Соцмережі як привід для новин в онлайн-ЗМІ Житомирщини

Соцмережі як привід для новин в онлайн-ЗМІ Житомирщини

Житомирські онлайн-медіа регулярно використовують в своїй роботі інформацію з соціальних мереж. І, в першу чергу, мережу Фейсбук, на основі якої найчастіше готують новини.

Моніторинг охопив новинні стрічки п’ятьох інтернет ресурсів області:  «Журнал Житомира», «Житомир.Інфо», «20хвилин.Житомир». «Житомир.Онлайн» та «Фреш ньюз». Досліджувалися перші 50 матеріалів, опублікованих сайтами з 2 вересня. Водночас визначалися найпопулярніші серед видань соціальні мережі, пабліки та акаунти. Окремо аналізувалася тематика новин, сформованих з повідомлень в соцмережах. З досліджених разом 250 публікацій 27,5 % або 58 новин, взяті з соціальних мереж.

З онлайн-видань найчастіше - більш ніж третина, а саме 36 %, виходили матеріали на основі соціальних мереж у «Фреш ньюз». Рідше всього соцмережі як джерело інформації використовував портал «20хвилин.Житомир» (4 новини з 50 або 6,9%).

Відео дня

Фейсбук став найпопулярнішою мережею серед проаналізованих інтернет-ЗМІ. З нього взяті 41 матеріали або 71 % з усіх новин, які містять  посилання на соцмережі.
Наступною за затребуваністю є Ютуб, до якого звернулися при підготовці 13 публікацій (22 %). Дві згадки в житомирських інтернет-медій має Інстаграм від «Фреш ньюз», по одній - Твітер з новиною від «Житомир.Онлайн» та Інстаграм з від «Фреш ньюз». В останньому інформація для новини «Сын президента Зеленского пошёл в первый класс» взята з профілю дружини Президента України Олени Зеленської.

Акаунти офіційних осіб використовувалися для підготовки матеріалів 10 разів або 17,2 %. Більш частіше зверталися до офіційних сторінок у Фейсбук (13 новин із 58). Переважно це сторінки силових відомств – прокуратури та поліції.

Однак перше місце за популярністю серед джерел в житомирських інтернет-ЗМІ належить профілям приватних осіб. Серед 12 розміщених з посиланням на них матеріалів, публікують головним чином інформацію про зниклих людей, ДТП, аварії і трагічно загиблих.

Акаунти НГО та волонтерських організацій були джерелом у 6 матеріалах онлайн-медіа Житомирщини. Ще у 10 випадках використали інші профілі в соціальних мережах.

Більш всього з соціальних мереж брали інформацію для висвітлення криміналу та надзвичайних ситуацій (13 матеріалів із 58). Лідерами з публікацією по 4 повідомлення надзвичайних подій належить сайтам «Журнал Житомира» і «Житомир.Інфо». Наступною за популярністю йде політика та соціальна тематика (12 новин). Пальма першості належить «Фреш ньюз» із запозиченими в соцмережах 6 політичними новинами.

У 9 випадках (15,5 %) до соцмереж зверталися готуючи публікації при виході різнопланових матеріалів. Кожен з сайтів, окрім «20хвилин.Житомир» з одним повідомленням, двічі приділили увагу даній тематиці. Щодо шоу-бізу вийшло 4 і державотворення 3 новини, опублікованих головним чином сайтом «Фреш ньюз». По 2 матеріали присвячені економіці та військовій тематиці. Економічний розвиток зацікавив «Журнал Житомира» і «Житомир.Інфо», мілітаризм - «Житомир.Онлайн» і знову «Журнал Житомира».

Лише з приводу корупції та антикорупції з посиланням на соцмережі опублікована одна новина інтернет-сайтом «Житомир.Інфо».

 

Боросовський Тарас,
регіональний представник Інституту масової інформації в Житомирській області


Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews.
Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Тричі локальні пабліки та двічі акаунти політиків і зірок шоу-бізу ставали приводом для підготовки новин. Жодної публікації не з’явилося з посиланням на експертів або лідерів думок.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up