«Тепла політична ванна» – початок парламентської кампанії в житомирських онлайн-ЗМІ

«Тепла політична ванна» – початок парламентської кампанії в житомирських онлайн-ЗМІ

Місцевий політикум до кінця не зміг оговтатись від необхідності включитися у виборчий процес влітку. Невизначеність серед кандидатів передалася й ЗМІ, які досі знаходяться в очікуванні жаркої боротьби.

Такі висновки можна зробити за результатами моніторингу ІМІ, яким досліджувалися політичні новини найбільш рейтингових інтернет-видання  Житомирщини: «Журнал Житомира», «Житомир.Інфо», «Житомир.Онлайн», «Фреш ньюз» та «20хвилин.Житомир». Моніторинг проводився з 9.00 3 червня 2019 року. Моніторилися перші 50 новин  кожного сайту. З відібраних таким чином 250 публікацій ми відокремили матеріали про політичні партії та політиків, проаналізувавши джерела інформації та тематику і героїв статей.

 

Політична активність медіа

Відео дня

Допоки досить невелику частку в новинних стрічках житомирських онлайн-ЗМІ займає саме політика. З 250 публікацій лише в 22 або 8,8 %  були наявні згадки про політичні партії та політиків. При цьому були активність інтернет-виданнями була практично однаковою. Найбільше, 6 новин опублікував сайт «Житомир.Інфо». В інтернет-сайтах «Журнал Житомира», «Житомир.Онлайн» та «Фреш ньюз» було розміщено по 5 політичних новин. Лиш один матеріал вийшов у виданні «20хвилин.Житомир».

 

Фігуранти статей

Беззаперечними героями більшості політичних матеріалів були місцеві політики. Про них йшлося в 13 новинах або 59 % від загальної їх кількості. Решту уваги розділили між собою політики всеукраїнського рівня - 6 матеріалів (або 27 %) та політичні партії - 3 матеріали (14 %).

Розірвала новинну стрічку усіх, без виключення, житомирських медіа повідомлення про призначення депутатки обласної ради Олени Галагузи координаторкою партії «Голос». Хто з посиланням на сайт партії, хто з соціальних мереж, але про це написали всі сайти.

Ньоюзмейкером №2 в онлайн-ЗМІ регіону став народний депутат Борислав Розенблат.

Фірма, яка належить його дружині та сестрі, стала переможцем аукціону з продажу комунального готелю і готова його приватизувати за 60 млн грн. Матеріал про Борислава Соломоновича вийшов на 5 сайтах. Додатково рекламний матеріал з відповідною позначкою про організоване Фондом родини Розенблат свято дитинства вийшов на сайті «Житомир.Інфо».


(фото публікації на сайті «Житомир.Інфо»).
На цьому ж сайті вийшов належно промаркований матеріал про організоване святкування для дітей родиною депутатів Кропивницьких – «Свято дитинства від родини Кропивницьких у Житомирі: атракціони, солодощі та безкоштовні розваги». Про арешт відомого на Житомирщині екс-регіонала написала «Житомир.Онлайн» - «В Італії арештували екс-регіонала Володимира Пехова».

З політиків всеукраїнського рівня в онлайн-ЗМІ йшлося головним чином про Президента Володимира Зеленського. Не обійшли увагою і призначення Юлії Мендель на посаду прес-секретарем Президента – «Юлия Мендель — новый пресс-секретарь Зеленского: что о ней известно? (ВИДЕО)». В матеріалі «Презентація проекту «Кадровий резерв України» у Житомирі: для чого він потрібен та хто може долучитися» згадується про політичний проект чинного заступника Міністра економіки Максима Нефьодова.

Соціологічне дослідження з оцінкою симпатій виборці наводить «Журнал Житомира» - «Українці готові провести у Верховну Раду п’ять партій — результати опитування». Події довкола фракції партії Батьківщина стали медіаприводом для публікації «Журнал Житомира» матеріалу «У Житомирській міській раді офіційно розпустили фракцію ВО «Батьківщина». Інтернет-видання «Фреш ньюз» навіть знайшло місце для презентації партії скандально відомого блогера Шарія – «Шарий зарегистрировал новую политсилу — зачем и как туда попасть? (ВИДЕО)».


(фото публікації на сайті «Фреш ньюз»).

 

Достовірність джерел

Позитивним фактом є переважне використання проаналізованими онлайн-ЗМІ офіційних джерел інформації та власної роботи. Так, із 24 проаналізованих джерел в  публікаціях 14 (по сім) припадало саме на них.
Найбільше, 3 та 2 власні новини підготовлено відповідно сайтами "Фреш ньюз" та «Житомир.Інфо». По одній авторській роботі вийшло в «Журнал Житомира», «Житомир.Інфо», «Житомир.Онлайн». З посиланням на офіційні сайти більш всього, по 2 новини, розмістили знову ж таки "Фреш ньюз" та «Житомир.Інфо». Решта сайтів - по одній.

Найменше, по одній публікації, інтернет-ЗМІ підготували на основі інформації з соціальних мереж - "Фреш ньюз" та з посиланням на прес-службу органу влади - «Журнал Житомира». Без зазначення джерел, тобто з сумнівним походженням, вийшло три матеріали: 2 - в «Житомир.Онлайн» та 1 - «Житомир.Інфо».

Детальніше торкаючись замовних, тобто «джинсових», матеріалів слід відзначити, що з 22 публікацій 3 містили ознаки замовності. Зокрема включений в моніторинг матеріал фонду Родини Розенблат «Борислав Розенблат: «Підтримка талановитих дітей та спорту – це важливий внесок у наше майбутнє» на інтернет-порталі «Журнал Житомира»спочатку не містив належного маркування. Коли дослідження провели рекламнна позначка все ж таки з’явилася.
Ще дві новини з ознаками «джинси» опублікував сайт "Фреш ньюз". Матеріал «Шарий зарегистрировал новую политсилу — зачем и как туда попасть? (ВИДЕО)» фактично є прямою рекламою партії блогера, не наводячи інформацію про історію створення та не надаючи читачу необхідних фактів. Публікація «Слуга народа» — как прошёл первый съезд партии и кто идёт в Раду от Зеленского? (ФОТО / ВИДЕО)» містив багато оціночних суджень, з дуже загальною інформацією про висунутих кандидатів і чисельними фото та партійне промо-відео.

З переходом парламентських перегонів в активну фазу з більшою ймовірністю в онлайн-ЗМІ чисельність подібних замовних політичних новин чи новин без зазначення джерел походження зросте. І щоб не попасти на крючок маніпулятивні гачки політтехнологів в найближчі тижні до новинної стрічки сайтів читачу слід буде приглядатися ретельніше.

Тарас Боросовський,
регіональний представник Інституту масової інформації в Житомирській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up