У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО

У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО

27 березня у м. Житомир начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко спільно з головою Рійгікогу (парламенту Естонії) Лаурі Хуссаром, Послом Естонії в Україні Аннелі Кольк та іншими членами Естонської делегації відкрили Почесне Консульство Естонської Республіки.

Очолить консульство Микола Сиченко, який під час повномасштабного вторгнення став активним учасником двосторонніх контактів з естонськими партнерами в рамках реалізації гуманітарних проєктів, а його успішний досвід у бізнесі стане у пригоді при налагодженні економічних зв’язків.

До зустрічі також долучилися заступник начальника ОВА Віктор Градівський, керівники профільних структурних підрозділів ОВА.

“Відкриття першого Почесного Консульства Естонської Республіки в Україні – це важлива подія не лише для нашої області, а й для всієї нашої країни. Адже це ще один крок до поглиблення нашої взаємодії та співпраці з Естонією. З початку повномасштабного вторгнення росії на нашу суверенну територію Естонія постійно надає українському народу неоціненну підтримку та допомогу. Вона свідчить про наше спільне розуміння цінностей демократії, свободи та суверенітету”, — зазначив Віталій Бунечко.

Відео дня
blockquote>

Учасники зустрічі обговорили напрацьовані раніше домовленості – проєкти, які заплановано спільно реалізувати на Житомирщині. Зокрема мова йде про реконструкцію укриття в Обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім», куди приймаються діти з сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Продовження програми “ноутбук кожному вчителю” та забезпечення гаджетами наших дітей-переселенців. Відновлення парку шкільних автобусів.

Пріоритетними проєктами є також реконструкція частини приміщення Бердичівської міської лікарні під відділення реабілітації, реконструкція будівлі під багатоквартирний будинок в Овручі для внутрішньо переміщених осіб та реконструкція Малинської дитячої школи мистецтв, пошкодженої внаслідок російських авіаударів.

Також в планах подальшої співпраці відновлення мосту через річку Уборть в Олевську, реконструкція автодорожнього шляхопроводу через залізницю, який розташований на Київському шосе, а також продовження та розширення злітно-посадкової смуги аеродромного комплексу в Житомирі.

Важливим проєктом, де Житомирщина потребує підтримки, є будівництво житла для дитячих будинків сімейного типу, для переселенців та родин області. Зараз в рамках програми Першої леді України Олени Зеленської спільно з Естонією реалізовується черговий проєкт з будівництва першого такого житла для одного з будинків сімейного типу. Також заплановано будівництво ще 3 будинків для великих родин.

Наступним етапом співпраці стане також навчання для громад Житомирщини фахівців, які зможуть готувати документацію та проєкти для залучення міжнародних грантів. Представники Естонської республіки запропонували визначити по 3 фахівці з кожної з 66 громад області для навчання та написання пілотних проєктів, зокрема було запропоновано надати базу донорів з якими варто співпрацювати та навчити фахівців залучати кошти для розвитку регіону.

“Впевнений, що разом ми не просто відновимо будівлі та інфраструктуру нашої області – ми створимо нове майбутнє для наших громадян”, — підкреслив Віталій Бунечко.

Коментарі

keyboard_arrow_up