Депресія – тема Всесвітнього дня здоров’я

Депресія – тема Всесвітнього дня здоров’я

7 квітня світова спільнота відзначає Всесвітній день здоров’я. Ця подія з року в рік присвячується актуальним питанням галузі охорони здоров’я, які хвилюють населення всього світу. Цьогоріч Всесвітній день здоров’я привертає увагу людства до захворювання, котре, як вважають фахівці ВООЗ, є очільником причин поганого стану здоров’я.

За даними ВООЗ понад 300 млн. людей живуть з депресією, за період 2005-2015 роки цей показник збільшився на 18 %. Від депресії страждають люди в усіх країнах світу, різних вікових категорій. Депресія є величезним тягарем для здоров’я, однак часто цей стан ігнорують, не надаючи належної оцінки причинам та наслідкам такої недуги.

Депресія – це захворювання, котре характеризується постійним станом пригнічення та втратою інтересу до видів діяльності, які як правило приносять задоволення, а також нездатністю робити щоденні справи, протягом двох тижнів, а то й більше. Крім того, часто спостерігається нестача енергії, зниження апетиту, сонливість або безсоння, тривога, нерішучість, пригнічення, відчай або відчуття провини, іноді виникають думки про завдання собі шкоди або самогубства. Депресивний стан позбавляє людину нормальної трудової діяльності, участі в сімейному та суспільному житті.

В усьому світі, пов’язані з психічними проблемами, включаючи депресію, необґрунтовані стереотипи, заважають людям вдаватися до медичної допомоги, що є найголовнішою перепоною до одужання. На сьогодні існують ефективні заходи профілактики і лікування депресії. Як правило, для лікування депресії використовуються розмовна психотерапія, антидепресанти. Розмова з людьми, котрим довіряють, може стати першим кроком на шляху подолання цієї недуги.

ВООЗ виявила тісні взаємозв’язки між депресією й іншими неінфекційними розладами і захворюваннями. Депресія підвищує ризик розвитку таких захворювань як діабет та хвороби серця; й навпаки, люди з такими недугами піддаються підвищеному ризику розвитку депресії. У людей, котрі пережили неблагополучні події (втрату роботи, важку особисту втрату, психологічну травму тощо) дуже часто розвивається депресія. Ризик депресії підвищується впливом таких факторів, як безробіття, низький рівень життя, фізичні вади, алкогольна чи наркотична залежність. Окрім того, до факторів ризику належать фізичне та психічне навантаження, недосипання, причому жінки більш схильні до депресії, ніж чоловіки.

Відео дня

Заходи профілактики депресії загальноприйняті і полягають у чергуванні фізичної та розумової праці, активному відпочинку, раціональному харчуванні, регулярних фізичних навантаженнях тощо. Корисним заходом є прогулянки на свіжому повітрі, походи в театр, кіно, спілкування з близькими людьми. Проте, якщо виникають ознаки депресивного стану, ніколи не можна соромитися просити про допомогу. При перших ознаках депресії необхідно звернутися за допомогою до досвідченого фахівця, який допоможе вийти з депресивного стану і навчитися заново радіти життю.

За матеріалами Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони України

 
 

 

 
 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up