Підготовка до сесії: у Житомирській обласній раді тривають засідання профільних комісій

Підготовка до сесії: у Житомирській обласній раді тривають засідання профільних комісій
  • У Житомирській обласній раді 26 жовтня 2021 року відбулося засідання профільних комісій з підготовки до проведення шостої сесії восьмого скликання, яку призначено на 4 листопада 2021 року.

Основним питанням, яке обговорювали майже всі депутати, стала конфліктна ситуація з АП «Житомиргаз». Нагадуємо, що в понеділок нібито відбулося громадське обговорення з питання підвищення тарифів. Але у депутатів було дуже багато запитань до методології проведення вказаних слухань. Під час конфлікту у приміщенні АП «Житомиргаз» його керівництво на відеокамери журналістів повідомило про те, що Житомирську обласну раду було повідомлено про проведення громадського обговорення. Але під час засідання постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, будівництва, транспорту та зв’язку ЖОР голова ради наголосив, що не отримував згаданого повідомлення. 

Голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, будівництва, транспорту та зв’язку ЖОР Віталій Сорока, який проводив засідання, зазначив, що події, які відбулися біля будівлі Житомиргазу, повинні бути ретельно розглянуті депутатським корпусом, адже неприпустимо після підписання відповідного меморандуму про непідвищення тарифів все ж однобічно Житомиргазом наполягати на їхньому зростанні.

Відео дня

На засіданні депутатської комісії, крім її членів, були присутні представники громадськості Житомирщини та керівництво АП «Житомиргаз». Це говорить про неабиякий резонанс, який викликали події під час так званого громадського обговорення. За повідомленням депутатів, також всупереч діючому законодавству вони не були допущені до проведення слухань. Представники Житомиргазу також не змогли надати протокол обговорення.

Голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, будівництва, транспорту та зв’язку Віталій Сорока наголосив, що при підвищенні тарифів на розподіл з 1,68 грн до 5 грн, як пропонує зараз компанія, більшість населення не зможе взагалі сплачувати за комунальні послуги. 

Голова облради Володимир Федоренко на початку засідання нагадав про те, що було підписано меморандум про непідняття ціни на комунальні послуги для населення.

«Це може призвести до вкрай негативного становища наших людей, які гіпотетично не зможуть платити, і непосильний підйом для жителів Житомирщини. Нашим урядом та мерами міст підписаний меморандум про те, що на цей опалювальний сезон ціни для населення не будуть підняті», – зазначив Федоренко.

Керівник Житомиргазу зауважив, що вони лише пропонують ціну на газ для населення, а затверджує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Громадськість наголошувала на тому, щоб її звернення, яке вона принесла напередодні до Житомиргазу, було включене до протоколу засідання 25 жовтня та розглянуте комісією НКРЕКП. Після півторагодинної суперечки представники Житомиргазу погодилися передати комісії звернення громадян. Житомирська ОДА вирішила направити звернення до прем’єр-міністра України в зв’язку із ситуацією, що склалась.

Голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку Віталій Сорока наголосив: «Після суперечок та жвавого обговорювання керівник підприємства висловив бажання йти на діалог і сказав, що готовий зняти соціальну напругу в законний спосіб. Домовились, що Житомиргаз долучить надані сьогодні та вчора пропозиції громадськості до протоколу слухань. Цей протокол буде обов'язково оприлюднено на сайті обласної ради

Ми, як депутати, будемо звертатися до керівних органів держави, аби не допустити ганебної ситуації з підвищення тирифу. На черговій сесії ми проголосуємо звернення щодо діяльності монополіста та донесемо думку громади».

Крім цього питання, під час засідання комісії були обговорені інші важливі питання: про внесення змін до обласного бюджету Житомирської області на 2021 рік, про звернення кількох рад щодо проведення аварійних або капітальних ремонтних робіт автодоріг.

Згідно із затвердженим переліком проведення робіт заплановано на 32 об’єктах загальною протяжністю 119,3 км, з яких: 23 об’єкти (117,4 км) реконструкції та капітального ремонту доріг загального користування місцевого значення та вулиць і доріг у населених пунктах, 1 об’єкт (1,54 км) поточного середнього та 8 об’єктів (314 п.м.) – штучні споруди.

Станом на 27.09.2021 року обсяг асигнувань, спрямованих до обласного бюджету, складає 941,859 млн грн, а касові видатки становлять 690,160 млн грн. 

Було розглянуто питання щодо отримання Черняхівською селищною радою шкільних автобусів. Також обговорювалося питання про обласну Програму підвищення безпеки дорожнього руху в Житомирській області на 2021-2023 роки. Додатково було переглянуто презентацію оновленого геопорталу містобудівного кадастру Житомирської області.

Під час засідання було повідомлено, що за 12 місяців 2020 року на вулично-дорожній мережі Житомирської області зареєстровано 3955 дорожньо-транспортних пригод, що дорівнює аналогічному періоду 2019 року – 3953 пригоди. З початку року загинуло у ДТП 157 осіб, що на 16% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Тож основним завданням Програми підвищення безпеки дорожнього руху в Житомирській області на 2021-2023 роки є забезпечення підвищення рівня безпечності доріг та дорожньої інфраструктури на вулицях та дорогах комунальної власності, зменшення травматизму.

Під час засідання розглянули питання щодо забезпечення лікарень області системами кисневого постачання. На сьогодні у вкрай важких умовах протиепідеміологічних заходів під час епідемії COVID-19 забезпечення всім необхідним медичних закладів з метою їхнього нормального функціювання рятує життя жителів області. Це важливий крок до перемоги у боротьбі з епідемією.

Голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону ЖОР Віталій Сорока наголосив, що комісія розглянула всі запропоновані питання та плідно працювала під час засідання. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up