Спортивний сезон у розпалі

Спортивний сезон у розпалі

Зі зняттям карантинних обмежень набирають обертів спортивні змагання з багатьох видів спорту. 

Нещодавно закінчився командний чемпіонат України з легкої атлетики серед юнаків 2004 р. н., що проходив у місті Львові. У змаганнях взяли участь команди із 23 областей України та міста Києва. Набравши 675 очок, збірна Житомирщини у загальному заліку посіла 3-є призове місце. Випередили нашу команду збірні міста Києва та Донецької області. Чемпіонкою України у штовханні ядра серед дівчат стала вихованка тренера Віктора Вєдєрнікова – Дар’я Козачок із Чуднова. Вона здобула також срібну нагороду у метанні диска. Срібні медалі вибороли Вікторія Бондарєва із Романова в бігу на 1500 метрів (тренер Анатолій Сушицький), житомирянин Томаш Степанчук у бігу на 100 і 200 метрів (тренери Алла Ледньова та Андрій Острогляд). Бердичівлянин Володимир Савіцький із результатом 1 м 96 см посів другу сходинку у стрибках у висоту (тренер Сергій Шеремет). Крістіна Новарчук із Бердичева фінішувала четвертою в бігу на 400 метрів (тренер Олександр Гаврилюк). 

Вихованка КДЮСШ «Колос» та тренера Віктора Суслова Дарина Мосійчук із Коростеня у спортивній ходьбі на дистанції 5 кілометрів показала сьомий результат (кращий серед наших спортсменок, що брали участь у змаганнях). Принесли залікові очки для збірної області ще два вихованці Віктора Суслова – Ярослав Мосійчук та Олег Орищенко, які змагалися у спортивній ходьбі на дистанції 5 кілометрів.

Відео дня

Повернулися з нагородами з чемпіонатів України і велосипедисти Житомирщини. Вперше за останні роки багатоденна гонка серед юнаків та дівчат 2005-2006 р. н. та молодших юнаків та дівчат 2007-2008 р. н. у місті Суми проводилася за новою (давно забутою) програмою. Першого дня у гонці «Пролог» на 5 кілометрів серед молодших дівчат вихованка КДЮСШ «Колос» Марина Цибульська (тренер Михайло Столяр) із 35 учасниць фінішувала п’ятою. Вихованка тренера Івана Дорошука Наталя Наздрачова перетнула фінішну стрічку лише двадцять п’ятою. На першому етапі на дистанції 40 кілометрів та третьому на дистанції 32 кілометри Марина показала четвертий результат. На другому етапі на дистанції 10 кілометрів вона фінішувала восьмою. За сумою трьох етапів в особистому заліку Марина посіла шосте місце. У командному заліку наші дівчата у складі житомирянок Марини Цибульської, Наталі Наздрачової та радомишлянок Марії Райківської і Аліни Карпушевської вибороли срібні нагороди. Але… Про це буде йти мова далі.

Серед молодших юнаків за збірну Житомирщини виступали Олег Вознюк (КДЮСШ «Колос») та Кирил Вернигора і Ілля Мельниченко із Радомишльської ДЮСШ. Вже пролог показав, що до змагань наші юнаки як слід не підготовлені. Подальші старти на дистанціях 60, 10 та 52 кілометри це підтвердили. Наприклад, Ілля на дистанції 52 кілометри із 25 учасників фінішував 20-м, Кирил – 21-м, а Олег Вознюк зовсім не стартував. Внаслідок цього збірна команда взагалі не отримала залікових очок. Не брали участь у змаганнях старші дівчата – допрацювалися, що нема кого виставляти на змагання.

Старші юнаки, починаючи з прологу і до завершення змагань були серед кращих гонщиків. На першому етапі у гонці на 80 кілометрів Євгеній Харковець (Радомишльська ДЮСШ) фінішував третім, на другому (дистанція 10 км) – п’ятим. Блискучою перемогою на третьому етапі у гонці на 72 кілометри відзначився 11-разовий минулорічний чемпіон України, вихованець тренера Михайла Столяра (КДЮСШ «Колос») Ілля Пилипчук. Наша команда також на етапі була першою. За сумою трьох етапів збірна Житомирщини посіла п’яте місце. І тут постає знову «але». Справа в тому, що організатори змагань уже декілька років перед початком змагань надають дозвіл формувати команди МІХ – 1, 2, 3 і т. д., куди входять представники команд із різних областей, причому до складу сильніших гонщиків підключають слабких і таким чином клепають чемпіонів. Виходить так званий «договорняк» між представниками команд, що спотворює кінцеві результати змагань та й роботу тренерів. Приміром, у трекових гонках стартує чотири спортсмени, після першого кругу один найслабший сходить і все-таки стає чемпіоном.

У змаганнях, про які йде мова, така ж ситуація склалася із збірною Житомирщини. Кращі спортсмени Радомишльської ДЮСШ Євгеній Харковець та Даніїл Шевченко (тренер Р. Пархоменко) замість збірної нашої області в обхід нашого представника були заявлені у складі команди МІХ-1, яка стала чемпіоном України. Хочеться запитати тренера: а команду хто відряджав на змагання – команда МІХ-1 чи департамент культури, молоді та спорту? Якби названі спортсмени виступали у складі збірної Житомирщини, то наша команда на І етапі увійшла б у трійку лідерів, на ІІ етапі була другою і замість загального п’ятого місця піднялася би на п’єдестал пошани. А так тренер Р. Пархоменко працює на свій авторитет, для нього головне особисті інтереси. А срібло нашим дівчатам дісталося завдяки киянці Мілані Ушаковій, яка виступала у складі команди.

Подібну картину спостерігаємо і на наступних змаганнях, що відбулися у м. Кропивницькому. Групову гонку на 50 кілометрів знову з відривом виграв Ілля Пилипчук. І тільки завдяки його заліковим очкам команда Житомирщини посіла четверте місце. Знову ж, нехтуючи загальнокомандними інтересами, Р. Пархоменко заявляє Євгенія Харковця та Даніїла Шевченка за команду МІХ-2, де виступали ще 4 гонщики Київської області. Звичайно, команда стала чемпіоном. Ура! Знову заслуга тренера Р. Пархоменка. Але простий елементарний підрахунок показує, що саме наша команда з Євгенієм Харковцем, набравши 42 залікових бали, повинна вийти на І-е місце і принести Житомирщині 450 рейтингових очок (за 5-те місце команда отримала всього 100). Команда виступала неповним складом, та й що там робив вихованець тренера Івана Дорошука Віталій Новаківський (ЖОШВСМ), який давно не тренується як слід. На 50 кілометрів він фінішував із 63-м результатом, а на 15 км – 73. У гонці на 15 кілометрів серед старших юнаків команда області опиняється на 8-му місці. Насправді вона повинна була розташуватися на третій сходинці. Такі ж викрутаси Р. Пархоменко прокрутив із командою дівчат, поставивши свою вихованку Аліну Карпушевську за команду Київської області. І знову диво – срібна нагорода! Однак Аліна на дистанції 10 кілометрів фінішувала 21-ою і залікових балів взагалі не отримала. На цій дистанції вихованка КДЮСШ «Колос» Марина Цибульська фінішувала сьомою. Саме її результат вивів нашу команду на 5-е місце.

Не буду далі коментувати, але і такого аналізу достатньо (якого взагалі за останні роки не було), щоб зробити певні висновки. Розумію, що викликаю бурю гніву у деяких спортивних колах, коли висловлюю свої думки з  цього приводу. Я пропрацював у спорті більше 50-ти років, тому маю право на свою суб’єктивну оцінку, тим паче ніколи не був байдужим до справи розвитку спорту на Житомирщині, українського спорту. Вважаю за необхідне найближчим часом провести засідання Федерації велоспорту Житомирщини, де розглянути стан розвитку цього виду спорту, роботу тренерів і т. д. А запитань виникло ой як багато!

Олександр Кухарський

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу 12:41 Військовослужбовцям 95 бригади, що отримали важкі поранення під час захисту України, вручили медалі Міноборони photo_camera 12:19 У Житомирі оголошено набір на безоплатний курс бізнес-школи 12:00 Перед судом постане 39-річний чоловік, який завдав 12 ран сусідові по кімнаті в селі Никонівка на Бердичівщині 11:40 У Житомирі відбудеться благодійний концерт «Птахи надії» play_circle_filled 11:18 Завершилась ідентифікація пенсіонерів-ВПО: майже 213 тис. осіб успішно пройшли перевірку 11:01 Минулоріч засуджено 80% зрадників та колаборантів з розглянутих справ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up