Політична корупція місцевого осередку «Слуги народу»

Політична корупція місцевого осередку «Слуги народу»

Очолюючи обласний партійний осередок, Євген Яремчук у виборчу кампанію до Верховної Ради вклав декілька мільйонів гривень.

Вчорашні кандидати, а зараз народні депутати від партії «Слуга народу», за спонсорство мають завдячувати не лише йому, але й керівництву міста, яке постійно дотує бізнес очільника партії, який роками не сплачує плату за землю.

Зе!кандидати отримали перемогу у п’яти із шести виборчих округів області. Зі «Слуг народу» лише один Богдан Кицак витратив особисті кошти на кампанію. Найдорожчим голос став для Сергія Кузьміних. Найбільшу суму – понад мільйон гривень – з-поміж переможців витратив Ігор Герасименко.

Відео дня

(див. інфографіку Громадського руху Чесно)

При цьому виборчі фонди поповнювали довірені особи кандидатів і голова міського штабу «Слуга народу» Євген Яремчук. Останній є не просто бізнесменом та власником онлайн-медіа. Йому належить чимало комерційної нерухомості, за яку у міський бюджет постійно слід сплачувати податки.

Безперечно, важливий меседж для всієї країни і передусім для команди однопартійців, які на обіцянках якісно змінити політику здобули довіру виборців. Однак насправді для ставленика команди Президента, певно, це пусті слова.

Ще 7 листопада 2017 року очільник штабу Євген Яремчук придбав будинок Трибеля у збанкуртілого «Енергобанку». Таким чином, він став власником 1067,4 кв. м на Михайлівській у самому центрі міста. Після цього, за законом, власник із наступного дня зобов’язаний укласти договір оренди на приналежну земельну ділянку. З того часу минуло більше 2 років, але до міського бюджету кошти так і не надійшли.

Поряд знаходиться ділянка під колишнім рестораном «Смоленськ», який ось вже декілька років перебудовують. За 31,2 сотки комунальної землі товариству слід щороку віддавати 782 362 грн. Враховуючи, що під будинком Трибеля 9,1 сотки, приблизна річна плата має становити 234 тис. грн.

Тож наразі можемо говорити про щонайменше 468 тис. грн, не сплачених за два роки Євгеном Яремчуком. Не оформивши та не сплачуючи за землю, внутрішній двір будинку Трибеля відгородили новими воротами, розширивши таким чином власне кафе. 

Ми зв’язалися з Євгеном Яремчуком і поцікавились причиною не сплачених за землю коштів:

– Не сплачував, тому що не підписаний договір оренди, – чуємо у відповідь.

20 хв.: Чому неоформлена комунальна земля загороджена під Ваш заклад? Це фактично є самозахопленням землі.

– Огорожа була банківська, як і придбане мною майно збанкрутілого банку на прозорому аукціоні, – переконує наш співрозмовник.

Однак в Інтернеті знаходимо архівне фото входу у подвір’я, на якому огорожа, як і фасад будівлі, зовсім інша. Її змінили на нову, чудово знаючи, що таким чином самовільно відгороджують громадський простір.

(див. фото входу в двір Будинку Трибеля у 2015 та 2019 році)

За словами Євгена Яремчука, оскільки там був банк і землю оформили як для фінансово-кредитних установ, це є порушення законодавства. Тому документацію виготовили по-новому і повторно подали до міської ради. Зміну кошторисної документації і переведення у цільове призначення – для закладів торгівлі, оскільки це… пам`ятка архітектури. 

Ще більш цікавою є ситуація довкола несплати за землю по Любарській, 4. За цією адресою у колишній філії «Брокбізнесбанку» розмістився «Медичний центр "Відновлення"». Власниками медичного центру є Олена Хренова, дружина колишнього заступника міського голови Матвія Хренова, та знову ж таки згаданий вище Євген Яремчук. Під добудову частини приміщень банк свого часу орендував 6,9 сотки комунальної землі. 

«Брокбізнесбанк» у 2014 році визнають банкрутом і приміщення філії виставляють на аукціон. Покупцем приміщення став син Євгена Яремчука – Даниїл Яремчук. За 4 роки договір оренди земельної ділянки, звично для родини Яремчуків, ніхто не уклав. Натомість Житомирська міська рада у відповідь на запит надсилає угоду зі збанкрутілим банком і увесь цей час наче не знає, що приміщення давно змінило власника, даремно чекаючи від збанкрутілого банку гроші. У 2013 році банк мав сплачувати 71 тис. 168 грн у рік, або близько 9 тис. доларів США. Родина Яремчуків, володіючи з липня 2016 року приміщенням, мала б перерахувати місту близько 30 тис. доларів США.

20 хв.: Чому під добудовою приміщення «Брокбізнесбанку», яке належить Вашому сину Даниїлу, не укладений договір оренди і не сплачується за землю місту?

– Там така сама історія. Йде зміна цільового призначення. Там також була фінансово-кредитна установа, і треба провести заміну цільового призначення. Я сам зацікавлений у вирішенні цього питання, – пояснює Євген Яремчук.

Однак далі ніж «зацікавлення» справа чомусь не йде. Попри давно працюючу у викупленому приміщенні медичну клініку, документи до міської ради навіть ніхто не подавав. І схоже, мерію Житомира все цілком влаштовує.

Такої ж позиції дотримується податкова. Згідно зі ст. 206 Земельного кодексу, використання землі в Україні є платним. В офіційному роз’ясненні вказано, що органи місцевого самоврядування вправі порушити питання про компенсацію завданої шкоди землекористувачами. Навіть якщо право користування земельною ділянкою не оформлене або відсутня документальна фіксація речових прав у Державному земельному кадастрі.

Однак власне право стягувати заборгованість Житомирська міськрада використовує дуже вибірково. При наявних численних судових рішеннях на користь міста по ділянках під нерухомістю Євгена Яремчука мерія подавати позов не поспішає. На наш інформаційний запит перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська відповіла, що судово-претензійна робота за земельною ділянкою під будинком Трибеля не проводиться.

Можливо, причина не лише у статусі власника майна. А у витрачених Євгеном Яремчуком 941 тис. грн на виборчу кампанію Ігоря Герасименка, який представлятиме найближчі 5 років громаду Житомира у парламенті. Та від підтримки якого залежить, чи утримається на своїй посаді чинний мер Житомира Сергій Сухомлин.

Тарас Боросовський

Ірина Хоцька

Коментарі (1)
  • Дмитро Стецько

    А сын ещё и репер))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up