Дві сесії – в один день: все, як завжди, дива не сталося

Дві сесії – в один день: все, як завжди, дива не сталося

Вівторок, 17 вересня 2019 року, у Житомирі виявився суцільно сесійним днем – сесії проходили паралельно у Житомирській обласній і Житомирській міській радах. 

Раніше, за старих і добрих часів, коли влада області і влада обласного центру жили і працювали задля спільного завдання та мети, такого ніхто не міг навіть уявити. Адже Житомирський міський голова, як і його колеги із Коростеня, Бердичева, Новограда-Волинського, зазвичай був присутнім на сесіях Житомирської обласної ради. 

Нині така співпраця між мерією Житомира та владою Житомирської області не в моді, а тому сесії проходять в один і той же час. Щоправда, існує версія, що керівники міста Житомира стали призначати сесії Житомирської міськради водночас із сесіями обласної ради для того, щоб дезорієнтувати громадських активістів. Представники громадськості вже декілька років поспіль вважають за потрібне бути присутніми на сесіях і таким чином впливати на ситуацію у владі. Обласна рада знайшла протидію таким «інтервенціям» активістів, запровадивши режим перепусток. Ну а мер Житомира та його команда вирішили не обмежувати активістів у присутності на сесіях. Очевидно, саме тому 17 вересня 2019 року основна маса громадських активістів подалася до Житомирської міської ради. Натомість сесія Житомирської обласної ради проходила в обстановці відносного спокою, хоча знову ж таки півсотні міліціонерів та нацгвардійців півдня стовбичили у коридорах, фойє та на подвір’ї «білого дому», щоб гарантувати порядок  у сесійному залі. 

Не пощастило мисливцям та дорожникам

Найпершою особливістю сесійного засідання Житомирської обласної ради стала присутність за столом президії нового губернатора Віталія Бунечка. Зовсім новий (бо немісцевий) голова Житомирської ОДА поки що лише знайомиться із життям  Житомирщини, а тому із його вуст у сесійному залі ні промов, ні навіть запитань не пролунало. Щоправда, губернатор дозволив собі репліку стосовно недопустимості маніпуляцій навколо «дитячих» питань, які раз-по-раз у залі таки виникали. Ну а справжнім господарем ситуації на сесії почувався голова Житомирської облради Володимир Ширма. Розмови про зміни на «капітанському» мостику Житомирської обласної ради виявилися лише чутками або ж таким собі розвідувальним прийомом із визначення можливих реакцій «героїв» та «персонажів» стосовно змін і кадрових перестановок на владному олімпі Житомирщини. І якщо команда Віталія Бунечка нині лише формується, а остаточний її склад має оформитись вже після проведення міжнародного українсько-білоруського форуму на початку жовтня, то керівництво Житомирської обласної ради може змінитися так само восени. Адже В.В. Ширма – людина із команди Петра Порошенка, хоча із «пташенятами» гнізда Геннадія Зубка він завжди тримався на відстані. Тим не менше, представники «Слуги народу» можуть-таки перетрусити керівний склад Житомирської обласної ради. Хоча це, мабуть, якраз той випадок, коли кажуть: «а вы друзья как не садитесь, всё ж в музыканты не годитесь». Та й, зрештою, В.І. Бунечку не так і важливо, хто буде формально очолювати обласну раду. Як кажуть, якщо Ширма, то й Ширма.

Відео дня

 Стосовно Володимира Ширми, то 17 вересня він доволі швидко і без особливих затримок та дискусій провів сесійне засідання. Незважаючи на те, що депутати мали розглянути аж 82 питання, вже о першій годині дня сесія вийшла на фініш. Нічого особливого чи надзвичайного депутати не вирішували. Успішно проголосували за десяток звернень до Кабміну України, внесли зміни до статутів майже двох десятків комунальних підприємств та установ. Відверто не пощастило мисливсько-рибальському об’єднанню «Сімаківське» та мисливському клубу «Блазер», бо депутати не захотіли погоджувати відведення для них гектарів мисливських угідь. Так само невдахами під час сесії виявились керівник Служби автомобільних доріг Житомирської області Г. Савченко та начальник управління промисловості, транспорту та зв’язку Житомирської ОДА Р. Крисюк. Обох раніше поважних чоловіків депутати рекомендували звільнити. Романа Крисюка має звільнити губернатор Віталій Бунечко, а Геннадія Савченка, швидше за все, звільнятимуть начальники із Києва.

Інтернати закриватимуть і надалі, а Бердичеву – знову пощастило?

Сесія несподівано затрималася на питанні про припинення (закриття) Ушомирської школи-інтернату, що у Коростенському районі. Виявилося, що депутати не відають, куди подінуться діти, які раніше навчалися у цьому навчальному закладі, а масла у багаття підкинув депутат В.В. Нагорняк із Коростеня, який сказав, що у кожному районі Житомирщини сьогодні є по дві сотні дітей із неблагополучних сімей, яких треба ізолювати від негативного і асоціального впливу батьків. Ще один депутат Т. Собко висловив думку, що профільна комісія із гуманітарних питань, яку очолює депутатка О. Галагуза, виявила свою неспроможність вивчити питання про потребу у закритті Ушомирської школи-інтернату. Знову ж таки Володимир Ширма вже на підвищених тонах кинувся переконувати депутатів, що питання вивчене, за діток переживати не варто, а школа-інтернат в Ушомирі буде все ж таки закрита. А для Бердичева керівництво Житомирської обласної ради вирішило подарувати ділянку із розпочатою забудовою спортивного комплексу. Щоправда, та ділянка має вже навіть скандальну славу, бо свого часу міська влада Бердичева передала ділянку під забудову спортивного комплексу у розпорядження Бердичівського медичного коледжу. Коледж самотужки розпочав будівництво, але у 2017-му році нинішня Житомирська рада взяла й звільнила директора навчального закладу. Новий директор коледжу (про якого мова на сесії ще раз зайде) вирішив відмовитися від намірів свого попередника і за допомогою депутатів-бердичівлян, яких у складі Житомирської облради аж дев’ять, передав  ділянку із розпочатою будовою спорткомплексу для потреб міста Бердичева. І ось 17 вересня 2019 року депутати обласної ради остаточно «освятили» долю довгобуду, передавши ділянку із розпочатим спорткомплексом громаді Бердичева.

Втім, Бердичів потерпає, як виявилося, не лише від нестачі спортивних споруд. Ще гіршою ситуація у місті із очисними спорудами, які мали б забезпечувати Бердичеву екологічну безпеку. Бердичівлянин Олег Козловський близько п’яти хвилин перелічував отруйні речовини, якими Бердичів забруднює води аж до Дніпра.

А Клименюка знову не почули!

Під завісу сесії, коли депутати поспішали на обід, бо працювали взагалі без перерви, настала черга для виступів громадських активістів. Виявилося, що декому із них голова Житомирської обласної ради надавав не лише задекларовані та обіцяні 2-3 хвилини, але й більше часу. Серед тих, хто записався на виступ у сесійному залі, був і колишній директор Бердичівського коледжу Володимир Клименюк, який якраз і міг би розповісти про усі деталі та обставини будівництва спортивного коледжу, про який говорилося вище. Проте Володимир Клименюк почав виступ із того, що робиться сьогодні у стінах коледжу, який свого часу (ще 2-3 роки тому) вважався одним із найкращих медичних коледжів України. Сьогодні тут виконує обов’язки директора колишній підполковник міліції, який розпочав у коледжі справді кадрову лихоманку. Звісно, депутатам Житомирської обласної ради не хотілося слухати Володимира Клименюка (також колишнього депутата облради), бо ж багато хто із них прекрасно розумів, що у квітні 2017-го Клименюка звільнили не законно, а внаслідок домовленостей і політичних інтриг. Ба більше, чимало депутатів знають і про те, що Володимир Клименюк, позбувшись роботи, самотужки виховує і ростить дванадцятирічну доньку. Звісно, чоловікові за таких обставин особливо нелегко. Але 17 вересня 2019-го року у залі Житомирської ради виступ колишнього директора Бердичівського медколеджу знову виявився непочутим. Голова облради В.В. Ширма у той час, поки Клименюк говорив про вибрики нинішнього керівника медичного коледжу, намагався «просвітити» губернатора В.І. Бунечка, аби і той був у курсі того, що відбувається у стінах Бердичівського медичного коледжу. Кажуть, що Житомирська обласна рада оголосила конкурс на посаду директора напрочуд відомого у нашій області навчального закладу. Цікаво, чи зможуть керманичі, які навчилися за помахом руки вирішувати долі людей, все ж таки нарешті обрати нового керівника навчального закладу. І ще одне – чи не стане директором медичного закладу знову ж таки міліціонер?

Микола Корзун

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up