Стратегія розвитку громади: обговорення стартувало

Стратегія розвитку громади: обговорення стартувало

6 липня 2021 року у сесійному залі Романівської селищної ради відбулася подія, яка не стала гарячою новиною і на яку мало хто із романівчан взагалі звернув  увагу.

А дарма! Упродовж двох годин у залі проходило обговорення Стратегії  розвитку Романівської селищної ради на період до 2027 року. Зауважимо, що після першої зустрічі, яка відбувалася у травні 2021 року, минуло майже два місяці, і за цей час найбільш активними у питаннях розробки Стратегії розвитку  Романівської селищної ради були члени робочої групи.  Знову ж таки нагадаємо, що робоча група у складі 47 осіб, яка мала розпочинати роботу над створенням стратегії, була також створена у травні 2021 року. 

Що зроблено і що сьогодні  продовжують робити члени робочої групи? Для того, щоб правильно визначити найбільш оптимальний шлях розвитку Романівської громади на найближче майбутнє (до 2027 року), треба чітко означити природний, ресурсний, людський, бізнесово-виробничий потенціал Романівської селищної ради станом на сьогодні. Це  чималий шматок  роботи, і  над його виконанням вже розпочали свою роботу члени вищезазначеної робочої групи. Як правило, це матеріали статистичної звітності про те, скільки землі (земельних ресурсів) має у своєму розпорядженні Романівська громада, які  підприємства, установи, організації, фірми тощо зареєстровані у Романівській селищній раді. Окремий пласт матеріалів – відомості про соціальний розвиток Романівської громади. Про те, скільки шкіл, дитячих дошкільних закладів, пансіонатів та інших установ соціального захисту розташовані на території громади. Ось такий паспорт Романівської селищної ради має бути якомога ретельніше і повніше  насичений достовірною інформацією. Звісно ж, станом на сьогодні, на літо 2021-го року.

Що ж далі? А далі розпочалася робота із визначення конкретних завдань, цілей та шляхів реалізації можливих варіантів розвитку  Романівської  селищної ради на період до 2027 року. Тобто на найближчі 5-6 років. І ось тут важливо, аби про своє бачення і про свої пропозиції стосовно розвитку Романівської громади повідомили, сказали чи висловилися не лише члени робочої групи. Куди важливіше почути голос якомога більшої частини людей, які живуть чи планують повернутися (якщо кудись виїхали)  до Романова чи котрогось із сіл чи селищ Романівської селищної ради. Дуже важливо отримати пропозиції щодо можливих напрямів, варіантів чи навіть конкретних проєктів розвитку Романівської громади від жителів не лише Романова, але й інших сіл та селищ, що входять сьогодні до складу Романівської селищної ради.

Відео дня

Ну а конкретне обговорення Стратегії розвитку Романівської селищної ради якраз і стартувало 6 липня 2021 року. Керівник проєкту, кандидат економічних наук Лариса Протасова ознайомила присутніх у залі людей із завданнями, цілями, змістом тих чи інших напрямів із життя Романівської селищної ради. Звісно ж, почалися виступи, були висловлені запитання, посипалися перші пропозиції. Але сталося  найголовніше – розпочався процес обговорення дуже важливого для Романівської територіальної громади документа. Звісно, у залі було не так багато людей, яких варто і доречно було б долучити до розробки Стратегії розвитку Романівської селищної ради. Найпершим чином відчувалася відсутність переважної більшості депутатів Романівської селищної ради. Головним середовищем, яке того дня найбільш активно і навіть гаряче відгукнулося на пропозицію обговорити стратегію, стали старости сіл, які прибули до сесійної зали ледь не у повному складі. 

Зауважимо, що поки що далеко не кожен керівник  старостинського округу сповна зрозумів специфіку тих завдань, які стоять перед  авторами стратегії, тому деякі запитання були  надмірно емоційними. Це – абсолютно зрозуміло і цілком очікувано. Адже основна маса жителів Романівської селищної ради і сьогодні, як і багато років поспіль, вважає, що усі питання їхнього щоденного  життя вирішуються якраз десь там, у сесійному залі, чи взагалі – у приміщенні, яке люди звикли називати «білим домом». Тому й побутує у народі думка, що від пересічного жителя Романова, Биківки, Врублівки, Соболівки, Годихи тощо мало що залежить. І якраз у ході створення Стратегії розвитку Романівської громади варто цей поширений між людьми стереотип про те, що «від нас нічого не залежить», зламати чи хоча б порушити. Якраз від конкретних людей, які знають про проблеми громади, які розуміються на їхніх причинах, багато що залежить. І завдання влади якраз у тому й полягає, щоб люди максимально широко і масово цікавились тим, що то воно за стратегія. Можливо, не кожен житель Романова чи певного села зможе запропонувати  гарну чи конструктивну пропозицію для покращення, поліпшення економічної ситуації. Але хтось таки і зможе. І чим більше виникне і з‘явиться бажаючих щось запропонувати, щось порадити, у чомусь підсобити, тим більша ймовірність створення гарної, виваженої і реалістичної Стратегії розвитку Романівської селищної ради. Особливо це стосується молоді і взагалі тих, хто звик, хто прагне і хоче думати про майбутнє. Хоча б – про своє і своїх дітей. Хоча б  – у масштабах своєї вулиці, села чи селища. Тоді однозначно справи у масштабах усієї Романівської селищної ради підуть на краще.

P.S. Якщо нашого читача, який прочитає ці рядки, зацікавила тема створення Стратегії розвитку Романівської громади, якщо у жителів Романівщини є (чи ще виникнуть) певні зауваження та пропозиції стосовно стратегії, заходьте (відкривайте) сайт Романівської селшищної ради (romanivska-gromada.gov.ua ) і у відповідному розділі «Стратегія розвитку Романівської селищної ради» зможете знайти багато інформації, яка вас зможе зацікавити чи виявитись корисною для вас. Але головне – не бути пасивним і чітко пам‘ятати про те, що майбутнє (нехай і на п’ятирічну перспективу) твориться вже зараз.

Віктор Радчук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up