Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що виникає внаслідок споживання харчових продуктів, які містять токсин, вироблений бактеріями ботулізму. Захворювання характеризується проявами важкого ураження нервової системи та паралічем м'язів.
Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, намулі водойм, кишечниках риб (особливо осетрових), тварин, трапляється на фруктах і овочах. Існує в природі в двох формах: споровій та вегетативній.
Спори ботулізму можуть довгий час зберігатися в зовнішньому середовищі, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин).
При відсутності кисню спори перетворюються у вегетативні форми. Оптимальна температура для їх розвитку 30-37°С. Підвищений вміст солі в продукті зупиняє розвиток цього мікроба. Потрапляючи на харчові продукти, паличка ботулінусу розмножується, виділяючи одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.
Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення. У процесі розвитку цих мікробів виділяється газ. Тому, якщо кришка консервів хоча б трошки «здулась», треба категорично відмовитись від вживання її вмісту.
Інкубаційний період при ботулізмі триває від кількох годин до доби, іноді до 2-3 діб, що залежить від кількості токсину, який потрапив в організм людини. Характерними ознаками хвороби є відчуття двоїння предметів, нерівномірність зіниць, косоокість, опущення повік. Розвивається головокружіння, головний біль, зникає голос, ковтання у хворих затруднене. В усіх випадках появи таких ознак, особливо після вживання консервованих продуктів, необхідно терміново викликати швидку допомогу.Лікування цього захворювання здійснюється за допомогою спеціальних сироваток, інакше може настати смерть.
З метою попередження ботулізму в домашніх умовах при виготовленні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:
1. Захист продуктів від попадання в них збудника ботулізму, тобто овочі, фрукти і інші продукти перед консервуванням необхідно старанно очищати і промити проточною водою;
2. Правильна термообробка продуктів. Тільки стерилізація в автоклавах в умовах високого тиску і високої температури (120°С) і довга експозиція вбивають збудника ботулізму.
3. Попередження можливості розвитку спор, розмноження мікробу і утворення токсину в готовому продукті, тобто суворе дотримання умов і строків зберігання і реалізації готових продуктів.
Ніколи не слід купувати копчену, солену та в’ялену рибу, а також консерви домашнього приготування на стихійних ринках.
Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних фахівців!
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Лікар з загальної гігієни Житомирського міськрайонного відділу ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» Павлюк Л.М.
Завідувач відділом Киричук І.М.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер