11 квітня - Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона відзначають у день народження англійського лікаря Джеймса Паркінсона, який вперше описав це хронічне прогресуюче захворювання центральної нервової системи.
Хвороба Паркінсона має три основні симптоми:
- тремтіння — тремор, який зазвичай починається з голови й руки;
- брадикінезія — уповільнення руху, коли фізичні рухи набагато повільніші за норму, що може ускладнювати повсякденні завдання і призвести до характерного повільного пересування дуже маленькими кроками;
- ригідність — скутість і напруга у м’язах, що може ускладнити переміщення і вираз обличчя, а також може призвести до болісних м’язових спазмів.
Хворі мають характерний зовнішній вигляд, зокрема, постави: голова нахилена вперед, коліна та лікті напівзігнуті, спина згорблена.
Хвороба Паркінсона розвивається внаслідок утрати нервових клітин у частині мозку, яку називають сірою субстанцією. Нервові клітини в цій частині мозку відповідають за виробництво допаміну. Якщо ці нервові клітини гинуть або пошкоджуються, кількість допаміну в мозку зменшується. Відповідно, частина мозку, що контролює рух, не може працювати добре і це призводить до повільних і нездорових рухів. Втрата нервових клітин є повільним процесом.
Етіологія захворювання залишається невідомою. На думку науковців, велике значення мають генетична схильність, вік і фактори зовнішнього середовища.
Наразі не існує способу лікування хвороби Паркінсона. Діагноз «хвороба Паркінсона» незворотний. Вам знадобляться довготривале лікування, щоб контролювати свої симптоми і адаптуватися до виконання простих повсякденних завдань.
Рекомендації щодо неспецифічної профілактики, які покращують стан нервової системи в цілому і можуть бути корисні для осіб похилого віку:
- Органічне харчування – споживайте чисті екологічні продукти харчування з якомога нижчим вмістом пестицидів, штучних консервантів, барвників, стимуляторів смаку.
- Свіжа зелень та ягоди – чудове джерело фолієвої кислоти (броколі, шпинат, зелень, брюссельська капуста, спаржа) та антиоксидантів, які здатні захистити клітини від пошкодження.
- Жирні кислоти, Омега-3 – продукти, багаті на ці корисні компоненти, допоможуть зберегти здоров’я ваших нервових клітин.
- Вітамін D3 – вітамін, необхідний для нормального засвоєння і метаболізму кальцію та фосфору, надзвичайно важливих для функціонування нейронів;
- Регулярні фізичні навантаження та цікаве хобі з суттєвим руховим компонентом (наприклад, садівництво, піший туризм) – така активність забезпечить достатній рівень фізичної активності та позитивні емоції.
Тому, найкращою профілактикою хвороби Паркінсона, як і інших вікових захворювань, є здоровий спосіб життя, своєчасне звернення до лікаря та проведення профілактичних оглядів, оскільки старість може бути різною і те, якою саме вона буде, залежить від самої людини.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.