Чому варто додати до раціону харчування столовий буряк

Чому варто додати до раціону харчування столовий буряк

З давніх-давен люди використовували цей овоч в основному як лікарську рослину, а вже пізніше – як овочеву.

Вживали в їжу лише листки, бо коренеплід був несмачний. Багато часу пройшло з тих пір, аж поки отримали буряк із червоним коренеплодом, який має ніжний соковитий м’якуш. Нині буряк столовий – найпоширеніша і найбільш вживана овочева культура, яка має багатий хімічний склад за вмістом поживних речовин.

✔ Сік буряка виявляє спазмолітичну, діуретичну і протисклеротичну дію.  Він стимулює шлункову секрецію і перистальтику кишечника, затримує розвиток мікроорганізмів у кишечнику, сприяє виведенню холестерину, підвищує міцність кровоносних капілярів,  розслаблює спазми судин, виявляє протипухлинні властивості,  регулює обмін речовин в організмі,  позитивно впливає на функції статевих залоз, поліпшує зір.  Відомі й протизапальні та ранозагоювальні властивості соку буряка столового.

✔ Вживання буряка є ефективним при спастичних колітах, атеросклерозі, тиреотоксикозі, аритміях, гіпертонічній хворобі, захворюваннях печінки, атонії кишечника, хронічних запорах.

Відео дня

✔ Червоний буряк містить калій, магній, кальцій, ніацин, залізо і біотин, багатий клітковиною.

✔ Страви з буряка володіють лікувально-дієтичними властивостями, впливають на обмін речовин і кровотворення. Особливо корисно вживати буряк в салатах, борщі людям, які страждають ожирінням, захворюваннями печінки і нирок.

✔ Три столові ложки соку з сирого буряка і картоплі, що приймаються щодня, допомагають здолати неврози, депресивні стани і нервові розлади. Листя буряка знімає головний більт. Потріть в руках буряковий лист і прикладіть його на лоб – через п’ятнадцять хвилин головний біль відступить.

✔ Буряк має протизапальну і ранозагоювальну властивості. Кашку з сирих коренеплодів рекомендують прикладати до пухлин і виразок для їхнього розм’якшення, а також використовувати для зняття зубного болю. Буряк також вважається відмінним засобом від цинги.

✔ У народній медицині для підвищення рівня гемоглобіну в крові використовували буряк у поєднанні з морквою та чорною редькою. З цих овочів відтискають сік (1:1:1) і зливають у темну пляшку. Обліплюють її тістом і ставлять у духовку або піч упрівати. Після цього суміш треба пити по 1 столовій ложці тричі на день.

✔ Також червоний коренеплід містить багато йоду. А це – здоров’я щитоподібної залози – пам’ять, бадьорість, працездатність.

Крім того, важливо знати:

Червоний буряк (коренеплід і бадилля) – цінне джерело фолату. Фолат – це основа для утворення натуральної фолієвої кислоти. Фолієва кислота омолоджує тканини організму і стимулює утворення червоних кров'яних тілець. Особливо корисна фолієва кислота з буряка для вагітних жінок, набагато корисніше, ніж фолієва кислота, отримана синтетично. Щоденне вживання буряка дозволяє виключити добавки фолієвої кислоти, отриманої штучно.

Лютеїн і зеаксантин містяться в червоному буряку у великій кількості, допомагаючи загальмувати і навіть вилікувати макулярну дегенерацію та інші хвороби очей, допомагаючи людям похилого віку впоратися з проблемами із зором.

Буряк володіє сильними антиоксидантними, протизапальними властивостями. Овоч використовується для проведення детоксикації організму завдяки наявності фітонутрієнтів.

Буряк бореться з раком, бадьорить, покращує зір. Корисні властивості столового буряка роблять його гідним вашого раціону харчування. Листя буряка смаком схожі на шпинат і дуже поживні. Листя добре зберігається в холодильнику і вживається гурманами в свіжому вигляді, з додаванням невеликої кількості рослинного масла, соку лимона або лайма, приправлені спеціями.

Увага!  Кому не можна вживати буряк.

Цей овоч потрібно виключити людям із захворюваннями нирок і сечового міхура. Щавлева кислота в складі буряка може нашкодити при сечокам'яній хворобі. У коренеплоді багато цукру, тому його потрібно обмежити діабетикам. Не рекомендується продукт при гастриті.

Будьте здорові та не хворійте!

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up