У Домі української культури відкрили виставку Миколи Максименка «Крим Наш. Весна надії»

У Домі української культури відкрили виставку Миколи Максименка «Крим Наш. Весна надії»

Виставка приурочена 100-річному ювілею митця та 10-річчю спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Микола Максименко – народний художник України, Почесний академік Національної академії мистецтв. За серію пейзажів «Україно моя» у 1992 році йому присвоїли звання лауреата Державної премії ім. Т. Г. Шевченка.

Його роботи прикрашають понад 40 музеїв України, колекцій Франції, Японії, Монголії, Італії, Болгарії, Австрії, Китаю, Чехії, СІЛА, Канади... Житомирському краєзнавчому музею художник подарував понад два десятки картин.

Кожні три роки Микола Максименко відвідував Крим. Це надихало його на створення неповторних картин. У Ялті в 1980-х роках відбулася його персональна виставка.

Відео дня

«Коли його, дев'ятнадцятирічного учасника Другої світової війни, важко поранили у 1943 році, він залишився без ока та з безліччю осколків у голові. Дивом вижив і дав собі слово – ніколи не малювати війну, смерть і кров. Лише живе та красиве. Його роботи сонячні й барвисті. Наповнюють серце радістю», – розповідає вдова митця Валентина Забродська.

«Це про яскравість, це про те, що зараз потрібно нашим дітям. Діти нашої громади побачать, яку культурну спадщину ми маємо», – заступниця міського голови Марія Місюрова.

«Думаєш, як людина може відновитися після таких подій. А потім дивишся і згадуєш кольори Андрушівки, розумієш, як українська природа може відновлювати нас. Ці кольори дають стержень, гармонізують. Це надзвичайно красиві роботи», – депутатка міськради Людмила Зубко.

 Виставка триватиме до 29 березня 2024 року з 10:00 до 19:00.

 

Джерело: Житомирська міська рада

Коментарі

keyboard_arrow_up