Німецький експерт з державного управління та місцевого самоврядування відвідала житомирські громади

Німецький експерт  з державного управління та місцевого самоврядування відвідала житомирські громади

Система управління, яка сьогодні формується у руслі реформи децентралізації, створює потужні умови для розвитку об’єднаних громад. Тому сьогодні потрібно максимально наповнити громади ідеями, знаннями та креативними фахівцями.

Про це, 30 листопада, наголосила Мануела Зьоллер-Вінклер, експерт з державного управління та місцевого самоврядування, колишній державний секретар та голова департаменту з місцевого самоврядування Міністерства внутрішніх справ землі Шле́звіг-Гольште́йн Німеччини на зустрічі із депутатами та старостами Брусилівської та Високівської ОТГ.

Візит пані Мануели Зьоллер-Вінклер, Александри Фелінгер, заступника директора програми U-LEAD з Європою,Артема Фреюка, експерт з юридичних питань та Дмитра Клименка, експерта з комунікації Житомирського ЦРМС до громад відбувався в рамках підготовки до семінару з основ місцевого самоврядування у Німеччині для радників та експертів Програми «U-LEAD з Європою» у Києві. У майбутньому пані Мануела також буде залучена, як міжнародний експерт та радник Програми «U-LEAD з Європою» з питань місцевого самоврядування.

«Між українцями та німцями є багато спільного. Тому наш досвід впровадження реформ має бути корисним в об’єднаних громадах. В Брусилові та у Високому ми спілкувались із активними громадянами, які сьогодні взяли відповідальність за розвиток територій, а не чекали поки хтось вирішить всі їх проблеми. Це добре. Так було у Німеччині», - наголосила Мануела Зьоллер-Вінклер

Відео дня

Окрім змін, які принесла реформа децентралізації, експертів цікавили і проблеми. Зокрема у Брусилові головною причиною, яка сьогодні гальмує прогрес змін, назвали відсутність повноважень управління та розпорядження землям, адже впливу на ці процеси громада не має, а для розвитку територій та залучення інвестицій це вкрай необхідно. У Високому експертам презентували історію успіху громади та ідеї, які планують втілити.

«Ми хочемо змінити філософію розвитку громади від «Зробіть це за нас» до «Ми вам допоможемо, але зробіть це самі». Це складно, але можливо. І важливо аби держава не змінювала правила гри, а дала певний час новим громадам для становлення», - розповів Микола Бардук, голова Високівської ОТГ.

Нагадаємо, що 4 грудня у Києві відбудеться ІІ всеукраїнський форум об’єднаних громад України.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці 10:22 Учні однієї з гімназій Житомирщини долучилися до висадження лісу photo_camera 10:00 На Чуднівщині чоловік цілу ніч блукав у лісі 09:41 Росіяни за добу втратили 910 військових
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up