіниць, косоокість, опущення повік. Розвивається головокружіння, головний біль, зникає голос, ковтання у хворих затруднене.  В усіх випадках появи таких ознак, особливо після вживання консервованих продуктів,  необхідно терміново викликати швидку допомогу.Лікування цього захворювання здійснюється за допомогою спеціальних сироваток, інакше може настати смерть.

З метою попередження ботулізму в домашніх умовах  при виготовленні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

1.  Захист продуктів від попадання в них збудника ботулізму, тобто овочі, фрукти і інші продукти перед консервуванням необхідно старанно очищати і промити проточною водою;

2. Правильна термообробка продуктів. Тільки стерилізація  в автоклавах в умовах високого тиску і високої температури (120°С) і довга експозиція вбивають збудника ботулізму.

3.  Попередження можливості розвитку спор, розмноження мікробу і утворення токсину в готовому продукті, тобто суворе дотримання умов і строків зберігання і реалізації готових продуктів.  

Ніколи не слід купувати копчену, солену та в’ялену рибу, а також консерви домашнього приготування на стихійних ринках.

Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних фахівців!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Лікар з загальної гігієни Житомирського міськрайонного відділу ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» Павлюк Л.М.

Завідувач  відділом Киричук І.М. 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up