На Житомирщині зафіксовано понад 153 правопорушення виборчого процесу

На Житомирщині зафіксовано понад 153 правопорушення виборчого процесу

Про це повідомив координатор Громадянської мережі ОПОРА Тарас Чмут під час преконференції, яка відбулася 26 жовтня.

Тарас Чмут розповів присутнім, що за виборчу добу представниками ОПОРИ було зафіксовано понад 153 випадки порушень, пов'язаних з виборчим процесом. Загалом, це стосувалося відсутності кабінок для голосування, фальсифікації виборчої документації, агітації на ДВК та процедури порушень підрахунку голосів.

«За цю добу виборів нами зафіксовано більше 153 прецедентів, ще на 4-х виборчих комісіях працюють спостерігачі, і цей процес триває. 44 з них пов'язані з матеріально-технічним забезпеченням, а саме: відсутність кабінок, скриньок стаціонарних та переносних для голосування на дому, відсутність плакатів з роз'ясненням порядку голосування і так далі. 20 випадків класифікується нами як можлива фальсифікація з виборчою документацією дільничних виборчих комісій на територіальних виборчих комісіях. Це ті випадки, коли ДВК приїжджало на ТВК з неналежно оформленими пакетами, бюлетенями, незаповненими списками виборців, або опечатаними не правильно. 17 випадків зафіксовано, які стосуються процедури порушень голосів. 10 випадків проти дії фіксації порушень. 7 випадків переписування протоколів чи іншої виборчої документації в ДВК або поруч з приміщенням територіальних виборчих приміщень. 5 випадків присутність осіб на вечірньому засіданні ДВК. 3 випадки не допуску або протидії спостереження і спроби вилучення спостерігача. 2 випадки агітації на ДВК або поряд з ДВК і не менше 18 випадків інших порушень, які не підлягають під окремі види класифікацій», - зазначив Тарас Чмут.  

В свою чергу начальник Головного управління поліції у Житомирській області Юрій Олійник  зазначив, що суттєвих порушень, які могли б вплинути на результати виборчого процесу, виявлено не було.

Відео дня

«За виборчий період до нас надійшло 140 повідомлень. 25 числа надійшло 36 повідомлень і 26 числа - 2 повідомлення, всі інші були до виборів. По вказаних повідомленнях 25 числа було складено 5 адміністративних протоколів. В своїй більшості це стосується бюлетенів: хтось виніс бюлетені, хтось порвав, хтось перекреслив. Що стосується кримінальних проваджень, то до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 8 фактів, 26 числа – 2 факти. Такі випадки всім відомі. В першу чергу, це стосується кабінок для голосування.  Також були випадки, коли секретар ДВК проголосував спочатку за себе, а потім ще й за сина. Також було, коли члени ДВК замість 4-х бюлетнів видавали по 5 бюлетнів. Були випадки, коли протокол підписувався ще до підрахунку результатів голосування. Також сьогодні надійшло повідомлення від одного кандидатів в мери про фальсифікацію», - сказав Юрій Олійник. 

Також  під час пресконференції було наголошено, що явка на вибори в цьому році надзвичайно низька - близько 28, 8 %. 

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up