Ургентний стан Новогуйвинської селищної ради: хто винен і що робити?

Ургентний стан Новогуйвинської селищної ради: хто винен і що робити?

Останнім часом події в Новогуйвинській громаді привертають до себе увагу не тільки місцевих мешканців, а й Житомирщини також.

Керівництво, на думку деяких представників громади, перебрало на себе повноваження, які не відносяться до компетенції виключно селищного голови, та вносить розбрат в роботу селищної ради.

Місцевих мешканців також не влаштовує порушення законодавства. Ми поспілкувалися з місцевим активістом Володимиром Туленком, який також висловив свою думку щодо подій навколо Новогуйвинської ОТГ: «Так склалося, що зараз на посаді голови – секретар селищної ради. Це узурпація влади Олександром Ловинюком. Відповідно до статті 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» секретар сільської, селищної, міської ради у випадку, передбаченому частиною першою статті 42 цього Закону, здійснює повноваження сільського, селищного, міського голови. Пункт 4 вказаної статті також визначає, що секретар сільської ради може за рішенням ради одночасно здійснювати повноваження секретаря виконавчого комітету відповідної ради».

Відео дня

Як розповів активіст, у селищній раді у голови є декілька заступників. Тому на момент проведення виконкому 16 грудня 2021 року, де О. Ловинюк перебрав на себе повноваження голови Новогуйвинської селищної ради або першого заступника, посаду першого заступника займав Олег Паньків. Тобто є певний розподіл влади в селищній раді. Сесія – то аналог законодавчої влади, а виконком – то влада виконавча. 

Зі слів Володимира Туленка, коли помер обраний на останніх виборах голова Новогуйвинської селищної ради Сергій Крутій, то секретарем був обраний Віктор Дєньга, і тоді виконком проводив 1-й заступник Паньків О.Б., а самого Олександра Ловинюка було обрано секретарем 16 листопада 2021 на 16-й сесії.

Після чого рішенням виконавчого комітету № 403 від 16 грудня 2021 р. «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 28 січня 2021» були внесені зміни до Регламенту виконавчого комітету та виконавчих органів Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області:

«Керуючись частиною 3 статті 42, пунктом 6 частини 1 статті 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет селищної ради

ВИРІШИВ:

1. Внести зміни до п. 30 Регламенту виконавчого комітету та виконавчих органів Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області виклавши його в наступній редакції:

«У разі відсутності селищного голови чи неможливості здійснення селищним головою своїх повноважень секретар ради скликає засідання виконавчого комітету та головує на його засіданнях».

2. Контроль за виконанням даного рішення залишаю за собою.

Секретар ради Олександр Ловинюк».

«За рішенням ради – це виключно рішення сесії, а не виконкому. У випадку з Ловинюком, то рішення виконкому № 403 від 16.12.21 в обов'язковому порядку потрібно було голосувати на сесії Новогуйвинської селищної ради, яка б його не підтримала, бо за нього не було більшості депутатів. На сьогодні навіть при більшості Олександр Ловинюк не поставив питання делегування йому повноважень ні на одну із сесій НСР. Але в штатній структурі Новогуйвинської селищної ради немає секретаря виконавчого комітету!» – зауважив активіст. 

Крім того, відповідно до ч. 3 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» – «Повноваження сільського, селищного, міського голови»:

«Повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути припинені достроково у випадках, передбачених статтею 79 цього Закону, що має наслідком звільнення його з посади. Не пізніш як на п'ятнадцятий день після звільнення з посади або смерті сільського, селищного, міського голови особа, яка на цей час відповідно до закону здійснює повноваження сільського, селищного, міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів сільського, селищного, міського голови.

Таке клопотання розглядається Верховною Радою України не пізніше ніж у дев'яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідного сільського, селищного, міського голови».

А стаття 79 того ж Закону – «Дострокове припинення повноважень сільського, селищного, міського голови» в п. 6 передбачає такі дії у випадку смерті».

«Тобто, знов повертаючись до вищезазначеного, можна стверджувати, що це ніяким чином не має відношення до виконкому і не дає права секретарю вести засідання виконкому!» – підсумував Володимир Туленко. 

Ми звернулися до юристів з проханням надати коментар стосовно викладених вище подій в Новогуйвинській громаді. Ось що нам розповіли: «Рішення Виконавчого комітету № 403, від 16 грудня 2021 р. «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 28 січня 2021» не відповідає ч.1 ст.53 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Згідно ч.1 ст.53 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Засідання виконавчого комітету скликаються відповідно сільським, селищним, міським головою (головою районної у місті ради), а в разі його відсутності чи неможливості здійснення ним цієї функції – заступником сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради (районної у місті ради – заступником голови ради) в міру необхідності, але не рідше одного разу на місяць, і є правомочними, якщо в них бере участь більше половини від загального складу виконавчого комітету.

Дане рішення виконавчого комітету має бути скасоване рішенням селищної ради у відповідності до п.15 ч. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», як таке, що не відповідає Закону України».

Коментарі (3)
  • Ирина Ковалева

    Там вся шарашкіна кантора!!!!!
    Вся фінансова допомога пішла їм на премії а не нужденним.
    Їм же воно все буде по маленьку вилазити боком....
  • Читач57

    Хм..А чому це ніхто не відповість бидлу, із прихованим фейсом, Валерію Снігурівському ????
  • Валерий Снигуровский

    Вся біда, в так званій ФЕДЕРАЛІЗАЦІЇ, ЯКУ ПРОВІВ В УГОДУ ПУЙЛУ-ПЕДРО-ПРИСТОСУВАНЕЦЬ...
    ЖОДНОГО РЕАЛЬНОГО ЗАКОНУ, ПРО ПЕРЕУСТРІЙ ВЛАДИ-ТИМ БІЛЬШЕ ПІД ЧАС ВІЙНИ...
    НА ЦІХ ЗБІГОВИСЬКА, ЦЕ ШОБЛО КЛОУНІВ-ДЕРИБАНУ, В "ЗАКРИТИХ РЕЖИМАХ", ПОНАПРИЙМАЛИ ТАКОГО.... МАЄТЬСЯ ПЕРЕРОЗПОДІЛ ЗЕМЛІ, ПІЛЬГИ-ЗАРПЛАТИ, ЦІЛКОВИТА САМОСТІЙНІСТЬ ТА ЗАБОРОНА БУДЬ ЯКИХ ПРАВОК ЗВЕРХУ, А ТИМ БІЛЬШЕ - ЗВІТНІСТЬ ПЕРЕД ВИБОРЦЯМ...
    ТЕПЕР РОЗУМІЄТЕ-ЯКУ ПАТАЛОГІЮ, ПІДСУНУЛИ УКРАЇНЦЯМ - ЗРАДНИКИ ТА ВОРОГИ?????

keyboard_arrow_up