У семи няньок дитя без ока, або Як бардак в обласній раді допомагає робити політику перед виборами

У семи няньок дитя без ока, або Як бардак в обласній раді допомагає робити політику перед виборами
Раїса Гула

Історія про те, як на одній посаді дві жіночки влаштувалися та про те, як центр крові в оренду здавали.

Тільки зовсім ледачий не говорить про косяки виборчої гілки влади, адже восени – чергові вибори, тому перед виборцями, або електоратом, треба мати гарний вигляд. Не всі кандидати в депутати місцевих рад розуміють, як саме, але якомога найгарніше. І тут вже, як кажуть, всі засоби доречні.

Роздутий апарат облради – черговий приклад нахабства та марнотратства

Наше видання останнім часом ретельно досліджує штатні розклади всіх гілок влади, тому неабияке здивування викликало дослідження штатного розкладу Житомирської обласної ради.

Відео дня

Так, у січні 2020 року була призначена на посаду керуючого справами виконавчого апарату обласної ради Раїса Миколаївна Гула. Саме вона з 1997 по 2014 роки працювала начальником головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації, директором департаменту сім’ї, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації. Пішла «добровільно-примусово» з даної посади тільки після Майдану. Найцікавіше, що Раїса Миколаївна народилася 7 жовтня 1955 року. Тобто у жовтні цього року, після досягнення граничного для держслужбовця віку в 65 років, їй доведеться піти з посади. Навіщо було призначати людину, завідомо знаючи, що вона пропрацює дев’ять місяців і піде – невідомо.

Але ще цікавіше стало, коли з’ясувалося, що за чотири роки після чергової реорганізації зі скороченням штатів штати роздувалися знову і знову. З’явилися посади без обов’язків – так звані консультанти. Навіщо такій штат консультантів, коли в кожного депутата є свої помічники, а в кого по декілька – також питання риторичне. Неважлива назва посади – важливий статус посади. А консультант Житомирської обласної ради – це нібито звучить гордо!

Так, у колишній бухгалтерії, а по-новому – в управлінні фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та аудиту, працюють власне бухгалтерами дві особи. Всі інші – консультанти. Що вони роблять – таємниця. Але зарплата неабияка. І замість двох бухгалтерів працює вже вісім осіб.   

Такі ж справи в управлінні юридичної та кадрової роботи. Замість одного юриста та одного кадровика працевлаштовано шість осіб. Але тут ще цікавіше! Справа в тому, що офіційно назва посади очільника даного управління – заступник керуючого справами, начальник управління. Її займає Ірина Савенко. Тобто дві людини одночасно керують справами в обласній раді. Нібито нонсенс! Але якщо подивитися на кількість консультантів та об’єми роботи, яку вони виконують, то розумієш, що плювати хотіли народні обранці на кошти громади. У той час, коли пересічні громадяни області ледь зводять кінці з кінцями, в обласній раді просто захмарні заробітні плати. Тож посади, можна сказати, висмоктуються з пальця.   

При загальній кількості посад згідно зі штатним розкладом виконавчого апарату облради в 63 одиниці розмір заробітної плати значно вищий навіть за відповідні посади в обласній державній адміністрації.

Так, згідно з поданою декларацією, заступник керуючого справами, начальник управління Житомирської облради Ірина Савенко за минулий рік заробила 618402 гривні. Тобто по 51533 гривні заробітної плати щомісяця. Це більше навіть, ніж у деяких заступників голови ради.

Ірина Савенко

При наявності заступника у керуючого справами посада починає дорівнювати посаді заступника голови ради. Також у той самий час в інших областях України апаратом керує керуючий справами, посада якого за статусом нижча від заступника голови, першого заступника голови та голови обласної ради. Таким чином, у Житомирській облраді, на відміну від решти облрад країни, керівник апарату став фактично ще одним заступником голови обласної ради. І це тільки заради роботи протягом дев’яти місяців. А потім на пенсію без альтернативи. Чи можливо взагалі увійти в курс справ за короткий проміжок часу та яка результативність цієї роботи – знову питання риторичне і без відповіді.

З’являються нові управління, приходять чергові консультанти, починають функціонувати відділи, які дублюють роботу державної адміністрації. Тобто виконують функції, які не можуть виконувати за законом. Тож це стовідсоткове дублювання функцій ОДА, що є нелогічним і фінансово необґрунтованим, адже розширення штату виконавчого апарату передбачає збільшення фонду оплати праці, а це – кошти обласного бюджету.

Аналогічний скандал саме з посадою «заступник керуючого справами» вже був у Полтавської облраді у 2012 році, коли також незаконно було прийнято рішення про введення цієї посади до структури виконавчого апарату, через що бюджет зазнав шкоди на 400 тисяч гривень. Про це свого часу повідомлялося у звіті Державної фінансової інспекції. Як зазначено у звіті ДФІ, посада заступника керуючого справами виконавчого апарату була введена відповідно до рішення обласної ради, однак всупереч ст. 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Тобто ця посада прямо порушує норми діючого законодавства. І це при тому, що її зараз займає нібито юрист за фахом. Можна тільки дивуватися або взагалі вже нічому не дивуватися, спостерігаючи за тим, які рішення приймаються нашими депутатами.

Але зарплати стрімко зростаючого штату апарату облради – не єдина нічим не виправдана «годівниця» з бюджету. Чиновники з сьогоднішньої каденції винаходять й інші можливості «підгодуватися» з бюджетного «корита» області.

Купа незрозумілих агенцій з будь-чого також значно спустошують кишені обласного бюджету. Різного роду дуальні освіти та інші забаганки депутатів за наш рахунок взагалі змушують мати сумніви в адекватності депутатського корпусу.

Основні витрати цих кишенькових агенцій спрямовані на поліпшення власного добробуту чиновників.

Стосовно чергового скандалу з нібито приватизацією обласного центру крові, то не все так однозначно, як має вигляд на перший погляд та представлено певними депутатами. Зараз керівництво Житомирської обласної ради намагається вийти сухим з води після провального голосування за списки з переліками типів об’єктів оренди. Це рішення повинно було бути прийнято сесією обласної ради 25 червня 2020 року, адже набув чинності Закон України № 157-IX від 03.10.2019 року «Про оренду державного та комунального майна» та Постанова КМУ від 03.06.2020 року за № 483, де чітко прописані правила надання оренди комунального майна обласної ради.

Саме тому на розгляд сесії був винесений проєкт рішення тридцять першої сесії VII скликання «Про затвердження Переліків першого та другого типу об’єктів оренди комунальної власності», в якому знову акцентувалася увага на відповідності рішень Житомирської обласної ради до статей 43, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Але незважаючи на вимоги законодавства, голова облради Володимир Ширма та його профільний заступник з майнових питань Максим Вілівчук, разом з двома «керівницями справами» Раїсою Гулою та  Іриною Савенко, не змогли вчасно підготувати його до сесії.

Ось і виявилося, що у семи няньок дитя без ока. А в обласній раді як був бардак, так і залишився. Адже займатися справами нема коли – вибори йдуть!

P.S. Повертаючись до сесії облради 25 червня 2020 року, хотілось би нагадати про долю автівки, яку керівництво облради «віджало» в медиків під час карантину. Депутати не затвердили рішення голови облради № 204-Г від 20.03.2020 року про передачу авто. Тобто, за логікою, автомобіль треба повернути. Але, як говориться, однією дупою на двох авто не прокотитися. Тому, незважаючи на отриману відповідь, що рішення щодо автомобілю NISSAN, держномер АМ0378СК не прийняте, нам все ж хотилося б дізнатися про подальшу долю цього чудового автомобіля.

Наша редакція продовжує ретельно стежити за тим, що відбувається у всіх гілках влади. Так що далі буде...

Руслан Мороз

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up