Чи безпечно курити кальян? Роз`яснення від МОЗ

Чи безпечно курити кальян? Роз`яснення від МОЗ

Медики стверджують, що куріння кальяну становить небезпеку для здоров`я людини. 

Останнім часом куріння кальяну набуло особливого поширення. Цей спосіб відпочинку активно пропонується у багатьох кафе та ресторанах і є легкодоступним. Ароматний кальян активно рекламується як безпечний спосіб розслабитись та приємно провести час. Але уявлення про те, що він не приносить шкоди здоров’ю – хибне. 

Кальян – це пристрій для куріння, за допомогою якого дим пропускається через рідину, де він фільтрується та охолоджується. Проте така «фільтрація» не дає змогу нейтралізувати шкідливі речовини, що містяться у диму. Кальяни можуть бути з тютюном або без, містити ароматизатори та різні смакові домішки, а часом – і наркотичні речовини.

Закон України №2899 обмежує реалізацію (продаж) та вживання тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

Відео дня

Результати опитування ESPAD2019 показали, що майже 32,2% молодих людей віком від 14–17 років мають цей досвід. При цьому молоді люди пояснюють свій вибір тим, що куріння кальяну допомагає їм розслабитися та не має такого шкідливого впливу на організм. 

Однак, за даними ВООЗ, одна година куріння кальяну еквівалентна приблизно 100 викуреним сигаретам. 

Тож чому куріння кальяну небезпечне для здоров’я?

З огляду на вищесказане, пам’ятайте про небезпеку кальяну та обирайте здорове та якісне  життя, без шкоди для здоров'я . 

МОЗ України

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up