Ювілей державності: дні відпочинку чи змістовне свято?

Ювілей державності: дні відпочинку чи змістовне свято?

За два тижні Україна та українці відзначатимуть щорічно традиційне і найважливіше державне свято – День Незалежності. 

Особливість нинішнього року – ми відзначаємо День Незалежності утридцяте. Однозначно – ювілей! Зазвичай кругла дата спонукає до відзначень, до торжества, до особливого святкового піднесення. Однак нинішня Україна перебуває зараз далеко не у тому стані, аби відзначати свято танцями, співами, масштабними та гучними веселощами. І взагалі, 30-а річниця спонукає нас, громадян Української держави, більше до роботи, аніж до відпочинку та розваг. Ми просто змушені сьогодні задуматись, а ще краще – відповісти на низку дуже складних, іноді неприємних, але вкрай потрібних для нас запитань.

Одразу зауважимо, що ми не радимо і не пропонуємо нашим читачам дискусійно вирішувати, чого більше від незалежності – здобутків чи втрат? Більшості відомо, що незалежність відкрила для українців багато можливостей, які ні держава, ні народ у своїй масі не змогли реалізувати. Але сьогодні важливіше розуміти, що дні підготовки і святкування Дня Незалежності – гарний тест на компетентність, адекватність та професіоналізм владної еліти українського суспільства. Якщо  вже зовсім начистоту, то слід  зазначити, що від того, як щиро, відверто, розлого і зрозуміло  зможе нинішня українська влада дати оцінки, визначити завдання нинішнього моменту і вказати на шляхи їхнього вирішення, залежить навіть подальше майбутнє цієї влади.

Напередодні свята, а тим паче – у переддень 30-літнього ювілею, кожен українець має розуміти чи знати не лише те, що дала чи не дала йому держава, але ще більшою мірою – що залежить від нас самих у побудові успішної, міцної і справедливої держави.

Відео дня

Але, хто б і що не казав, люди звично чекають первісного імпульсу у питаннях оцінки тридцятилітнього шляху Української держави від її нинішніх керівників. А тому багато людей чекали і уважно стежили за тим, який вигляд матиме відзначення ювілею найбільшого державного свята у 2021 році. На початку серпня 2021 року Президент України Володимир Зеленський оголосив про те, що 24 серпня 2021 року в Україні пройдуть військові паради одразу у декількох містах. Ще одна фішка ювілейного відзначення державності України – відкриття  новозбудованих флагштоків у всіх обласних центрах України. Зокрема, у Житомирі у цьому напрямі активно тривають роботи із встановлення флагштоку 50-метрової висоти на місці колишнього пам`ятника Ульянову – Леніну. До Дня Незалежності також на державному рівні було влаштовано низку акцій. Звісно ж, і місцева влада долучилася до таких заходів. Зокрема, у Романівській громаді упродовж трьох тижнів проходила акція «Під єдиним прапором – єдиною громадою!». Знову ж таки не будемо зараз оцінювати чи аналізувати її вдалі сторони чи традиційний формалізм, але важливо те, що вона відбулася.

Але, наголосимо, народ чекає певних оцінок, люди хочуть почути хоча б намагання, хоча б спроби керманичів Української держави відповісти на головні, найболючіші проблемні питання, яких у житті українського суспільства накопичилося, як ніколи, багато. Звісно, дуже хотілося б не повторювати раніше звичних реляцій та вихвалянь про перемоги та здобутки, бо їх насправді дуже мало. Було б доречно сказати, чому так сталося, що у більшості напрямів, сфер та галузей українського життя ми маємо очевидні відставання, провали, прорахунки та промахи. Суспільство прагне визначеності, чіткості і знову ж таки – правди. Український народ і українське суспільство все ще прагнуть і сподіваються на рівні ментального коду нації відновлення і становлення в Українській державі такого явища, як соціальна справедливість. Адже саме соціальна справедливість упродовж століть допомагала українцям самоідентифікуватись як нації. Причому в умовах відсутності власної держави. Тепер, коли українці власну державу мають, соціальна справедливість у ній швидко зникає. Чому так сталося і чим загрожує Україні та українцям такий занепад базових цінностей цивілізації, ми маємо нагоду відповісти вже зараз, якраз у пору ювілейних заходів.

Звісно ж, пошук відповідей на виниклі запитання та пошук реальних альтернатив нинішньому стану речей в українському суспільстві – це справа не лише влади, не лише політичних еліт, але й головним  чином – громадянського суспільства. Тих активних громадян, які зрозуміли чи переконалися у тому, що без їхньої участі порядку та ладу у державі не буде. А вдома, безпосередньо у межах своєї громади, – тим паче! Тому саме сьогодні період підготовки ювілейних свят та урочистостей має бути позначений нашими найважливішими питаннями. Якщо такі питання будуть поставлені, озвучені, над ними будуть працювати. І влада, і депутати, і активісти. Зрештою – все суспільство. Ось тоді і за таких умов можна буде сподіватися на відповіді, на прориви і на злети! 

Віктор Першко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up