Де менше вакцинованих – там більше смертей: чому житомирянам варто вакцинуватися

Де менше вакцинованих – там більше смертей: чому житомирянам варто вакцинуватися
  • Смертність від COVID-19 є найвищою у країнах з низьким рівнем вакцинації, свідчить аналіз статистики по Європі.
  • Кількість смертей подекуди у десятки разів вища там, де не хочуть робити щеплення.

20 жовтня в Україні зробили рекордну кількість щеплень проти коронавірусу за добу – понад 250 тисяч людей провакцинувалися. У Житомирі через обмеження, які розпочинаються з 26 жовтня, бажаючих зробити вакцину також побільшало. У центрах вакцинації утворюються черги, тому довелось відкривати ще один центр на базі спортивного залу ЗОШ № 6.

Та ми досі лідируємо у Європі за рівнем захворюваності на COVID-19 та смертності і маємо низькі рейтинги вакцинації поміж населення. Ситуація із захворюваністю погіршується – до «червоної» зони вже перенесли вісім областей через високий рівень зараження на COVID-19. Не секрет, що Житомирщина наступна в цьому списку. Студентів Житомирської політехніки перевели на дистанційне навчання, очевидно, це чекає й решту ВНЗ Житомира – це лише питання часу.

Одночасно посилюються «ковідні» обмеження для невакцинованих, які запроваджує уряд:

Відео дня

Попри те, що все більше людей хворіють на коронавірус, 56% українців не планують вакцинуватися. Такі результати опитування фонду «Демократичні ініціативи», проведеного у вересні. Серед причин – страх побічних ефектів, неперевіреності вакцини та недовіра до уряду.

Із подальшим перебігом пандемії дедалі виразнішим стає взаємозв'язок між кампанією вакцинації та смертністю від COVID-19. Аналіз статистичних даних країн Європи дає доволі чітку картину: де менше вакцинованих – там більше смертей.

Найвищий у Європейському Союзі рівень вакцинації в Ірландії (92% населення двома дозами) і у Португалії (91%). Кількість смертей у Португалії за останні два тижні становила 9 випадків на сто тисяч населення, а в Ірландії – 14. При тому, що в Ірландії нині один із найсильніших сплесків заражень у Європі (372 випадки на сто тисяч населення за 14 днів), смертність тут значно нижча, ніж у країнах з переважно невакцинованим населенням.

Приклад для усієї України

Та що там далеко йти, в Україні є чудовий приклад – маленьке курортне місто Моршин на Львівщині, де вакцинувалися близько 80% людей, і там кілька місяців не було жодного хворого на COVID-19, а нині трапляються лише поодинокі випадки з легким перебігом хвороби.

Серед ключових факторів успіху такої кампанії стала прозора комунікація з жителями міста, тісна співпраця з медичною спільнотою та ініціативність місцевої влади. Аналізуємо досвід Моршина, який показує: активність і взаємодія всіх ланок дозволяють боротися з дезінформацією про щеплення та підвищити рівень вакцинації.

Пілотний проєкт з масової вакцинації в Моршині запустили в середині квітня – для України це був новий формат вакцинації, оскільки тоді в країні діяв другий етап вакцинації, коли щеплення могли отримати медпрацівники, вчителі та працівники соціальних служб. Натомість у Моршині свою дозу вакцини міг отримати кожен охочий.

Проєкт ініціювала міська влада Моршина, пізніше його підтримало Міністерство охорони здоров’я. У Центрі громадського здоров’я прорахували всі потреби та потужності, щоб вийти на рівень 70% вакцинованого дорослого населення за місяць кампанії.

На початку проєкту на місці зіткнулися з високим рівнем недовіри до вакцинації – хоча провакцинувати 70% населення розраховували за місяць, втілити ці плани вдалося за два місяці. Та навіть попри це результати виявилися успішними.

У результаті масової вакцинації протягом двох місяців – з середини червня до середини серпня – у Моршині не зафіксували жодного нового хворого на коронавірус. Далі захворюваність відновилася, однак це очікувано на тлі зростання захворюваності в Україні, це були поодинокі випадки, оскільки хворіють переважно невакциновані люди.

Темпи вакцинації у Житомирі пришвидшуються

Станом на 25 жовтня у Житомирі щеплення від COVID-19 зробили 122 тис. 428 осіб, а це – 58% дорослого населення міста. Першу дозу отримали  68 тис. 880 осіб – 32% дорослого населення, повну імунізацію пройшли 53 тис. 548 осіб – 26% дорослого населення.

"З 9 вересня 2021 розпочато моніторинг кількості вакцинованих серед госпіталізованих. За цей період всього із 895 госпіталізованих в стаціонари лікарні № 1  та лікарні № 2 – 78 чол. вакцинованих однією або двома дозами (8,7%)", – повідомляють в управлінні охорони здоров’я міської ради.

Станом на 22 жовтня у лікарнях м. Житомира перебувало на лікуванні 374 хворих, з них 33 щеплених від COVID (однією або двома дозами) – трохи більше, ніж  8%. На амбулаторному лікуванні перебувало 3 тис. 185 хворих, з них щеплених від COVID-19 – 200 осіб – трохи більше, ніж 6%.

Марія Кравчук

Читайте також: 

Житомирщина перейшла у червону зону карантину

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up