Шахи як можливість заявити про себе світу

Шахи як можливість заявити про себе світу
Ігор Випханюк

Понад 2000 років інтелектуальна гра в шахи залишається однією з найпопулярніших. Здається, з розвитком технічного прогресу старовинна гра має давно забутися, адже гаджети та відеоігри захопили світ. 

У шахах є особливі риси, які подобаються дорослим і дітям. Передусім це можливість мріяти. Гравець бачить перед собою не просто шахову дошку з фігурами. Це справжнє поле битви двох армій. Тільки від мудрого керманича залежить результат поєдинку, обрання правильної стратегії і тактики.

Для того, щоб краще зрозуміти, у чому феномен шахів, ми поспілкувалися з міжнародним майстром з шахів, головою Житомирської шахової федерації «Інтелект» та восьмиразовим чемпіоном області Ігорем Випханюком. 

Відео дня

Я, наприклад, зараз тренерую діток з Німеччини та Греції, зараз кордони не мають значення, оскільки є інтернет.

 У 2020 році ще й дуже сприятливим моментом був вихід серіалу про шахи «Ферзевий гамбіт», який здобув дуже велику кількість міжнародних премій, і зараз це лідер рейтингу по переглядах. Отже, можна сказати, що саме у період коронавірусної пандемії стався справжній шаховий бум.

«Ферзевий гамбіт» (англ. The Queen's Gambit) – драматичний мінісеріал, в його основу ліг однойменний роман Волтера Тевіса 1983 року. Консультантами творців фільму стали колишній чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров та тренер з шахів Брюс Пандольфіні.

«Ферзевий гамбіт» став найпопулярнішим мінісеріалом на Netflix, за перші чотири тижні його подивилися 62 млн глядачів. Проєкт отримав схвальні відгуки і від критиків, що відзначили акторську гру головної героїні Ані Тейлор-Джой, операторську роботу та постановку, і від шахової спільноти. Йому також приписують те, що він відновив суспільний інтерес до шахів.

Особисто я виконав двічі норматив у Швеції та один раз у чудовому місті на заході України – Мукачевому.

З приводу своїх почуттів – наразі мені найбільш подобається слідкувати за своїми учнями. Наприклад, на чемпіонаті області був залік шахістів, яким до 18 років. І мій учень, якому лише 14 років, виграв цю номінацію. Емоції, які мене переповнювали від його перемоги, не можна порівняти навіть з пережитими емоціями від своєї перемоги. Я тоді завершив турнір на першому місці, але не міг піти святкувати, бо душа була не на місці, оскільки мій учень продовжував свою партію. Лише коли він завершив її успішно, можна було розслабитись.

Є дуже багато програм, за якими можна подорожувати по всьому світу і при цьому грати в шахи. Наприклад, у США Техаський університет пропонує програми для юних шахістів, які виконали міжнародний рівень: вони можуть стати студентами цього вишу абсолютно безкоштовно, до того ж отримувати стипендію. Тож будь-яка дитина з будь-якої глибинки України має шанс стати американським студентом, наприклад. Тому не потрібно витрачати свій час та потенціал, а пробувати та перемагати. 

Марія Кравчук

​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 «Банківські працівники» з в’язниці спустошували рахунки пенсіонерів – на Житомирщині судитимуть злочинне угруповання photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: напередодні свята photo_camera 12:41 Ветерани можуть скористатися програмою безоплатного зубопротезування 12:20 Як потрапити до 1 класу дитині без прописки? Відповідає Департамент освіти Житомирської міської ради Від читача 18:13 У Житомирі щотижня проводять ресурсні зустрічі для підлітків та молоді — як долучитися? 12:00 Як тепер видалятимуть засохлі й пошкоджені дерева та обрізатимуть крони дерев на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків Житомирської громади 11:40 4 і 5 травня в Свято-Михайлівському кафедральному соборі відбудеться освячення великодніх пасок 11:18 На трасі Київ-Чоп пенсіонер на електроциклі зіткнувся з автівкою photo_camera 11:00 Дотримуйтеся заходів особистої та громадської безпеки упродовж Великодніх свят 10:40 У Житомирі у Великодню ніч буде посилено роботу громадського транспорту 10:20 У Житомирі неподалік ринку «Хмільники» пограбували пенсіонера 10:00 Трагедія у селі Поліське: застреленими з вогнепальної зброї знайшли цілу родину photo_camera 09:40 Окупанти втратили 1270 осіб за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 3 травня 2024 року щодо російського вторгнення 09:04 3 травня: все про цей день, яке свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:25 Четверо бердичівлян втратили понад 65 тисяч гривень через шахрайські схеми 17:00 Стартапи Житомирщини можуть отримати до $50 000 гранту від УФС та WNISEF 16:40 У Тетереві поблизу пішохідного мосту помітили жовту піну - екологи взяли проби води 16:20 Незаконна риболовля на річці Ірша: два чоловіки ловили рибу сітками 16:00 У Житомирі листоноша присвоювала пенсії, субсидії і гроші за періодику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up