У коридорах влади поменшало депутатів. Чи не час бити на сполох?

У коридорах влади поменшало депутатів. Чи не час бити на сполох?

Чи не вперше з грудня 2020-го року сесія Романівської селищної ради розпочалася із затримкою на 10 хвилин.

Причина такої затримки трохи незвична і раніше нечувана. У сесійному залі станом на 10-у ранку не вистачало депутатів для того, щоб сесія стала правочинною. Зрештою за п’ять хвилин з’явився довгоочікуваний і вкрай потрібний 14-й депутат, а потім кворум поповнився ще одним депутатським голосом. 

Подія наче й рядова, а для декого й взагалі дріб'язкова, хоча насправді… Цей випадок на старті 53-ї сесії Романівської селищної ради, яка проходила 28 лютого 2024-го року, заслуговує на додаткову увагу. Адже йдеться про спроможність найвищого органу влади у Романівській громаді приймати справді важливі, іноді доленосні для людей рішення. Воно й справді так, хоча не всі розуміють, що доля будь-яких виплат зарплати, призначення допомог, стипендій, узаконення розподілу коштів на комунальні чи будь-які інші потреби багатьох людей залежить винятково від депутатської присутності. 

Відео дня

Те, що депутати вже давно не зовсім точно і не сповна виконують покладені на них обов’язки та функції, всім відомо і зрозуміло. Те, що у складі Романівської селищної ради вже декілька місяців (а можливо, й більше) не працюють деякі депутатські комісії, бо на призначені згідно з графіком засідання не приходять навіть очільники таких комісій, це вже також доконаний факт. І з цим треба щось робити. Ще восени минулого року наша газета писала про те, що далеко не всі депутати Романівської селищної ради зразково чи хоча б на рівні «задовільно» ставилися до відвідування сесій. Називалися прізвища депутатів, які пропустили половину (і більше) сесійних засідань. Зрозуміло, чому депутата немає у сесійному залі, якщо він військовослужбовець і перебуває нині у лавах ЗСУ. А будь-яка інша причина сьогодні для відсутності депутата на сесії важливою чи поважною не є. Хіба що тяжка хвороба, що змушує людину лежати в ліжку чи лікуватися у стаціонарі. На жаль, причини незадовільної роботи депутата полягають і проявляються вже не тільки під час відвідин сесійних засідань селищної ради. В принципі, будь-яка кризова, авральна, скандальна ситуація, яка викликає обурення людей, мала б розпочинатися із реагування депутатів. Вони найпершим чином мають досконало знати справжню причину тієї чи іншої проблеми і мати свій погляд, пропонувати свій варіант її вирішення. Ну а якщо ж депутат навіть чути не хоче про поневіряння чи бідкання своїх виборців, то що тут говорити?

Стосовно вирішення вищеозначеної проблеми, то тут ситуація неординарна. Питання про те, чи може депутат виконувати свої обов’язки через певні життєві обставини, також присутнє, і не завжди на нього можна дати вичерпну, зрозумілу людям відповідь. Аби зрушити ситуацію на краще, аби убезпечити громаду від дуже потужних проблем (коли рада не може прийняти вкрай і негайно потрібне рішення), керівництво громади має розпочинати предметну, конкретну роботу із усіма депутатами. Щонайперше із тими, хто пропускає сесійні засідання, хто ігнорує проведення депутатських комісій, не кажучи вже про системну і постійну роботу із виборцями на місцях. Можливо, потрібно звернутися до територіальних виборчих комісій, які мають повноваження розглянути варіанти заміни депутатів замість тих, хто не може виконувати депутатські обов’язки. Зрештою, і люди мають знати про тих, кого вибрали, але хто не зміг бути депутатом у найвищому значенні цього слова. Тим паче, що відповідальність виборця все ж таки залишається, хоча про неї чомусь не дуже прийнято говорити. Але на майбутнє про це треба знати і пам'ятати.

Ну а стосовно 53-ї сесії Романівської селищної ради, яка розпочала свою роботу із невеликим запізненням, то вже до одинадцятої ранку депутати надолужили згаяний початок. Усі питання щодо розподілу залишку вільних коштів (розміром 15,25 млн грн), щодо передачі матеріальних цінностей на баланс установи з експлуатації адміністративної будівлі та благоустрою селища Романів, щодо виправлення у назві вулиці Павла (а не Івана) Полуботка, щодо необхідності створення у дитсадку села Камінь інклюзивної групи депутати успішно, ретельно і предметно розглянули та ухвалили необхідні рішення. На потреби ЗСУ Романівська селищна рада виділила черговий мільйон гривень. У складі Романівської ДЮСШ відтепер працюватиме відділення бойового самбо. Більшість так званих земельних питань, які стосуються важливих щоденно-буденних проблем кількох десятків жителів Романівської селищної ради, депутати також розглянули і ухвалили певні рішення. Наостанок виконуючий обов’язки Романівського селищного голови Юрій Чумаченко нагадав депутатам ще про одну важливу деталь їхніх обов’язкових дій: до 1 квітня 2024-го року кожен із депутатів Романівської селищної ради має подати свою податкову декларацію. Ось поки що і все щодо сесій, щодо депутатів і щодо життя у коридорах влади.

Віктор Радчук, фото - Твій Романів

Коментарі

keyboard_arrow_up