Кава: користь та шкода

Кава: користь та шкода

Загальноприйнятою реалістичною картинкою сучасного життя є образ працівника, який розпочинає свій ранок з чашки ароматної кави. Кава стала не просто напоєм, а справжнім культурним явищем, важливим елементом ритму та ритуалу сучасної життєвої активності.

Проте, поряд з цією культурою кавування приховані і плюси, і мінуси, які варто розглянути докладніше.

Різним людям та за різних обставин кава може бути як корисною, так і шкодити.

У 2016 році каву виключили із переліку потенційно канцерогенних сполук, і внесли до списку речовин з протипухлинною дією. Зараз каву визнають як елемент здорового раціону.

Відео дня

Кава містить кофеїн – природний стимулятор центральної нервової системи. По-перше, вона допомагає збадьорити організм та підняти настрій. Кофеїн сприяє підвищенню концентрації уваги та поліпшенню когнітивних функцій, що особливо корисно в умовах інтенсивної праці або навчання. Багато досліджень також показують, що помірне вживання кави може знижувати ризик розвитку деяких нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Паркінсона та Альцгеймера.

Дослідження показали, що кава добре впливає на такі процеси в нашому організмі:

  • Покращує стан ендотелію кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу.
  • На 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С.
  • Зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту.
  • Кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб.
  • Люди, що регулярно та помірно споживають каву, мають на 15% нижчу ймовірність передчасної смерті.
  • Любителі кави рідше хворіють на діабет, а в діабетиків кава стає на заваді утворенню вісцерального жиру (на животі).
  • Кава підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг. Але інколи це шкодить здоров’ю.

Передусім кава може шкодити здоров’ю через повільне знешкодження кофеїну. Кофеїн, як і ліки та стероїдні гормони, проходить знешкодження в печінці. Ферменти, які це роблять, у різних людей працюють по-різному. Якщо у вас гени “потужних” цитохромів, то кава на вас майже не буде діяти, і можна пити багато. Власники “повільних” цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тож він діє довше і сильніше, та викликає тахікардію, гіпертензію, біль в серці, тривожність і порушення сну.

Крім того, кава може викликати залежність. Інколи ми потрапляємо у пастку: мало сну і треба зосередитися, тож п’ємо багато кави, яка з рештою перестає діяти. В цій ситуації шкідлива не сама кава, а хронічний брак сну.

Кава може збільшувати ризик остеопорозу, але в разі, що її п’ють жінки в менопаузі в кількості близько 8 порцій на день, і не споживають достатньо кальцію та вітаміну D.

Кава може шкідливо збільшувати тривожність і частоту панічних атак, викликати гіпертензію.

Кава – це напій, який має як позитивні, так і негативні аспекти для здоров’я. Відповідальний підхід до її вживання дозволить насолоджуватися її смаком без шкоди для свого здоровя.

Офіційні джерела найчастіше радять пити до чотирьох порцій кави на день — еквівалент 400 мг кофеїну.

Пам’ятайте, щоб кава приносила користь та залишалася елементом здорового раціону — споживайте її помірно та керуйтеся відчуттями свого організму.

Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up