Фініш футбольного сезону знову за романівським «VIVADом» !

Фініш футбольного сезону знову за романівським «VIVADом» !

Ну ось тепер можна точно сказати, що FC «VIVAD» знову став чемпіоном Житомирської області з футболу. У вищій лізі чемпіонату, тобто – серед найсильніших команд області.

У вирішальному матчі, який на сторінках житомирських ЗМІ встигли назвати золотим, романівська команда здолала опір коростенського «Мала». Вирішальний і єдиний гол у цьому матчі забив Віталій Борисевич. Отже, «VIVAD» – чемпіон, і то – вдруге поспіль.

На цьому, власне, можна було б і зупинитись, адже відповідь на головне запитання чемпіонату була отримана 25 жовтня 2023-го року. То й, здавалося б, на цьому і все! Але якраз футбол і люблять за те, що це ціла сфера, це – майже круговерть всіляких новин, розповідей і деталей, які роблять цікавим не лише гру на футбольному полі, але й те, що відбувається задовго до того, як футбольні арбітри дають стартовий, а через півтори години – ще й фінальний свисток.

Відео дня

Так і у нас було ще з весни поточного року, коли футбольне керівництво області вирішило провести чемпіонат за новою схемою. Спочатку усі заявлені команди з усіх куточків Житомирщини було розподілено на три групи по шість команд у кожній. У першій частині чемпіонату колективи грали у групах по дві гри кожен із кожним вдома і в гостях. Відтак із травня по липень було визначено по дві найсильніші команди у кожній із трьох груп. Ці найсильніші і утворили вищу лігу чемпіонату Житомирської області. Колективи, які змогли посісти на першому етапі чемпіонату 3-ті і 4-ті місця у своїх групах, утворювали компанію із шести команд першої ліги. Ну а аутсайдери (5 і 6-е місце) усіх трьох груп зібралися на другому етапі у середовищі другої ліги.

Чемпіон мав народитися 14 жовтня, але «пологи» сталися лише 25-го! Чому?

Звісно ж, найцікавіші матчі і найгостріша боротьба проходила у вищій лізі обласного чемпіонату. Романівський «VIVAD» на попередньому етапі виграв усі матчі і таким чином розпочинав турнір у вищій лізі як лідер. За ним навздогін мали бігти ФК «Бердичів» і ФК «Мал» (Коростень), хоча й інші команди також могли показати свій норов і підставити ніжку у поході за чемпіонство. Проте у романівської команди видимих перепон на шляху до чемпіонства наче й не виникало. За три – чотири тури до фінішу стало зрозуміло, що завадити стати чемпіоном «VIVADу» суто теоретично може лише коростенська команда. Але напередодні заключного туру чемпіонату у вищій лізі «Мал», який відставав від романівського клубу рівно на три очки (а це ціна однієї перемоги), мав грати матч саме у Романові. Звісно ж, проти лідера, якого влаштовувала навіть і нічия. І коростенці приїхали 14 жовтня до Романова із очевидним бажанням вигравати. І, таким чином, наздоганяти «VIVAD», а потім вже у додатковому поєдинку його перемагати. 

Слід зауважити, що у Романові «Мал» мав дуже пристойний вигляд і зумів забити єдиний переможний гол у ворота господарів. Відтак і народилася необхідність у проведенні вирішального, або «золотого» матчу, який мав визначити остаточну долю чемпіонства. Кілька днів пішло на узгодження дати матчу і місця його проведення, хоча якраз із місцем питання було вирішене одразу. «Золотий» матч мав проходити на нейтральному полі, тому питання про місце його проведення не виникало. Це – Житомир, і це, звісно ж, «Спартак Арена». А ось із датою матчу довелося пововтузитись. Одразу ж після 14-го жовтня пропонувалась дата проведення «золотої» гри – 18 жовтня. Але команди надто довго думали, зважували, вагались і т. п. Вже 21 жовтня романівська команда вирушила до Івано-Франківська на матч чемпіонату України серед аматорів, і у представників обласної футбольної асоціації не залишалося вибору, окрім як 25 жовтня. Обидві команди погодились на це, отож усі, хто в області цікавиться футбольним життям, із нетерпінням чекали фінальної гри. Варто зауважити, що із прогнозами ніхто особливо не квапився, хоча відчувалося, що «Мал» після перемоги у Романові вважав себе фаворитом «золотого» матчу. Тим паче, що підстави почуватися впевненіше у коростенців насправді були. Річ у тім, що «VIVAD» як минулорічний чемпіон Житомирщини мав право дебютувати у чемпіонаті України серед аматорських колективів. Наприкінці серпня 2023-го цей чемпіонат стартував, і виявилося, що «вівадівцям» довелося грати дві важливі гри щотижня. Скажемо так: не кожна професійна команда рівня УПЛ здатна витримувати такий темп, щоб грати офіційні матчі двічі на тиждень. А ось «VIVAD» був змушений грати саме у такому ритмі. І варто сказати, що на перших порах романівська команда встигала і там, і тут. Лідерство у чемпіонаті Житомирщини романівські футболісти впевнено зберігали, а на рівні чемпіонату України «VIVAD» стабільно був у четвірці найсильніших команд своєї підгрупи із 11-ти колективів. Але ближче до фінішу вересня, а потім вже й на початку жовтня «VIVAD» помітно підсів, а його футболісти мали дуже втомлений вигляд. Якраз на цьому «вівадівців» і підловили суперники із Коростеня, які правильно прорахували свій шанс у заключному матчі і зрештою скористалися ним.

Драматургія «золотого» матчу стала окрасою сезону

Але 25-го жовтня все мало трохи інакший вигляд. «VIVAD», щоправда, повернувся 22 жовтня із гостьової гри в Івано-Франківську, яку виграв із розгромним рахунком 3:0, але неповних три дні давали романівчанам небагато шансів зрівнятися за фізичними кондиціями із гравцями «МАЛа», які готувалися до «золотого» матчу за особливою програмою. Неквапливо, із довгою лавкою запасних гравців, що давало коростенцям особливу перевагу над «VIVADом», який страждав через травми як мінімум чотирьох гравців основного складу. Проте команди вийшли на поле «Спартак Арени» у Житомирі із однозначно бойовим настроєм, так що за мить до стартового свистка важко було надати перевагу будь-кому із суперників. До того ж напередодні матчу відбулась гарна церемонія його відкриття. Футболістів привітали керівники Житомирщини (голова обласної військової адміністрації Віталій Бунечко та виконуючий обов'язки голови обласної ради Володимир Ширма). 

А далі на полі розпочалася боротьба, завирували швидкості, пішли атаки і т. д. Слід зауважити, що вже на шостій – восьмій хвилині першого тайму футболісти «VIVADа» провели одну, а за кілька хвилин – ще одну атаку на ворота «Мала». Можливість вразити коростенські ворота була майже стовідсотковою, але… Забити швидкого гола у романівських футболістів так і не вийшло. Ближче до середини першого тайму коростенці вирівняли гру і почувалися значно впевненіше, хоча гостроти у їхніх атаках не відчувалося. Ось так перший тайм і завершився. У другому таймі сталося те, що й очікувалося. «Мал» упродовж перших 6-8 хвилин грав неквапливо, але потім коростенська команда пішла на штурм воріт «VIVADу». Аж занадто потужного штурму у «Мала» не вийшло, але багато хто зауважував, що саме за таким сценарієм розвивалися події 14 жовтня у Романові, де коростенці забили один м'яч і не дозволили цього зробити господарям. 25 жовтня вже всередині другої половини гри було багато вболівальників, які висловлювали думку про додатковий час і навіть про післяматчеві пенальті. Але сталося інакше: «VIVAD», очевидно не маючи потужних сил для затяжних чи масованих штурмів воріт «Мала», вдався до контратакувальних дій, посилаючи вперед почергово то одного, а то і двох-трьох футболістів. І така тактика дала результат. Не надто швидка, але простенька за схемою позиційна атака романівської команди завершилась навісом у карний майданчик, де найспритнішим виявився Віталій Борисевич, який несильним, але незручним для воротаря «Мала» ударом головою переправив м'яч у сітку воріт. Жодних сумнівів щодо чистоти забитого голу ні у кого не було. Так фактично за 8 чи 10 хвилин до завершення другого тайму «VIVAD» вийшов вперед, і більшість вболівальників чи то із Житомира, чи з Романова, чи навіть із Коростеня  зрозуміли, що чемпіон Житомирщини 2023-го року вже відомий. «Мал», звісно ж, намагався кинутися в атаку, аби хоча б зрівняти рахунок, але захист романівчан на чолі із капітаном команди 44-річним Петром Кучерчуком грав без жодних, навіть  маленьких помилок. Ось так гра і закінчилася. «VIVAD» вдруге поспіль стає чемпіоном Житомирської області, а футболісти, їхній старший тренер Віктор Чорний і президент клубу Ігор Ходак отримують чемпіонські кубок і медалі.

І наостанок, або Замість епілогу

Загалом, якщо проаналізувати усі події футбольного сезону-2023 на Житомирщині, то успіх романівського клубу «VIVAD» видається цілком закономірним. Колектив і кістяк команди грає разом далеко не перший рік, а це важить дуже багато. Друге і, мабуть, основне. Президент клубу Ігор Ходак зазвичай дуже відповідально ставиться до будь-якої справи, за яку береться. І футбол, а точніше великий футбол, винятком не став. «VIVAD» упродовж сезону не мав жодних організаційних проблем, а із літа клуб отримав можливість тренуватися і приймати у домашніх поєдинках своїх суперників на прекрасному футбольному газоні, який вважається ледь не найкращим в області. І все це – завдяки турботі президента клубу, який, окрім генеральної реконструкції футбольного поля Романівської ДЮСШ, довів до ладу і стадіон у Романівці, де команди Романівської громади до середини літа проводили свої домашні поєдинки. Якщо зважити, що І. Є. Ходак розпочав серйозні роботи з будівництва стадіонів у Врублівці, а також продовжує впорядкування футбольного стадіону у селищі Биківці, то для футболу у Романівській селищній раді вже зараз створені гарні умови як для розвитку, так і для процвітання. Але – всьому свій час!

Віктор Єрофєєв

Коментарі (1)
  • Юрий Кравченко

    Футбол під час війни під свист ракет коли уже обмежено придатних  призивають а тут ще і районий  футбол  процвітає  Бронь у футболістів можна і мячика покатати

keyboard_arrow_up