Лікарі консультують: як вберегтися від ботулізму

Лікарі консультують: як вберегтися від ботулізму

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що виникає внаслідок споживання харчових продуктів, які містять токсин, вироблений бактеріями ботулізму. Захворювання характеризується проявами важкого ураження нервової системи та паралічем м'язів.

Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, намулі водойм, кишечниках риб (особливо осетрових), тварин, трапляється на фруктах і овочах. Існує в природі в двох формах: споровій та вегетативній.

Спори ботулізму можуть довгий час зберігатися в зовнішньому середовищі, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин).

При відсутності кисню спори перетворюються у вегетативні форми. Оптимальна температура для їх розвитку 30-37°С. Підвищений вміст солі в продукті зупиняє розвиток цього мікроба. Потрапляючи на харчові продукти, паличка ботулінусу розмножується, виділяючи  одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення. У процесі розвитку цих мікробів виділяється газ. Тому, якщо кришка консервів хоча б трошки «здулась», треба категорично відмовитись від вживання її вмісту.

Інкубаційний період при ботулізмі триває від кількох годин  до доби, іноді до 2-3 діб, що залежить від кількості токсину, який потрапив в організм людини. Характерними ознаками хвороби є відчуття двоїння предметів, нерівномірність зіниць, косоокість, опущення повік. Розвивається головокружіння, головний біль, зникає голос, ковтання у хворих затруднене.  В усіх випадках появи таких ознак, особливо після вживання консервованих продуктів,  необхідно терміново викликати швидку допомогу.Лікування цього захворювання здійснюється за допомогою спеціальних сироваток, інакше може настати смерть.

З метою попередження ботулізму в домашніх умовах  при виготовленні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

1.  Захист продуктів від попадання в них збудника ботулізму, тобто овочі, фрукти і інші продукти перед консервуванням необхідно старанно очищати і промити проточною водою;

2. Правильна термообробка продуктів. Тільки стерилізація  в автоклавах в умовах високого тиску і високої температури (120°С) і довга експозиція вбивають збудника ботулізму.

3.  Попередження можливості розвитку спор, розмноження мікробу і утворення токсину в готовому продукті, тобто суворе дотримання умов і строків зберігання і реалізації готових продуктів.  

Ніколи не слід купувати копчену, солену та в’ялену рибу, а також консерви домашнього приготування на стихійних ринках.

Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних фахівців!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Лікар з загальної гігієни Житомирського міськрайонного відділу ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» Павлюк Л.М.

Завідувач  відділом Киричук І.М. 

Сьогодні у Житомирі Сьогодні у Житомирі
Як у Житомирі відзначили День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. ФОТО. ВІДЕО Як у Житомирі відзначили День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. ФОТО. ВІДЕО
Від криміналу до культури: млявий прогрес житомирських медіа Від криміналу до культури: млявий прогрес житомирських медіа «Дерибан» на будівництві житомирських амбулаторій «Дерибан» на будівництві житомирських амбулаторій Газове підприємство обходить заборони АМКУ Газове підприємство обходить заборони АМКУ Як у Житомирі відзначили День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. ФОТО. ВІДЕО Як у Житомирі відзначили День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. ФОТО. ВІДЕО
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

16:55 Що подивитися на вихідних 16:29 Студентка з Житомира перемогла у  Всеукраїнському конкурсі дослідницьких робіт «Новітня історія України: аналіз етапів становлення» 16:26 Сьогодні затримали главаря банди так званого «Білого братства» Яна Яцишина 16:00 У кінотеатрі "Жовтень" триває виставка японської культури Від читача 18:08 Житомирсько-берлінський гурт "Останні Романтики" випустив реґі-кліп з живими пандами 15:40 Цьогоріч батьки-боржники сплатили своїм дітям понад 90 млн грн аліментів 15:22 Мешканці Головиного просять дати створити ОТГ і захистити гранітний кар`єр. ФОТО, ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 15:20 «Дні Японії у Житомирі» : у міськраді проходить семінар за участі ТОП-менеджерів японських компаній 15:06 Небайдужі житомиряни врятували життя пташеняті сови 15:00 За рік на Житомирщині молочні продукти подорожчали на 5,5 % 14:40 На Олевщині поліцейські затримали нелегального старателя 14:37 «Шумахеру», який на Соборному майдані демонстрував автотрюки, загрожує позбавлення волі строком від 3 до 7 років 14:28 У парку ім. Ю. Гагаріна готується до відкриття зелений лабіринт 14:20 Завтра ФК “Полісся” зіграє заключний матч сезону 14:00 У Новограді-Волинському дорогу не поділили керманичі автомобіля та мопеда 12:40 Житомирський музично-драматичний театр запрошує на вистави червня 12:26 На перехресті вулиць Покровської та Грушевського проводиться ямковий ремонт 12:20 Розпочався конкурс фотографій для громад 12:00 На Житомирщині викрили «липові» тренінг-центри, у яких під виглядом реабілітації від алко- та наркозалежності примусово утримували 80 осіб 11:50 Увага мешканців Богунії: внаслідок аварії в мікрорайоні не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up