Дев’ятирічна житомирянка Марина Петренко посіла 33 місце в світовому рейтингу з шахів серед дівчат

Дев’ятирічна житомирянка Марина Петренко посіла 33 місце в світовому рейтингу з шахів серед дівчат

З 3 по 16 листопада в Іспанії у місті Сантьяго-де-Компостела, в автономній спільноті Галісія, відбувся чемпіонат світу з шахів серед дітей.

Чемпіонат тривав 14 днів, причому участь у ньому взяли 827 шахістів, з них – 15 спортсменів із України. Україну в категорії серед дівчат віком до 10 років представляла юна житомирянка Марина Петренко. Вона виборола це право на чемпіонаті України.

Марина навчається в міській гуманітарній гімназії №23 у четвертому класі та є вихованкою відділення шахів ДЮСШ №1, де вдосконалює свою майстерність під керівництвом тренера, майстра FIDE Ярослава Несторовича Думанського.

Відео дня

Своє право представляти Україну на чемпіонаті світу Марина виборола на чемпіонаті України, де стала срібною призеркою України серед дівчат до 10 років у класичній грі та чемпіонкою України з блискавичних шахів. В Іспанії у віковій категорії, в якій виступала Марина, було 119 суперниць. Вона змагалася під номером 56. Чемпіонат світу складався з 11 турів. У результаті Марина отримала 2 поразки, 5 нічиїх і 4 перемоги над суперницями з Росії, Румунії, Нової Зеландії та Іспанії. Хочеться відмітити те, що Марина була наймолодшою серед них. У підсумку Марина Петренко посіла 25 - 38 місце, а за коефіцієнтами зайняла 33 місце в світовому рейтингу серед дівчат до 10 років та додала до свого світового рейтингу 58 пунктів.

Ярослав Думанський досить стримано прокоментував цю подію: «Єдиною учасницею від Житомирської області була Марина Петренко, яка стала основним гравцем від України в категорії Girls-10 після перемоги на чемпіонаті України. Дякую всім, хто по-справжньому вболівав за Марину, та тим, хто просто уважно слідкував за ходом боротьби, маючи свої міркування».

Сама Марина Петренко скромно сказала всього декілька слів про свою участь у чемпіонаті світу: «Моя мрія – стати чемпіонкою світу, але цього разу суперниці були більш досвідченими. Буду і надалі наполегливо тренуватись для досягнення своєї мети»

Юрій Петренко, батько Марини, розповів: «З власного досвіду з сумом можу констатувати, що у кого є гроші, той має доступ до всього. А якщо грошей немає, який би ти не був талановитий, тобі майже нічого не світить. Бюджет участі у чемпіонаті складав близько 50 000 гривень. Для нашої сім'ї, яка виховує 4 дітей, це непосильний тягар. Тому наша сім'я висловлює щиру подяку завідувачці науково-методичного центру департаменту освіти Житомирської міської ради Тетяні Мяновській за підтримку та допомогу у вирішенні питання участі нашої донечки Марини у чемпіонаті світу з шахів у м. Сантьяго-де-Компостела. Дякуємо за щире серце і віру в талант нашої дитини! Також велика подяка деяким депутатам та підприємцям Житомира, які дуже допомогли зібрати кошти на цю поїздку. Завдяки вашому доброму серцю дитина з багатодітної сім'ї отримала можливість представляти Україну та рідне місто на міжнародній шаховій арені.

Навіть перед самим від'їздом дуже гостро стояла потреба оплати готелю, необхідна була сума в 500 євро. Гроші були знайдені практично в останню мить. За це від щирого серця дякуємо одному з підприємців нашого міста. Тож маємо надію, що знайдеться у нашій області меценат, який буде підтримувати шаховий талант.

Окремо наша сім’я хоче висловити свою повагу та вдячність тренеру Марини Ярославу Несторовичу Думанському за його натхненну працю та любов до нашої Маринки. Напевно, тільки тренер знає, скільки затрачено часу та сил для підкорення шахового Олімпу. Важка кропітка щоденна праця приносить свої результати».

Нагадуємо, що 20 вересня цього року відбулося урочисте вручення стипендій міського голови обдарованим і перспективним спортсменам та обдарованим студентам міста Житомира, серед яких була і Марина Петренко. Тоді було надано 30 стипендій по 5 000 грн і 80 стипендій по 2 000 грн для спортсменів та 15 стипендій міського голови по 2 000 грн для студентів міста Житомира.

Руслан Мороз

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up