Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України та його територіальні підрозділи протягом минулого року проводили лабораторні дослідження з метою з’ясування якості харчування хворих та санітарного стану харчоблоків лікарень.
Протягом звітного року фахівцями центру обстежено 31 лікувально-профілактичний заклад, під час цих обстежень відібрано для досліджень 217 зразків харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 182 - за бактеріологічними показниками, 92 - за радіологічними та взято 2278 бактеріологічних змивів.
З усієї кількості зразків, що досліджувались, 6 (2,7%) не відповідали вимогам нормативної документації за санітарно-хімічними показниками. З усієї кількості взятих змивів виявлено 76 (3,3%) позитивних, що свідчить про незадовільне санітарне утримання приміщень харчоблоків та буфетів-роздаткових.
Усі відхилення, які були виявлені, стосувалися виконання натуральних норм за калорійністю І-ІІІ страв. У чотирьох випадках виявлені недовкладення від 4% до 15%. Такі страви виявлялись в Коростишівській та Андрушівській ЦРЛ. В двох випадках калорійність страв була вища від нормативних значень, а саме в Лугинській ЦРЛ калорійність ІІІ страви вища на 11% та Ружинській ЦРЛ калорійність супу вища на 12%. Позитивні змиви як показник незадовільного санітарного стану лікарні виявлялись в Андрушівській, Ружинській, Попільнянській, Лугинській, Хорошівській, Коростенській міській та районній, Коростишівській, Брусилівській, Овруцькій, Словечанській, Народицькій, Пулинській лікарнях, а також в обласному госпіталі ветеранів війни, обласному онкодиспансері та дитячій обласній лікарні.
Зазначені вище результати досліджень свідчать, що в медичних закладах області харчування хворих в основному організовано на належному рівні. Хоча є проблеми з асортиментом страв та харчових продуктів, що є в лікарнях області для харчування хворих.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер