Після сесії найважливіше – зробити висновки і вивчити уроки!

Після сесії найважливіше – зробити висновки і вивчити уроки!
Цього разу активними учасниками сесійного засідання стали старости

30 червня 2022 року відбулася 26-а сесія Романівської селищної ради. 

Це було чергове засідання, на якому розглянуто низку важливих питань життя громади. Більше того, сесію, яка проходила упродовж двох годин, можна вважати знаковою і такою, що показала депутатам (а також громаді Романівської селищної ради) чимало важливих уроків та висновків.

Ситуація у громаді залежить від активності депутатів

Для початку хотілося б зупинитися на невеличкому епізоді, який стався вже на початку сесійного засідання. Романівський селищний голова Володимир Савченко, розпочавши сесію, зауважив, що його непокоїть відвідуваність засідань деякими депутатами селищної ради. У якості прикладу доволі епізодичного відвідування він назвав показники присутності депутатки Світлани Спіциної, яка із 26-ти пленарних засідань Романівської селищної ради була присутньою лише на 13-ти. Звісно, нормальним такий показник назвати неможливо, а тому селищний голова зазначив, що і сама депутатка, а особливо керівники фракції «За майбутнє», куди входить Світлана Спіцина, мають звернути увагу на такий показник відвідуваності сесій з боку їх колеги. Варто зауважити, що питання про відвідуваність депутатів сесій Романівської селищної ради, так само, як участь депутатів у роботі постійних комісій Романівської селищної ради, мають бути на постійному контролі громадськості, оскільки виборці часто не звертають увагу на те, як працюють окремі депутати. Виборці досі не звертають уваги і на той факт, що у роботі сесій Романівської селищної ради дуже епізодично беруть участь депутати Верховної Ради України, Житомирської обласної ради і Житомирської районної ради. Наприклад, депутат Верховної Ради України Сергій Кузьміних, обраний у Чуднівському мажоритарному окрузі №67 (куди входить територія Романівської селищної ради) на сесіях у Романові упродовж 2021-2022 років участі не брав. Схожу позицію такого собі пасивного споглядання життя Романівської громади зайняли й більшість депутатів Житомирської обласної ради, яких восени 2020-го року обирали виборці, що проживають на території Романівської селищної ради. У Романові і загалом на території Романівської селищної ради виборці найчастіше зустрічаються із роботою та діяльністю депутата обласної ради Ігоря Ходака. Очолюване ним підприємство «Вівад 09» має визначальний вплив на формування бюджету Романівської селищної ради, але важливо зауважити, що і, як депутат Житомирської обласної ради, І.Є.Ходак бере безпосередню і постійну участь у вирішенні багатьох проблем щоденного життя мешканців Романівської громади. Шкода лише, що інші депутати Житомирської обласної ради, яких виборці Романівської громади, можуть і хочуть вважати своїми представниками в раді, поки що належну увагу на роботу і життя Романівської селищної ради не звертають. Добре, що у Романівської громади є депутат Ігор Ходак, який намагається допомагати власними ресурсами, а також залучає до вирішення певних проблем Романівщини ще й кошти обласного бюджету. Але було б ще краще, якби зусилля І.Є.Ходака були підсилені участю його колег-депутатів, яких жителі  Романівської громади обирали восени 2020-го року і на підтримку яких свого часу сподівалися.

На  депутатських місцях забагато пустот...

Бюджет за півроку вважається виконаним. Знову ж таки – завдяки «Вівад 09»

Далі депутати Романівської селищної ради розглядали питання, які заздалегідь були обговорені у  депутатських комісіях, опрацьовані фахівцями виконавчого апарату селищної ради, а тому тривалих дискусій із виниклими запитаннями, уточненнями на сесії не було. Найголовнішим і найважливішим мірилом життя громади завжди є ситуація із наповненням її бюджету. В силу певних причин (найголовніші – війна, воєнний стан, зупинка або ж зменшення інтенсивності діяльності певних суб'єктів господарювання) бюджет Романівської селищної ради за підсумками першого півріччя 2022-го року опинився під загрозою невиконання. Сам факт виникнення очевидної кризи у процесі життєдіяльності Романівської селищної ради можна пояснити певними форс-мажорними обставинами, однак негативні наслідки невиконання бюджету за перше півріччя одними лише аргументами чи поясненнями покращити неможливо. Ситуацію із підсумками  виконання бюджету Романівської селищної ради за перше півріччя 2022-го року знову довелося рятувати завдяки внеску ТОВ «Вівад 09». Таким чином, факт «недовиконання бюджету» вдалося обминути. Однак це не означає, що й надалі «Вівад 09» і його генеральний директор мають бути на сторожі пристойних показників господарювання у Романівській громаді. Потенціал економіки Романівської селищної ради значно потужніший і могутніший, аби виконати і навіть перевиконати заплановані показники бюджету 2022-го року. Але для  цього слід задіяти додаткові зусилля, активізувати економічну діяльність усіх без винятку суб'єктів господарювання. Для цього варто негайно, майже у аврально-мобілізаційному режимі, пробувати, запрошувати, приваблювати до Романівської селищної ради нових господарників, нових інвесторів. Звісно, запропонувавши новачкам найкращі і найвигідніші умови. Тільки таким чином можна розраховувати на подолання негативних наслідків, викликаних вторгненням росії і війною, яка й досі завдає болючих ударів економіці всієї нашої держави. Але тут, у Романові, де, на  щастя, військових дій немає, варто використати усі можливості, ресурси і шанси, аби показники місцевого бюджету можна було впевнено виконувати. Знову ж таки – не завдяки одному господарнику, а завдяки солідарної участі усіх підприємств, підприємців, установ і організацій Романівської селищної ради. І найголовніша роль у тому, щоб таке прискорення відбулося, належить керівництву громади. Певних рецептів, чітких пропозицій чи настанов у такій ситуації надавати просто не годиться, бо усім зрозуміло, що все залежить від уміння і бажання досягати позитивного результату.

Відео дня

Первинна ланка медицини потребує особливої уваги

Питання «Про внесення змін до структури КНП «ЦПМСД Романівської селищної ради» та організацію надання медичної допомоги» зайняло під час проведення 26-ї сесії Романівської селищної ради найбільше часу і спричинило до появи у сесійному залі певних дискусій. Зрозуміло, що головною причиною реорганізації певних структурних підрозділів КНП «ЦПМСД» і проведення відповідної оптимізації штатної чисельності посад і працівників стала фінансова скрута і неможливість фінансувати у раніше визначених обсягах первинну медичну ланку Романівської селищної ради. Далися взнаки показники бюджетного «недовиконання» (про що ми говорили вище), а також особливості проведення так званої медичної реформи в Україні, коли жителям певних громад була надана можливість обирати сімейного лікаря навіть поза межами самої громади. Негативні підсумки такої «медичної демократії» зараз тільки що розпочинають проявлятися, але найпершими від цього страждають мешканці віддалених сіл, де  доводиться реорганізовувати сільські амбулаторії і «виводити зі складу ЦПМСД» (насправді ліквідувати) фельдшерські пункти. Так, згідно рішення 26-ї сесії Романівської селищної ради від 30 червня 2022 року із 1 липня поточного року сільська лікарська амбулаторія у селі Ягодинка перетворилася у фельдшерський  пункт села Ягодинка. До того ж, відтепер фельдшер із Ягодинки має надавати медичне обслуговування жителям села Лісна Рудня, де фельдшерського пункту вже не буде. Так само призупиняють свою діяльність і фельдшерсько-акушерські пункти у селах Червоні Хатки і Годиха, а також фельдшерські пункти у селах Велика Козара, Прутівка, Разіне та Химрич. Рішенням сесії конкретизовані варіанти надання медичної допомоги мешканцям тих сіл, де припиняють роботу фельдшерські пункти. Так, наприклад, мешканці Химрича відтепер отримуватимуть допомогу від фельдшера ФП села Булдичів, а жителі сіл Прутівки та Червоні Хатки можуть розраховувати на допомогу фельдшера амбулаторії у селищі Биківка. Мешканці села Разіне згідно рішення сесії отримуватимуть медичну допомогу від фельдшера ФАПу села Хижинці та сімейних лікарів амбулаторії у селищі Романів. Такі новації та реорганізації викликали неоднозначне ставлення у старост певних старостинських округів. Склалося враження, наче обговорення, узгодження проведення реорганізації у структурі КНП «ЦПМСД Романівської селищної ради» проводились без участі голів старостинських округів. Адже саме окремі старости (наприклад, Прутівського і Соболівського старостинських округів) під час сесії задавали питання і висловлювали невдоволення щодо того, що їх пропозиції і думки стосовно варіантів реорганізації належним чином враховані не були. У цій ситуації остаточним критерієм правильності ухваленого сесією рішення стане саме життя. Якщо запропоновані варіанти надання медичної допомоги мешканцям окремих сіл працюватимуть формально або ж викликатимуть чисельні нарікання, вдосконалювати «первинку» медичної допомоги у Романівській селищній раді доведеться ще раз. А можливо – й більше.

Вирішення земельних питань також гальмується війною

Зазвичай роботу сесії депутати завершують розглядом питань із врегулювання земельних відносин. 30 червня, під час роботи 26-ї сесії Романівської селищної ради, так званий блок земельних питань було розглянуто доволі швидко. Звернення СФГ «Едельвейс» щодо передачі в оренду земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і з масивів земель, реформованих раніше КСП «Щорса» і «Дружба» і САП «Комсомолець» рішенням сесії відкладене для додаткового вивчення через відсутність можливості доступу до державного реєстру земельного фонду. Щодо клопотання ДП «ШПАТ» стосовно розірвання із Романівською селищною радою Договору оренди земельної ділянки, то і це питання відкладене для остаточного врегулювання вже у найближчі дні. Депутати Романівської селищної ради створили комісію, яка має детально і предметно вивчити ситуацію зі станом земельної ділянки, яку тривалий час орендувало підприємство «Шпат», визначити, наскільки повно і технологічно правильно орендарі виконали заходи із рекультивації. Лише після цього чергова сесія Романівської селищної ради ухвалить відповідне рішення щодо розірвання Договору оренди земельної ділянки із ДП «Шпат».

Віктор Першко

Коментарі

keyboard_arrow_up