Донорський Житомир: кров на вагу золота

Донорський Житомир: кров на вагу золота

У давні часи донорство було популярним, можна навіть сказати, модним і безумовно благородним заняттям. Часто в житомирських ЗМІ можна побачити інформацію про терміновий збір крові для пацієнта в лікарні. Також через соціальні мережі заохочують людей до донорства.

Під час важкої хвороби кров стає дорожчою від золота, і тоді всі ниточки життя, які тримають пацієнта на цьому світі, сплітаються в тонку трубку, підведену до донора. Відомо, що здоров’я не купиш за гроші, а людська кров у потрібну хвилину може врятувати життя.

У Житомирському обласному центрі крові 20 жовтня відбувся брифінг представників громадських організацій, які започаткували Всеукраїнський проект «Кров новин - новини крові». Його учасники популяризують донорство, аналізують присвячені цій темі матеріали в засобах масової інформації, а також закликають владу та суспільство до конкретних кроків щодо реформування українських Центрів донорства.

Так часто у  ЗМІ з'являється інформація про брак донорів в Житомирі, тоді неодноразово родичі хворих змушені здавати кров. Підхід до цього має бути змінено.

Відео дня

«Донори крові потрібні завжди, - наголосила представниця громадської організації, волонтерка Юлія Новобранець, - щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є. Ці люди можуть померти, якщо не надати допомогу вчасно. Тому кожен донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людських життів. Завдання хворих - лікуватися, а не думати, де знайти кров для лікування. Складний процес пошуку донорів крові  та відповідальність за те, щоб хвора людина була забезпечена кров'ю та її компонентами, не відповідає за це Міністерство охорони здоров'я, ні лікарні, ні лікарі. Тобто це лягає на плечі хворих людей, їхніх близьких, а також громадських організацій».

За її словами, мета цього проекту – підвищити рівень поінформованості журналістів, а значить і суспільства, у питанні донорства крові, а також сприяти переходові на добровільне безкоштовне неродинне донорство крові.

Всі присутні мали змогу долучитися до обговорення проблеми відсутності єдиних стандартів дослідження крові, низького рівня інфекційної безпеки, який часто пов'язаний із поганим технічним забезпеченням в українських службах крові.

На заході працівники центру пригощали донаторів чаєм з печивом, а потім вони мали можливість здати кров. Про свій досвід у донорстві крові розповіла студентка Житомирського інституту медсестринства Юлія Черниш.

«Я здаю кров не вперше і почуваю себе добре. Головне, я розумію, що можу допомогти людям, які потребують цю кров».

Також на брифінгу Громадські активісти з Асоціації «Спільний простір» та ВМГО «Асоціація молодих донорів України» поінформували житомирських журналістів про те, що українські ЗМІ висвітлюють тему донорства крові вкрай пасивно.

«На сьогоднішній день Житомирський обласний центр крові повністю забезпечений всіма компонентами, необхідними для донорства. Регулярні, добровільні і безоплатні донори крові є найбільш безпечною групою донорів, так як серед них визначається найнижча розповсюдженість інфекцій, що передаються через кров», - зауважив Голова моніторингових проектів Олександр Чекмишев. 

Як пояснив Олександр Чекмишев, за результатом моніторингу житомирських медіа упродовж року було зафіксовано всього 30 матеріалів та згадок про донорство крові: 11 на телебаченні, 10 у пресі та 9 на Інтернет-сайтах.

«Бракує аналітичних матеріалів, недостатньо фахових експертних коментарів. Проблема більшості журналістських матеріалів – їх мінімальний обсяг, шаблонність, некоректно виставлені теги та посилання. Як наслідок – незручна навігація між матеріалами, які є змістовно спорідненими та можуть бути цікавими для аудиторії»,- наголосив він.

Як стало відомо, на сьогоднішній день медицина потребує більшого фінансування. І тому має бути заохочення людей до здачі крові, при цьому інформуючи про донорство, що держава повинна давати гарантії збереження здоров'я тих, хто добровільно виявив бажання здати кров. А катастрофічний дефіцит донорської крові значною мірою зумовлений відсутністю у більшості громадян елементарних знань щодо порядку здавання крові, а ще тим, що пільги, передбачені донорам, не забезпечуються державою.

Юлія Довбня

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up