Міфи та реальність реформи шкільного харчування

Міфи та реальність реформи шкільного харчування

Дієві програми шкільного харчування позитивно впливають не тільки на бажання відвідувати школу, а й на рівень навчання в цілому. Втілити її у життя стало ключовим завдання у реформі освіти та переходу до Нової української школи.

Відправляючи дітей до школи батьки мають бути впевненими, що знання вони здобуватимуть в гарних та безпечних умовах. Рішучі зміни запровадили лише останні роки з переходом на комплексні сучасні підходи у навчанні та появою Нової української школи (НУШ), орієнтованої на інтереси й особистий розвиток кожного учня.

Здорове та смачне шкільне харчування
Як театр починається з вішалки, так і школа починається з їдальні. Водночас у проведеному МОН дослідженні лише 11,5% батьків зазначили, що дітям подобаються страви та продукти зі шкільного буфету. Ті, кому страви шкільного буфету “скоріше не подобаються” та “не подобаються”, становить 26,3%.
У шкільних буфетах часто траплялися продукти й страви, що на сьогодні заборонені до продажу у школах. Зокрема продавали солодкі газовані напої, кондитерські вироби з кремами, салатів зі сметаною, майонезом чи оцтом. Учні переважно жалілися на несмачну та холодну їжу, відсутність вибору, велику кількість цукру в напоях та олії у стравах. Скарги були й щодо чистоти у їдальнях.

Тому здорове харчування визначили одним з головних проголошених пріоритетів реформи середньої освіти. З цією метою на рівні країни затверджено Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у НУШ. В результаті її втілення матеріально-технічне забезпечення їдалень (харчоблоків) закладів освіти має стати сучасним і спроможним забезпечити потреби в здоровому та збалансованому харчуванні учнів, педагогічних працівників, інших учасників освітнього процесу.
Вводиться поняття здоров’язбережувальні технології - безпечні умови для перебування, навчання та ті, що вирішують завдання раціональної організації виховного процесу.
Згодом, у вересні минулого року, прийняли новий санітарний регламент. Таким чином з 1 січня 2021 року у шкільних буфетах та шкільних автоматах заборонено продавати чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчена і солона риба, деякі солодощі. Встановили також і групи обов’язкових для щоденного шкільного раціону продуктів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти) та організація харчування дітей з особливими потребами.
Так, у шкільних їдальнях Житомира стали рідше готувати смажені страви, менше додавати цукру та солі. Ковбасні вироби замінили на гуляш із курки та фрикадельки.
- Ми виключили звідти ковбасні вироби, замість них ми зробили в один тиждень фрикадельки з куркою, в інший – гуляш з курки. Це робиться не просто так, була контрольна проробка, змінено технологічний склад по всіх меню: зменшення кількості солі та жиру, якщо це можливо в даній технологічній правці, як говориться у санітарному меню, – запевняє заступниця директора департаменту освіти Житомирської ОТГ Світлана Ковтуненко.
Торік вперше 400 млн грн освітньої субвенції передбачили на поліпшення матеріально-технічного забезпечення харчоблоків.

Відео дня
Рисунок 1 Оновлена їдальня Левківської школиЗаголовок


- Найбільше занепокоєння викликали, традиційно, сільські та селищні школи, де й кухар один та й обладнання застаріле. Тому субвенції, в тому числі й за обласною програмою, сконцентрували на оновлення харчоблоків, - розповідає заступниця начальника управління департаменту освіти Житомирської ОДА Злата Безкоровайна.

Профінансовано нове технологічне обладнання для Житомирської ЗОШ №30, Олевської ЗОШ №3, Романівської гімназії, Баранівського, Попільнянського, Глибочицького ліцею та Хорошівського ліцею №1 Житомирського району, Городницької ЗОШ Новоград-Волинського району, Ємільчинської ЗОШ №1, Пісківської ЗОШ Житомирського району, Іршанського НВК «Гімназія-ДНЗ», опорних навчальних закладів «Миропільська гімназія», Овруцький заклад ЗСО №1», «Радомишльська гімназія», Словечанська та Червоненська ЗОШ.

Рисунок 2 Харчоблок після реконструкції в Миропільській громаді

У 2021 році в області надійшли кошти за програмою «Спроможна школа». Таким чином ще 28 шкіл отримали можливість додатково оновити харчоблоки. Слід поширити й кращі практики: досвід обласного центру, де наявне триразове харчування і харчування надають через угоди на кейтерингові послуги, розширити підтримку соціальних категорій

- Децентралізація змінює підходи в фінансуванні. Якщо раніше кошти перераховувалися на області, зараз усі процедури планування та витрачання коштів – компетенція громад. Субвенції перераховуються напряму, - додає Злата Безкоровайна.

Рисунок 3 Заступниця начальника управління департаменту освіти ОДА Злата Безкоровайна

Цьогоріч залишки освітньої субвенції дозволили спрямувати на оновлення харчоблоків. Себто громади в праві самостійно вирішувати куди слід направити вільні кошти. До прикладу, прорахувати за який час повернуться витрати на придбання нового обладнання через заощаджену електроенергію та зменшення часу на приготування страв.

 

Дієтичне меню на кожен сезон

Про приведення типового меню до сучасних вимог публічна дискусія велася досить давно. Поява нових санітарних регламентів зробила дану потребу нагальною. У продовження розпочатої реформи до цього процесу долучили й професійних кухарів. Реформа харчування передбачає, в першу чергу, зміну харчових звичок, які допоможуть знизити ризик захворювань ендокринної та серцево-судинної системи.

В результаті на сайті МОЗ цією весною представили перелік зі 160 страв - полтавський борщ, львівський сирник, страви з булгура, гарбуза, кускусу. Включили туди багато й старовинних рецептів: сінабони, банош, лобіо, шпундра. Введено обмеження за кількістю насичених жирних кислот у раціоні. І більше двох-третин мають бути ненасичені жири.

- На зміну двотижневому приходить 4-тижневе меню на кожен сезон року. Тобто окремо на осінь, зиму, весну і літо, - говорить спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ ДПСС в Житомирській області Людмила Гайдукевич. - Детально розписані особливості харчування дітей з різними потребами. Окремо наводяться норми для дітей, зайнятих спортом.

Рисунок 4 Спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ ДПСС в Житомирській області Людмила Гайдукевич

В пріоритеті свіжі овочі та фрукти. У міжсезонний період – свіжоморожені (охолоджені) та квашені. Визначені й мінімальні вимоги до кратності приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів та інших продуктів, відповідно до норм харчування.

Універсальне меню наразі знаходиться в розробці. Після його погодження з МОЗ навчальні заклади зможуть використовувати їх без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Запровадження технологічних карток Держпродспоживслужба також відтермінувала.

Наразі на погодження в області надійшло 631 шкільне меню. З них – 567 погодили, а решта – знаходиться на доопрацюванні. Разом з тим школи поки не можуть повністю харчувати дітей за новим меню через вже складені договори на закупівлю продуктів. І шкільне харчування у новому навчальному році почали за затвердженим раніше двотижневим меню.

У Житомирській міській гімназії № 3 харчування дітей організовується відповідно до 3-х примірних меню: для учнів 1-4 класів; для дітей пільгових категорій; для дітей, які відвідують групи подовженого дня. Крім того, в гімназії окремо наявне меню вільного вибору для учнів 5-11 класів. Страви для харчування дітей кухарі пропонують із презентованого Євгеном Клопотенко «Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах».

Завдячуючи державно-приватному партнерству, надсучасний освітній простір створений в опорному навчальному закладі біотехнологічний ліцей «Радовель» Олевської міської ради. У ліцеї впроваджена система НАССР, в меню закладу також включено страви зі збірника Євгена Клопотенка. Крім цього, навчальний тиждень у БТЛ «Радовель» розпочинається Днем зустрічі – ранковим понеділковим чаюванням, для якого діти власноруч випікають печиво в Кулінарній студії.

Рисунок 5 Кулінарна студія в Біотехнологічному ліцеї «Радовель»

Проте в більшості шкіл тільки апробовують запроваджені зміни, намагаючись максимально бути до них готовими.

Рисунок 6 Сучасна їдальня в Баранівській ОТГ

- Ми працюємо за чинним на сьогодні двотижневим меню, - пояснює підприємниця Тетяна Гурніцька, яка надає послуги з харчування у Житомирському міському колегіумі. – Давайте ми все ж таки побачимо офіційно затверджене універсальне меню, опрацюємо його, і тоді зможемо більше сказати про зміни. Поки що ми чекаємо на навчання, яке в області пообіцяли провести найближчим часом.


До речі, окрема увага приділена підготовці кухарів, рівень кваліфікації яких потребує вдосконалення відповідно до нових умов. Виправити дану ситуацію мають на меті заплановані на початок жовтня 3-денні семінари для працівників їдалень усіх районів. Ініціаторами навчання виступило управління освіти області у співпраці з регіональним управлінням Держпродспоживслужби.

- Кухар є центром даної реформи. Від якості підготовки кухарів залежить наскільки вдалим буде впровадження нового харчування в школах. Розуміння технології дозволить готувати смачні та корисні страви у шкільних їдальнях, - впевнена заступниця начальника управління обласного департаменту освіти Житомирської ОДА Злата Безкоровайна.

Озвучені кроки дають надію сподіватися, що з новим роком шкільні їдальні області таки зможуть запропонувати учням безпечне, смачне та здорове харчування для радісного та успішного навчання.

Цей матеріал був створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Зміст проєкту публікації є виключно відповідальністю автора і не обов'язково відображає погляди Європейського Союзу, Міністерства закордонних справ Фінляндії

Тарас Боросовський

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up