Лідер Ірина Ярмоленко: "Розумні" міста запрацюють в Україні, коли буде ухвалена Хартія рівності

Лідер Ірина Ярмоленко: "Розумні" міста запрацюють в Україні, коли буде ухвалена Хартія рівності

Їй 26, і вона хоче змінювати країну. Учасниця проекту "Нові лідери" Ірина Ярмоленко вважає, що "розумні" міста запрацюють в Україні тоді, коли у кожному з них буде ухвалена Хартія рівності для усіх - жінок та чоловіків, дорослих та малих.  

Документ зробить українські міста комфортними та інвестиційно привабливими. Починає Ірина з рідного Житомира.

 Ніхто не може нав'язувати вам через вашу стать - дівчинка ви чи чоловік - як ви можете себе поводити, - каже вона дітям. 

Це лише частина короткої лекції "Рівні можливості для школярів". Її читає депутатка Житомирської міської ради Ірина Ярмоленко.

Відео дня

Кожним словом намагається пояснити дітям, що ж таке бути рівними у всьому.

За допомогою іграшок акцентує увагу на рівних можливостях у межах міста.

— Усе більше європейських країн цікавляться про можливість, як зробити міста безпечними. Усе аналізується і робиться максимально доступним і легким у використанні для вас як для підлітків, для мам с дітьми, людей з обмеженими можливостями, - зазначає Ірина Ярмоленко.

Місто може бути доступним для кожного, наголошують агенти змін рівних можливостей. Утім, лише у тому разі, якщо ми думатимемо один про одного. Це демонструють школярі, коли граючись, проектують парк, у якому було би зручно усім.

— Рівні можливості означають, щоб люди, які себе по-різному почувають, по-різному живуть, могли спілкуватися, жити на рівні з іншими, - каже Тетяна Мойсеєва, експертка з гендерних питань, - каже дівчина.

Саме така мета Ірини Ярмоленко. Вона довго виношувала ініціативу рівних можливостей для усіх. І з рештою увійшла до сотні кращих проектів "Нові лідери".

За планом Ірини спершу на місцях необхідно ухвалити європейську Хартію рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. Цей день називає для себе вирішальним, бо Хартію розглядає її рідне місто Житомир. До депутатів, як і до дітей, приходить з іграшками.

Це розумний будинок, а це вітряк з відновлювальною енергією, а це електрокари, які з PayPal економлять наш час та гроші. Розумні міста - це наша мрія. Відень у 1991 році проаналізував через гендерний компонент своє місто, і сьогодні це місто дуже успішне у своїх практиках. У них зручні публічні місця - для жінок, чоловіків, для людей з обмеженими можливостями.

Візуалізація діє - депутати голосують, Хартію ухвалюють і радіють.

Що буде далі, Ірина пояснює просто - на прикладі центральної вулиці Житомира. Її уже неофіційног називають вулицею рівних можливостей.

Вона доступна для малого та дорослого, вона доступна для людей з особливими потребами - тому що там зручні пандуси. Тут можна присісти, прогулятися, проводити різні заходи. Усім для того, щоб це запрацювало всюди, потрібні агенти змін. Вони допомагатимуть аналізувати міські програми і знаходити у них прогалини.

— Нам потрібно усі міські програми просканувати через цей компонент рівних можливостей для усіх, оцінити місто на його зручність, оцінити транспорт на його доступність, оцінити вулиці на їхню освітленість.

У рамках проекту Хартію рівності повинні ухвалити ще 6 міст. З ними Ірина уже веде перемовини. Далі, коли таких населених пунктів стане більше, вона ініціюватиме зміни до законодавства. І цей проект дасть змогу побудувати міста з рівними можливостями для всіх.

За програму Ірини Ярмоленко проголосувало 673 виборці. Доля її програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ, ІСТV та “Новому каналі” виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті програми “Вікна” телеканалу СТБ:

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up