Дратівливість: причини і профілактика

Дратівливість: причини і профілактика

Дратівливість -  це стан людини  як реакція на недружню обстановку в її житті.

Якщовін є тривалим --  то негативно впливає на працездатність людини, на прийняття адекватних рішень, одночасно погіршуючи якість життя. Роздратування може переростати у сильніші негативні емоції — гнів, і навіть у ненависть. Такі стани ускладнюють життя людини, порушують його взаємозв`язок із навколишнім світом.

Причини виникнення дратівливості:

- зовнішні емоційні чинники (нестабільність, драматичні події навколо, проблеми вдома, життєві невдачі, міжособистісні стосунки тощо); 

Відео дня

- сильна напруга на роботі;

- хронічна втома

- хронічні хвороби;

- посттравматичні стани;

- емоційне вигоряння на роботі та в особистому житті. 

Профілактика дратівливості

• Відверніться від ситуації. Якщо ви відчуваєте дратівливість або ситуацію, яка вам не до душі, або спалах гніву, що наближається -- постарайтеся дотримуватися дистанції. Можна вийти в іншу кімнату або навіть надвір. Після прогулянки ви зможете подивитися на проблему інакше. Або просто дайте собі відпочинок для раціональнішого підходу.

•  Аналізуйте. Подумайте: що виводить вас із себе найчастіше, чи можете ви позбутися цієї проблеми або послабити її вплив? Не «мудріть»: якщо вас дратують пробки на дорогах - скористайтеся велосипедом або пройдіться пішки; якщо ви не переносите на дух нового офіціанта -- сходіть на обід або вечерю в інше кафе.

• Займайтеся спортом. Боксерська груша допоможе виплеснути негативні емоції, кардіонавантаження — стабілізувати тиск, а заняття гімнастикою — набути гармонії із самим собою. Вибирайте види спорту, які вам до вподоби.

•  Не кричіть. Коли ви підвищуєте голос, то даєте змогу агресії повністю захопити себе. Найефективніше висловити свою позицію спокійним тоном.

.• Якщо дратівливість пов`язана з членами сім`ї, спробуйте зайнятися спільною справою. Таким чином ви зможете швидше порозумітися. Або ж навпаки: якщо не тільки на роботі, а й удома вас не залишає відчуття втоми від людей - не соромтеся необхідності побути одному.

• Згадайте смішну історію, змусьте себе посміхнутися чи посміятися. Такий спосіб є своєрідним самообманом – «примусова» посмішка змусить ваш мозок налаштуватися на позитивний лад, і настрій покращиться само собою.

• Якщо напад агресії накрив вас удома – варто, як мовиться, спрямувати енергію з мирною метою. Наприклад, зайнятися прибиранням.

• Будь-яка людина потребує відпочинку. Збільште годинни сну, зменшіть темп життя.

• Пропийте курс полівітамінів. Вітаміни допоможуть покращити настрій. При необхідності приймайте заспокійливі чаї та відвари.

• Рідше подумки повертайтеся в минуле. Фахівці стверджують, що при думках про колишній негативний досвід в організмі запускаються ті ж процеси, що і під час минулих подій. Наприклад, може почастішати пульс і вирости кров`яний тиск.

Пам’ятайте, що   дратівливість піддається корекції. Якщо своєчасно звернути на цю проблему належну увагу, домогтися її вирішення самотужки або звернутися до психіатра чи психолога - симптоми зникають безслідно.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up