Чому корисно їсти обліпиху?

Чому корисно їсти обліпиху?

Обліпиха – традиційний лікувальний продукт китайської медицини і Аюрведи і священний плід в Гімалаях. Її сезон – час скористатися всіма перевагами обліпихи для здоров’я.

Обліпиха (лат. Hippophae) – рід рослин сімейства лохових (Elaeagnaceae). Зазвичай це колючі чагарники або дерева висотою від 10 см до 3-6 м. Ягоди на них дозрівають з кінця серпня по жовтень. Збирати обліпиху краще у вересні – жовтні.

90% обліпихових рослин ростуть на території Євразії, від Атлантичного узбережжя Європи до північного сходу Китаю. Обліпиха традиційно використовується в народній медицині на території Росії, олія обліпихи входить в традиційні засоби китайської медицини і Аюрведи, а в Гімалаях обліпиха вважалася священним плодом.

Обліпиха: користь

Корисні властивості обліпихи обумовлені високим вмістом вітамінів, мінералів, антиоксидантів, білків і клітковини. Так, вітаміну С в ній у 9-12 разів більше, ніж у цитрусових. Ягоди обліпихи містять калій, кальцій, магній, залізо і фосфор, незамінні амінокислоти, каротиноїди, а також велику кількість фолату, біотину і вітамінів В1, В2, В6, С і Е. Обліпиха – один з найбільш поживних і багатих на вітаміни продуктів у світі, вона не поступається знаменитим суперфудам, таким як ягоди годжі або асаї.

Відео дня

У наших широтах обліпиху найчастіше використовують як природний засіб від застуди та грипу. Інші корисні властивості обліпихи включають, серед іншого, зниження ваги, антивіковий вплив, оздоровлення травної системи, лікування інфекцій та запалень, ефект антидепресанту, що робить її справді чарівною ягодою. Обліпиха запобігає накопиченню зайвого жиру в організмі, знижує ризик розвитку діабету і серцево-судинних захворювань, допомагаючи підтримувати здорову вагу. 

Завдяки високому вмісту вітаміну С обліпиха допомагає у виробленні колагену, що допомагає зберігати шкіру здоровою і пружною і надає їй природне здорове сяйво. Обліпиха також зменшує подразнення шкіри, почервоніння і свербіж і полегшує загоєння ран. Крім того, обліпиха покращує травлення, зменшує симптоми менопаузи, сухість очей, симптоми депресії.

Обліпихова олія

Олія обліпихи використовувалося протягом тисячоліть як природний засіб від різних захворювань. Її добувають з ягід, листя і насіння рослини. Олія обліпихи містить всі корисні властивості ягід в концентрованому вигляді і застосовується як внутрішньо, так і зовнішньо. Цікаво, що олія обліпихи, ймовірно, – єдиний рослинний продукт, який містить всі чотири омега-жирні кислоти: омега-3, омега-6, омега-7 і омега-9. Її користь для здоров'я поширюється від підтримки серця до захисту від діабету, виразок шлунка і загоєння шкіри.

Обліпихова олія багата вітамінами, мінералами і особливо антиоксидантами, які допомагають захищати організм від старіння і хвороб, таких як рак і хвороби серця. Насіння і листя обліпихи особливо багаті кверцетином – флавоноїдом, пов'язаним зі зниженням кров'яного тиску і зниженим ризиком серцево-судинних захворювань. Антиоксиданти зменшують фактори ризику серцевих захворювань, в тому числі згущення крові, кров'яний тиск і рівень холестерину в крові.

Олія обліпихи має всі властивості обліпихи у високій концентрації. Обліпихова олія також може допомогти у запобіганні діабету. Дослідження на тваринах показали, що вона може допомогти знизити рівень цукру в крові завдяки збільшенню секреції інсуліну і чутливості до інсуліну. З'єднання в олії обліпихи можуть поліпшити здоров'я шкіри при зовнішньому застосуванні, включаючи здатність стимулювати регенерацію шкіри. Олія обліпихи має сприятливий вплив на шкіру після впливу ультрафіолету.

Крім того, і ягоди, і олія обліпихи багаті корисними рослинними з'єднаннями, які зміцнюють імунітет і допомагають організму боротися з інфекціями, такими як грип. Ряд сполук в обліписі можуть допомогти і в боротьбі з раком – і це знову антиоксиданти і флавоноїди, передусім кверцетин, який, як вважається, допомагає вбивати ракові клітини. Ще олія обліпихи містить корисні жири, вітамін Е і каротиноїди, які можуть захистити клітини печінки від ушкоджень.

Обліпиха: рецепти

Найпоширеніший рецепт з цією ягодою – це обліпиха з цукром. Інший варіант, як заготовлюється обліпиха на зиму, – це обліпиха з медом. Популярне і смачне і обліпихове варення. Варення з обліпихи – чудова вітамінна добавка до зимового чаювання. У той же час з самої обліпихи теж заварюють чай, а в спеку – роблять лимонад на основі заготовленої раніше ягоди з цукром. Іноді в продажу можна знайти обліпиховий сік, а якщо у вас є свіжі ягоди, ви можете приготувати фреш з обліпихи або смузі з додаванням її ягід самостійно.

Ця ягода не тільки корисна, а ще й смачна, тому, крім найбільш популярних рецептів, є величезний простір для застосування обліпихи і кулінарної творчості. Як ще можна їсти обліпиху? З неї роблять сорбет, морозиво і муси, додають в якості підливи в десерти, наприклад, панакоту або чізкейк; гарячий чай і холодний лимонад з обліпихи використовують в якості основи для алкогольних напоїв, наприклад грогу, і коктейлів. Якщо хочете здивувати гостей, приготуйте з обліпихи курд за аналогією з лимонним і подавайте до чаю або використовуйте як начинку для пісочного тарта, приготованого за рецептом пирога з лимонним курдом.

Водночас обліпиха має і ряд протипоказань. Її не варто вживати тим, у кого індивідуальна непереносимість речовин, що входять до її складу. Наприклад, обліпиху не можна вживати: при захворюванні шлунка, при гастриті з підвищеною кислотністю, при запаленні сечового міхура, при проблемі з підшлунковою залозою, при каменях у нирках і сечовому міхурі, при виразковій і жовчнокам’яній хворобі.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Читач97

    Я люблю чай з обліпихою, медом та лимоном. Для лікування гастриту не використовувала ці ягоди, зазвичай Гастритолом рятуюсь.
  • Татьяна Коваленко

    Я знаю, що масло обліпихи дуже корисно для шкіри обличчя. І читала, що масло обліпихи використовую для лікування гастриту, хоча сама я його не застосовувала для цих цілей. В мене зi студентських часів стоїть цей діагноз і я періодично Гастритол пропиваю, щоб покращити своє самопочуття. Ну і дієта, ясна річ!

keyboard_arrow_up