Скасування виборів у Романівській ОТГ на Житомирщині має недостатньо правових підстав, – Клюжев

Скасування виборів у Романівській ОТГ на Житомирщині має недостатньо правових підстав, – Клюжев

ЦВК скасувала  проведення перших та додаткових місцевих виборів у 4 об’єднаних територіальних громадах, серед яких і Романівська ОТГ Житомирської області.

На думку експертів ОПОРИ, це рішення щодо скасування виборів в Романівській ОТГ не мало під собою достатніх правових підстав.

1 листопада 2018 року Центральна виборча комісія ухвалила рішення про виключення Романівської ОТГ з Постанови від 12 жовтня 2018 року №157 «Про додаткові вибори депутатів сільських, селищних рад 23 грудня 2018 року». Вибори скасували ще в трьох громадах:  Криворізькій сільській ОТГ Добропільського району Донецької області, Вапнярській сільській  ОТГ Томашпільського району Вінницької області та Шахівській  сільській ОТГ Добропільського району Донецької області.

Рішення ЦВК щодо скасування перших місцевих виборів у Романівській ОТГ базувалося на повідомленні Житомирського апеляційного адміністративного суду про зупинення рішення Вільшанської сільської ради Романівського району Житомирської області про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад. Ця підстава була озвучена членом ЦВК Тетяною Юзьковою на засіданні ЦВК 1 листопада, але вона не має підтвердження у тексті Постанови Комісії.

Відео дня

У Романівській ОТГ рішенням ЦВК незадоволені. В.о Романівського селищного голови Катерина Мирончук розповіла в коментарі ОПОРІ, що громада чекала на вибори. «Практично всі сільські і селищні голови хотіли б вступити в цю громаду і коли ЦВК прийняло рішення всі були раді, але от коли відмінили рішення, то трохи розчарувалися. Громада вже була налаштована на вибори, бо рішення ЦВК давно чекали. Тепер будемо знову чекати рішення, надіємося що в найближчий час призначать, надіємось що на квітень», – зазначила вона.

На думку аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, таким рішенням ЦВК створила прецедент скасування вже призначених перших та додаткових місцевих виборів і важливо не допустити дестабілізації розпочатих 3 листопада перших місцевих виборчих процесів і вжити усіх необхідних заходів для забезпечення прав громадян. Таке рішення було ухвалено без достатніх правових підстав.

«Це рішення щодо скасування виборів в Романівській ОТГ не мало під собою достатніх правових підстав. Виборча комісія у своїй Постанові не послалась на рішення судів, на фактичні обставини, чи якісь інші підстави для ухвалення рішення про перегляд своєї попередньої Постанови щодо призначення виборів. Це вже само по собі є достатньо сумнівною практикою, тому що відповідно до чинного законодавства будь-яке рішення має бути обґрунтовано і є чітка вимога Закону «Про Центральну виборчу комісію» щодо змісту Постанов», – зазначив він.

Експерт наголошує, що законодавство і судова практика заперечує можливість скасування вже призначених виборів.

«По факту, ми не маємо офіційної інформації про підстави скасування виборів у Романівській ОТГ хоча, зі слів членів комісії на засіданні самої комісії, коли ухвалювалось таке рішення, мова йшла про те, що є одне рішення судів, яке перебуває зараз в апеляційному оскарженні, яке є підставою для скасування виборів в Романівській ОТГ. І в цьому контексті важливо висловити нашу позицію, що конституційне законодавство, рішення конституційних судів, судова практика заперечує можливість скасування вже призначених та оголошених Центральною виборчою комісією виборів, де громади вже готувалися до виборів. Тому що скасування, перенесення чи відтермінування виборів порушує стандарти щодо періодичності правової вимушеності виборів, які відображені на рівні законодавства України. Тим більше дивує, чому рішення суду, розгляд якого ще не завершився з точки зору поточного вердикту, виникло тільки на етапі скасування вже ухваленого рішення. Адже ще станом на 12 жовтня, коли призначалися перші вибори, було відомо, що є такий судовий процес. Тому, з точки зору загальних принципів і з точки зору фактичних обставин, є сумніви про те що таке рішення мало бути прийняте», –  повідомив  Олександр Клюжев.

За даними Реєстру судових рішень, Романівський районний суд Житомирської області  ухвалив рішення щодо забезпечення позовів шляхом зупинення дії рішення Вільшанської сільської ради від 27 вересня 2017 року про надання згоди на добровільне об’єднання громад та делегування свого представника до робочої групи облдержадміністрації (справа №290/844/17). Це рішення у частині забезпечення позову було остаточно скасовано за результатами ухвалення відповідної Постанови Касаційною палатою Верховного Суду України від 25 вересня 2018 року.

Натомість станом на 12 жовтня 2018 року, коли ЦВК ухвалила рішення про призначення перших місцевих виборів у Романівській ОТГ, Житомирський апеляційний адміністративний суд продовжував розглядати апеляційну скаргу на ухвалу Баранівського районного суду Житомирської області щодо зупинення дії рішення Вільшанської сільської ради про добровільне об’єднання територіальних громад від 7 листопада 2017 року (справа №290/913/17). Реєстр судових рішень засвідчує, що ЦВК повинна була і мала усі можливості отримати інформацію про незавершеність одного з судових процесів під час розгляду питання про призначення перших місцевих виборів у Романівській ОТГ. Підкреслюючи свою загальну позицію щодо неприйнятності скасування виборів після їх призначення, ОПОРА акцентує увагу на неналежній організації процесу верифікації звернень ОДА щодо перших місцевих виборів у частині наявності судових рішень.

Повний текст коментаря ОПОРИ щодо скасування ЦВК свого рішення про проведення перших місцевих та додаткових виборів у 4 об'єднаних територіальних громадах Вінницької, Донецької та Житомирської областей за посиланням

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up