Яким чином розвивається на Житомирщині великий спорт?

Яким чином розвивається на Житомирщині великий спорт?

Хроніка спортивних новин у момент спалахів коронавірусу у Житомирській області прогнозовано збідніла. 

Футбольне «Полісся» і волейбольні клуби «Житичі» та «Полісся» разом із футзальним клубом «ІнБев» підтримують спортивне реноме Житомирщини на найвищому рівні чемпіонатів України. У лютому – березні 2021 року Житомир спалахнув новинами навколо стадіону «Полісся», куди упродовж півтора десятка років «вгасили» півтори сотні мільйонів гривень, але навколо готовності головної арени Житомира прийняти матч першості України з футболу 26 березня 2021 року досі точилися незрозумілі дискусії. Губернатор Житомирщини В. Бунечко, який прибув на Житомирщину у серпні 2019-го року, півтора року вирішував спортивно-футбольну дилему: шукати винних у розкраданні коштів під час реконструкції стадіону «Полісся» чи все ж таки завершити ремонтні роботи і здати стадіон для проведення матчів чемпіонату України. Зрештою, вирішити дилему губернатору так і не вдалося, оскільки жодної звістки про винуватців та порушників законодавства під час реконструкції стадіону «Полісся» так досі й немає, а останні приготування на стадіоні, який у найближчу п’ятницю, 26 березня 2021 року, все ж таки прийматиме перший після перерви довжиною у 16 років матч чемпіонату України, проходили не лише за державний кошт, але й за участі нового спонсора футбольного «Полісся» – компанії BGV GROUP MANAGEMENT. Про участь цієї бізнес-групи на чолі із відомим підприємцем Геннадієм Буткевичем у завершальних приготуваннях стадіону до 26 березня заговорив директор ФК «Полісся» Володимир Загурський. Для чого у кабінетах житомирської влади  у березні 2021 року заходилися ще й обговорювати меморандум між Житомирською міською радою, Житомирською обласною радою та Житомирською обласною адміністрацією про підтримку професійного футболу на Житомирщині – ніхто не відповідає. Ще складніше довідатися про справжню мету меморандуму із його змісту, який, до речі, також поки що невідомий для широкої аудиторії. 

Що стоїть за відозвами та закликами?

Насправді мова йде не стільки про високопарні заклики чи відозви, які з’являються у вигляді меморандуму, скільки про те, де взяти гроші на фінансування команди ФК «Полісся», яка виступає у першій лізі вітчизняного чемпіонату. Поки що житомиряни утримуються у статусі команди-середнячка, але це не позбавляє керівників клубу та натхненників футбольного «Полісся» постійних зусиль для пошуку грошей на утримання ФК «Полісся». Нагадаємо, що ФК «Полісся» був заснований як муніципальний клуб у місті Житомирі. Тобто всю повноту відповідальності за його фінансування та забезпечення брала на себе Житомирська міська рада. І ті 3, 4 чи навіть 6 мільйонів, які були потрібні для виступів «Полісся» у чемпіонаті другої ліги, потрібно було брати у казні міста Житомира. Але й тоді грошей для футбольного «Полісся» у бюджеті міста Житомира не вистачало. Допомагав бюджет області. Тодішній губернатор Ігор Гундич розумів, що відродження великого футболу у Житомирі може стати одним із аргументів для молодого виборця Житомирщини у ході будь-якої виборчої кампанії. Тому Ігор Петрович на певний час самотужки звалив на свої плечі турботу про футбольне «Полісся». Кажуть, що І. Гундич знав, де брати гроші, і вмів їх мобілізовувати на теренах Житомирщини. Тут якраз і варто було б згадати про ті десятки (а точніше – сотні) мільйонів гривень, які у часи Рижука, а потім за період губернаторства Машковського і Гундича витрачалися на модернізацію головної спортивної арени Житомирщини. Сьогодні стадіон перебуває в стані «майже готовий», хоча робіт із благоустрою його території вистачить ще, як мінімум, до кінця нинішнього року. Проте гроші для великого футболу потрібні головним чином на команду, яка перебуває на тренувальних зборах, яка мусить вирушати на поєдинки до інших міст, до складу якої входить до 25-28 осіб з числа спортсменів, тренерів і всілякої обслуги футбольного клубу. Фахівці, які розуміються на футбольному господарстві клубів першої ліги, в один голос запевняють, що потреби футбольного «Полісся» лише на весняно-літню частину чемпіонату, яка стартує 19 березня 2021-го року, сягають 10-12-и мільйонів гривень. Якщо взяти до уваги, що бюджет міста Житомира, який цьогоріч тріщить по швах, все ж таки виділив для потреб ФК «Полісся» чи то 3,6 чи то навіть 3,8 мільйона гривень, то це означає, що вдвічі більшу суму грошей для потреб головної футбольної команди області треба буде десь ще пошукати. Можливо, тому і виникає потреба ухвалити МЕМОРАНДУМ між міським бюджетом Житомира та бюджетом Житомирської області загалом. Адже бюджет області однозначно потужніший за можливості бюджету лише обласного центру. І мета, на яку мобілізовуються кошти, начебто благородна. Хоча і не зовсім соціально справедлива. Але про це – трохи нижче. 

Великий спорт – це насамперед сувора бухгалтерія, а не – суцільний безлад

Взагалі, великий футбол вже давно означає не щось інше, як великі гроші. І таких великих грошей ніколи не можна мобілізувати із муніципального бюджету будь-якого міста. Бо у бюджеті міста грошей завжди катастрофічно не вистачає. Ну скажіть чи дайте відповідь на запитання – чи може бюджет міста Житомира щороку витрачати на так звану футбольну команду майстрів 4-5-6 мільйонів гривень, коли у місті взагалі відсутній сучасний плавальний басейн? Коли у місті на 270 тисяч населення немає бодай одного стаціонарного майданчика зі штучним льодом. Коли у місті, яке свого часу славилось на весь Радянський Союз своїми майстрами і традиціями із веслування, досі не облаштовано хоча б примітивної бази із розвитку водних видів спорту. Ми не рахуємо симпатій навколо поширеного виду відпочинку на човнах «Драконах», який здобув визнання сотень житомирян. Але погодьтеся – це не те, що має триматися на фінансуванні із міського бюджету. Щодо великого футболу, великого волейболу чи великого баскетболу, то тут мають бути задіяні клубні структури. Клуб – це товариство, асоціація, коло інвесторів, які домовились і навіть регламентували свою співучасть у фінансуванні спортивно-клубного життя. Якщо простіше – вони якраз і фінансують отой великий футбол або ж великий волейбол (баскетбол). І вирішують, як розвивати команду клубу, завдяки чому підсилити її спортивний потенціал. Якщо хтось розповідає, що великий футбол чи великий волейбол (як у Житомирі) можна фінансувати із бюджету міста чи області, то це, як мінімум, невіглас у питаннях розвитку великого спорту. Футбольний чи волейбольний клуб вищої чи суперліги буде отримувати із бюджету пристойні кошти доти, доки біля владного керма будуть люди, які симпатизують спорту (футболу, волейболу чи навіть хокею із шайбою). Як тільки політична фортуна посміхнеться людям, які до спорту ставляться прохолодно, бюджетне фінансування великого спорту у місті чи області дуже швидко припиняється. Прикладів – тьма, а винятків – одиниці. 

Відео дня

Ось чому у Житомирі досі немає клубу, який своєю природою схожий на «Олександрію», «Карпати» чи «Зорю», не кажучи вже про київське «Динамо» і тепер вже харківський «Шахтар». Ось чому сьогодні добре відомий  волейбольний клуб «Епіцентр – Подоляни», увірвавшись до суперліги чемпіонату України, одразу помчав за чемпіонським титулом. Житомирським «житичам», які грають у суперлізі на гроші обласного бюджету, марно сподіватися на достойну конкуренцію із «подолянами» чи львівськими «кажанами», аж допоки у команди не з’явиться один чи декілька потужних інвесторів.

Абсолютно те ж саме стосується і жіночого волейбольного клубу «Полісся», який упродовж кількох сезонів вдало виступає також у суперлізі першості України. Волейбольному «Поліссю» також потрібен спонсор чи власник-інвестор (як хто хоче бачити таку ситуацію). Те, що відбувається сьогодні із ВК «Полісся»(Житомир), можна пояснити лише недосконалістю менеджменту керівництва клубу, скрутою обласного бюджету чи певними конфліктами на рівні «федерація – клуб», про що ніхто у Житомирі толком нічого не знає. Цікавою і дещо несподіваною для спортивної громадськості Житомирщини видається недавно поширена інформація про те, що фінансування потреб ВК «Житичі», який, так само, як і ВК «Полісся», виступає у суперлізі чемпіонату України, здійснюється за системної підтримки вищезгаданої інвестиційної компанії BGV GROUP MANAGEMENT. Загалом це дуже добре, що великий спорт на Житомирщині користується підтримкою великого бізнесу. Але ж при цьому варто з’ясувати усі обставини і порядок цифр, які витрачаються на великий спорт у Житомирі із міського та обласного бюджетів. І якраз ці запитання мають стати ПРЕРОГАТИВОЮ для роботи депутатів Житомирської міської та Житомирської обласної ради. Великий спорт, як і великий бізнес, має розвиватися у ситуації чіткості стосунків, визначеності статусів і розумінні загальної стратегії його розвитку. У Житомирі з цього приводу поки що існує невизначеність і плутанина. Для когось вона може видаватися тимчасовим явищем, а для когось – зручним середовищем, яке може зберігатися тривалий час. Але для великого спорту така ситуацію є точно ненормальною.

Микола Корзун

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up