Нарешті це сталося! «Зоря» здобуває чемпіонський титул!

Нарешті це сталося! «Зоря» здобуває чемпіонський титул!

29 жовтня 2022-го року фінішував чемпіонат Житомирської області із футболу.

Нинішній футбольний сезон в Україні особливий, бо відбувається в умовах військового часу. Чимало матчів проходили під супровід сирен повітряної тривоги, коли гру доводилося припиняти, а спортсмени поспішали до найближчого укриття.

І, тим не менше, чемпіонат видався на славу. Інтрига у ньому зберігалася від першого туру і до самого фінішу. Романівська «Зоря» вже після першого туру (у липні 2022-го) опинилася у статусі фаворитів, очоливши турнірну таблицю, і упродовж чотирьох місяців романівські футболісти так і не поступилися нікому місцем лідера. Але якщо про інтригу і драматизм подій у ході чемпіонату, то і цього було вдосталь. Лідер чемпіонату ще наприкінці вересня міг стати недосяжним для суперників, але у домашньому поєдинку романівські футболісти не змогли здолати команду «Звягель-2». Тож питання про чемпіонство довелося відкладати аж до останнього туру, який проходив минулої суботи. «Зоря» приймала на своєму стадіоні футболістів Ярунської територіальної громади. Суперник не претендував на високі місця у ході чемпіонату, однак нікому без боротьби не поступався. Так сталося і у заключному матчі, що відбувся на стадіоні Романівської ДЮСШ. Господарі стадіону із самого старту гри заволоділи ініціативою, хоча реальних гольових моментів «Зоря» тривалий час не могла створити. Футболісти добре розуміли ціну і важливість результату поєдинку, тому надмірно хвилювалися. Але поступово атаки «Зорі» ставали все більше масованими, і ярунські футболісти раз-по-раз провалювалися у захисті.

Відео дня

Як це часто буває, перший гол «Зоря» забила не в атаці, а під час контратаки. Сталося це якраз посередині першого тайму, а далі господарі стадіону відчули створену перевагу, і атаки на ворота «Яруня» стали частішими. Вже незадовго (за 5 хвилин) до перерви гравця «Зорі» суперники зупинили недозволеним прийомом у  карному майданчику яруньської команди. Пенальті – і рахунок стає 2:0. Стало зрозуміло, що «Зоря», якій вистачило б для «оформлення» свого чемпіонства навіть нічиєї, перемоги у чемпіонаті вже не втратить.

У другому таймі перевага знову була на боці «Зорі», але гра проходила у більш спокійному темпі. Гольові моменти виникали лише біля воріт команди із Яруня, але романівські голеадори забити третій гол у ворота гостей так і не змогли. Проте як тільки пролунав фінальний свисток у грі, на полі завирували неабиякі емоції. Ще б пак, вперше в історії футболу Житомирщини команда із Романова стала чемпіоном у найсильнішому дивізіоні. «Зоря»  під орудою тренера Віктора Чорного провела чемпіонат дуже зібрано, зазнавши вже незадовго до фінішу лише однієї поразки від минулорічного чемпіона області – команди «Полісся» із села Ставків. До речі, футболісти зі Ставків провели заключні матчі чемпіонату дуже сильно, наче намагаючись за будь-яку ціну дістати лідера. Так, романівську команду на своєму стадіоні «Полісся-2» все ж таки зуміло переграти, але чемпіонство у «Зорі» вже не міг відібрати ніхто. Тим паче, що заключний поєдинок, який мав усе вирішити остаточно, проходив на стадіоні у Романові. «Зоря», як і передбачалося, впевнено перемогла, а друге місце посіли гравці ФК «Бердичів», третіми стали футболісти із Ставків.

Слід зауважити, що чемпіонство «Зорі» стало закономірним результатом клопіткої роботи футболістів, їхнього тренера Віктора Чорного і генерального спонсора клубу Ігоря Ходака. Генеральний директор ТОВ «Вівад 09» упродовж кількох років підтримував команду, яка росла просто на очах усієї спортивної громадськості Житомирщини. У цьому чемпіонаті «Зоря» грала чітко, системно і стабільно. Двоє кращих гравців «Зорі» пішли захищати рідну землю у лавах ЗСУ. Але команда із Романова заграла ще потужніше. До передостаннього туру у графі «поразки» у «Зорі» значився «нуль», і здавалося, що романівська команда стане чемпіоном області із унікальним рекордом – не програвши за увесь сезон жодної гри у чемпіонаті. Рекорду встановити не вдалося, хоча найголовнішої мети «Зоря» таки досягла і стала чемпіоном Житомирської області 2022-го року. Чемпіонат дуже знаковий і увійде до спортивної історії Житомирщини як унікальне явище, яке символізує нескореність, непоступливість і устремління нашого народу до перемог.

Одразу ж після завершення матчу між «Зорею» і «Ярунем» упродовж пів години тривала церемонія нагородження чемпіонів Житомирщини зразка 2022-го року. Кожен, хто завітав 29 жовтня на стадіон у Романові, міг побачити велетенську чашу чемпіонського кубка, міг почути слова подяки на адресу футболістів, їхнього тренера і, звісно ж, на адресу І. Є. Ходака, який взяв під свою опіку не лише команду, що стала чемпіоном. У першості області (перша ліга) виступало ще дві команди, які отримали підтримку Ігоря Ходака – це команда «Зоря-2» і ФК «Тетерів» (Чуднівська громада). Чуднівських футболістів Ігор Ходак підтримав як меценат, але його традиційно надійне і дружнє плече насправді допомогло реанімувати футбол у Чуднові, і вже у наступних сезонах «Тетерів» зможе сказати у футболі Житомирщини своє вагоме слово. 

P.S. Вже за тиждень – два у Романові пройдуть урочистості із вшанування команди, що стала чемпіоном Житомирщини з футболу у 2022-му році. Ми обов’язково розповімо більше про кожного футболіста, який здобував чемпіонський титул, а уболівальники романівського футболу  зможуть дізнатися про плани «Зорі» вже у наступному році. 

Віктор Єрофєєв

Коментарі

keyboard_arrow_up