У Житомирі члени ДВК напали на спостерігача ОПОРИ. ВІДЕО

У Житомирі члени ДВК напали на спостерігача ОПОРИ. ВІДЕО

У Житомирі в приміщенні Корольовської районної виборчої комісії 27 жовтня члени ДВК №181425 напали на спостерігача ОПОРИ: подряпали руку і намагались вибити телефон.

Спостерігач знімав на відео, як члени дільничної виборчої комісії переписують протоколи в приміщенні ТВК.

«Два члени ДВК переписували протоколи, я підійшов їх знімати, вони попросили не знімати. Я сказав, що я спостерігач від ОПОРИ і маю право таке робити. Вони ж відповіли,  відповідно до закону не маю права знімати їхні обличчя.  Я відповів, що відповідно до Виборчого кодексу я маю право їх знімати. Вони відійшли від стола. Я зняв протокол, щоб було видно номер дільниці, вони підбігли зі спини. Одна з них намагалась вибити мені телефон і поцарапала руку. Я попросив голову пояснити їм, що я маю право знімати. Голова вийшла і сказала, що їх відправили на уточнення і вони мають їхати на уточнення. Я викликав поліцію. Чекаю поки. А вони вже втекли», – розповів спостерігач ОПОРИ.

Станом на 13:00 до ТВК приїхали представники поліції. Спостерігач ОПОРИ  написав заяву і дав покази.

Відео дня

Після чого членів цієї ж ДВК спостерігачі ОПОРИ зустріли вже на першому поверсі у приміщенні ТВК, де вони знову переписували протоколи, але тепер вже на підвіконні. 

«Після дачі свідчень поліції я спускалась до виходу з ТВК і на першому поверсі побачила цю ж жінку, яка знову переписувала протокол, тепер на підвіконні. Позвали поліцейських, коли правоохоронці спустились, то члени ДВК почали від них втікати. На вимогу поліцейського зупинитись, вибігли на вулицю», – зазначила довготермінова спостерігачка ОПОРИ Тетяна Хмель.

Перешкоджання спостерігачу і реалізації його права на спостереження тягне кримінальну відповідальність, якщо супроводжується обманом або примушуванням, застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування таких дій (ч. 1, 2 статті 157 Кримінального кодексу України). В інших випадках настає адміністративна відповідальність за статтею 212-24 КУпАП.

Відповідно до частини 8 статті 36 Виборчого кодексу України, на засіданнях виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів чи в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише члени Центральної виборчої комісії, працівники Секретаріату Центральної виборчої комісії та Служби розпорядника Державного реєстру виборців, посадові особи відповідного територіального та регіонального представництва Центральної виборчої комісії, члени виборчих комісій вищого рівня, кандидати на відповідних виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу, офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (організацій партій) (не більше однієї особи від одного кандидата, однієї партії (організації партії), офіційні спостерігачі від громадських організацій, які отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах (не більше ніж двох осіб від однієї громадської організації), а також офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації).

Згідно з пунктом 4 частиною 9 статті 60 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач має право здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис без порушення при цьому таємниці голосування виборців.

Джерело: ОПОРА

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up