Міські депутати хочуть вчетверте розпустити «місцевий кабмін»?

Міські депутати хочуть вчетверте розпустити «місцевий кабмін»?
Опозиція пожертвувала виконкомом, аби скинути мера. Сьогодні є розмови, що такий склад виконкому, за який свого часу усі депутати проголосували, має бути розпущений.

25 лютого на позачерговій сесії міської ради депутати проголосували за кількісний склад виконкому – 61 людина.

З 51 депутата лише один проголосував проти: «Мабуть, ми єдине місто в країні, а може й у світі, де є виконавчий комітет з 61 особи. Це зроблено з подачі міського голови. Це не компроміс – це знущання над громадою. Я єдиний, хто за це не голосував, навіть вийняв картку для голосування. Чекати, поки люди розчаруються або зникнуть ілюзії щодо повноважень виконкому – злочин перед громадою», – прокоментував позафракційний Олег Єлісєєв.

Як це було. Покадрова схема

Відео дня
style="text-align: justify;"> 25 лютого газета «20хвилин» запитала у новообраних членів виконкому про функції «місцевого кабміну»

Кадр 1

Які функції виконує виконком?

- Стоп… Вимикаємо!

- Ні, я запитую, які функції у виконкому?

- Щоб зрозуміти, які в нього функції, потрібно туди зайти і побачити, що він може.

Можливо, спочатку потрібно знати, що він робить, а тоді вирішувати, подавати свою кандидатуру чи ні. Голосуватимете, як скажуть?

-Ні.

Кадр 2

Виконком затверджує рішення, які приймають депутати

Кадр 3

Питання виносять на порядок денний, після чого депутати приймають рішення. Виконком має контролювати усі процеси. Наприклад, будівництво, соціальні та політичні питання.

Кадр 4

«Досить набирати членів виконкому, зарплата ж розподілятиметься між усіма! Як на громадських задах, це що – безкоштовно?»

Повноваження виконавчого комітету Житомирської міської ради:

  • визначення комунальних тарифів;
  • затвердження виконавців послуг, вартості орендної плати комунального майна;
  • надання громадянам житла;
  • розподіл міських транспортних маршрутів;
  • організація свят;
  • затвердження фінансових планів комунальних установ;
  • інші важливі для роботи міста питання.

Зі слів екс-члена виконкому, опозиціонера на той час Олексія Ясунецького, ми чітко зрозуміли, що опозиція пожертвувала місцевим кабміном, аби скинути голову міста і стати владою: «Це повний фарс, це недієвий орган, який не збиратиметься, не прийматиме важливих рішень. Ми не знаємо, хто входить в його склад. Потрібно проаналізувати персональний склад, і депутати мають ознайомитися з резюме.

 -Але Ваша команда проголосувала (тобто опозиційні депутати)?

- Якщо б зараз цей виконком не проголосував, ми мали б перерву. Одні б кричали – народний виконком, інші – відставка мера. Народний виконком – це проект голови міста (аби кожен міг представитися та поставити запитання). Мер хотів відтермінувати свою відставку».

З цих слів та зі слів першого заступника мера Сергія Сухомліна (на сьогоднішній день) стало зрозуміло, що цей виконком працюватиме недовго. Є думки, що 31 березня на сесії міської ради депутати винесуть на порядок денний питання про розпуск виконкому. За 3 роки своєї каденції вони зроблять це вчетверте.

Така перспектива багатьох не тішить, зокрема новообраних членів виконкому, які відпрацювали вже два засідання і кажуть, що він працює. Навіть більше, нова влада не може домовитися з «народним виконкомом», тому і хоче його знищити та дискредитувати.

Громадський діяч Юрій Градовський 25 лютого зазначав, що не потрібно і далі «втирати людям комуністичну туфту»: «Звичайно, прості люди – загроза банді. Наче це гідні члени виконкому – Леонченко, Кропивницький та інші».

Новообраний член виконкому Артем Малиновський, сьогодні каже, що цей виконком має працювати далі. На двох засіданнях він брав активну участь: «Я, як місцевий ресторатор, свого часу зіштовхнувся з хабарництвом та вимогами, коли намагався поставити літню площадку. Моєму юристу сказали, що вирішать усе за півтори тисячі доларів. Із 17-ма членами можна було домовитися, а зараз виходить у виконкомі 61 людина і спробуй домовся. У виконкомі мають бути різні люди у складі 25 – 30 осіб: бізнесмени, науковці, творчі люди, молодь, старші і т д. Відсіяти дуже просто: забрати права у тих, хто не бере участь у засіданнях. Хіба позиція кримінальних людей раціональна і направлена на розвиток міста?

Команді вигідно розпустити деяких депутатів, які працюють заради своїх інтересів, а виконком не дає це зробити, бо ми аполітичні. Як Стіву Джобсу дивувалися його винаходам, так і дивуються нашому “народному виконкому”. Певна річ, що люди, які звикли працювати за корупційними схемами, не можуть погодитися з новим баченням ведення політики, якщо вони не випробували його».

Обставини склалися так, що нова система і цей виконком, на диво, працює і працює для людей.

Депутат обласної ради, громадський активіст Дмитро Кропачов відпрацював також 2 засідання Житомирського міського виконкому: «Багато членів виконкому не знали регламенту виконавчого комітету та функцій. Але був кворум і активне бажання брати участь в суспільних питаннях міста. На першому засіданні було багато питань у членів виконкому до служби у справах дітей. Дуже доречних, тому що просто позбавити батьківства це одне, а виконувати якісно свою роботу соціальним службам, щоб зробити все, аби виправити ситуацію в неблагонадійних родинах – це зовсім інше. Саме цим вони повинні займатись, саме така мета діяльності служби.

До того ж, велика кількість членів виконкому додає більше демократії та зменшує ймовірність корупційної складової. Аудиторія неоднорідна та немає яскраво вираженої більшості. Участь в засіданнях навчить житомирських громадських діячів, членів виконкому більш менш поважати тих, хто доповідає чи задає запитання, навчить працювати колективно, що також дуже корисно для побудови нового суспільства.

Також відбулась самоорганізація, адже виконком самостійно прийняв рішення зробити профільні групи: окрему з транспорту та рекламну. Бажано, щоб явка, яка була два рази, не зменшувалась та виконком залишився дієвим виконавчим органом Житомирської міської ради».

Член виконкому Вітор Ткачук, який до цього вже рік працював у кількісному складі з 17-ти осіб, на ці засідання не приходив, і вважає, що виконком має бути іншим: «Мають бути молоді професіонали з двома-трьома освітами. Тільки такі люди зможуть разом зламати систему бюрократії та непрофесіоналізму. Ані попередній, ані поточний, ані майбутній виконкоми цим критеріям відповідати не будуть, бо їх формує голова міста та депутати бізнесмени. Ми можемо змінити ситуацію на чергових виборах мера та місцевих депутатів: вибрати чесного головнокомандувача і професіоналів депутатів. Все залежить від житомирян».

Громадський діяч, голова політичної партії Дмитро Ткачук, який також був обраний членом виконкому, дізнавшись про кількісний та якісний склад, вийшов з нього: «Більшість складу цього виконкому, сьогодні не усвідомлює ні значення органу, ні його призначення. Питання про зарплату, пропозиції, які вносяться під час засідань, лише підтверджують це. Цей склад не сприймається міськрадою і зараз існує передмодерація всіх питань, які потрапляють на їх розгляд. Таке існувати не повинно, але немає шансу цього змінити, бо сам склад виконкому не розглядає цих питань. Такий чисельний склад є роздутим і недієспроможним.

Це сталося в той момент, коли рада була ладна голосувати за абищо, щоб швидше дійти до питання про відставку мера, а міський голова був ладен на все, що завгодно, аби на останок ускладнити життя “наступникам”. Кількісний склад є штучно відкорегованим, туди навмисно введено ряд осіб, метою яких є блокування і деструктив. В критичний момент вони сформують більшість і блокуватимуть роботу органу. З часом з’явиться жорстка загроза відсутності кворуму. Явка попередніх двох засідань вже показала, що третина десь губиться».

Формально членом виконавчого комітету може стати кожен, кому небайдужа доля міста. Газета «20 хвилин» переконана, що в місті є багато активних житомирян, які своїм свіжим поглядом позитивно впливатимуть і на чесну владу, і на чесну опозицію.

Якщо раніше «20хвилин» пропонувала шляхом всенародного голосування визначити склад виконкому, то сьогодні ми закликаємо не займатися політичними іграми та інтригами.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up