Депутат обласної ради складає повноваження. Чи означає це кінець епохи?

Депутат обласної ради складає повноваження. Чи означає це кінець епохи?

1 лютого 2023 року депутат Житомирської обласної ради Віктор Развадовський написав заяву про складання своїх депутатських повноважень.

Мотивація такого рішення доволі прозаїчна, і нічого незвичайного у ній немає: у зв’язку зі станом здоров’я і потребою довгострокового лікування Віктор Развадовський просить припинити свої повноваження депутата Житомирської обласної ради.

Судячи із заяви, Віктор Развадовський постійно проживає за місцем своєї реєстрації – у столиці України, Києві. Однак ще торік, через тиждень після початку масового вторгнення російських військ в Україну, генерал В. Й. Развадовський на початку березня 2022-го року покинув межі України і тривалий час перебував у Польщі. Там у нашого земляка є житло (приватний будинок), а генеральсько-депутатська пенсія розміром з пів сотні тисяч гривень на місяць, яка регулярно виплачувалась, очевидно, дозволяла йому жити за кордоном без особливих проблем. Хоча, згідно з поширюваною в Україні інформацією, Віктор Развадовський не просто жив у Польщі, але й розпочав там діяльність зі збору серед поляків гуманітарної допомоги, яка вже у травні і червні 2022-го року надходила до України. У липні 2022-го року, коли депутати Житомирської обласної ради вперше після початку вторгнення агресора в Україну зібралися на сесію, Віктор Развадовський був у числі тих депутатів, які прибули до сесійного залу. Проте то був єдиний візит, бо вже після 14 липня про діяльність депутата В. Й. Развадовського нічого особливого не було відомо. Де він жив і чим конкретно займався як депутат – тим паче. На сесіях громад, де на виборах восени 2020-го року за партію «За майбутнє» (з нею В. Развадовський став депутатом обласної ради) проголосувало чимало виборців, ні Віктор Развадовський, ні його колеги по фракції «За майбутнє» жодного разу від 24 лютого 2022-го року  не бували. Цілком можливо, що саме стан здоров’я у цей час почав суттєво заважати Віктору Развадовському бувати у громадах, серед депутатів місцевих рад, а тим паче – у середовищах своїх виборців. Ну а вже на початку 2023-го року, коли від рашистського вторгнення в Україну минув майже рік, Віктор Развадовський вирішує остаточно зав’язати зі своєю депутатською каденцією.

Відео дня

Власне кажучи, те, що заява депутата Віктора Развадовського від 1-го лютого 2023-го року стала одночасно заявою про його вихід на політичну пенсію, сумнівів ні у кого викликати не може. Все, очевидно, на цьому політичну кар’єру В. Й. Развадовського, яка тривала без малого чверть віку, можна вважати завершеною. Хоча якщо підходити до оцінки Віктора Развадовського як політика, який тривалий час мав імідж беззаперечного фаворита Чуднівського мажоритарного округу, то фініш його політичної кар’єри, власне кажучи, наступив влітку 2019-го року. Тоді діючий народний депутат України В. Й. Развадовський програв парламентські вибори, а вже вибори до Житомирської обласної ради восени 2020-го року, по суті, стали епілогом його політичної біографії. У ситуації із Віктором Развадовським сюжет його політичного життя завершився ще влітку 2019-го, а два роки і два місяці перебування у статусі депутата Житомирської обласної ради тривали фактично вже за інерцією, бо ні фракція «За майбутнє», ні її лідер Віктор Развадовський нічим видатним у роботі Житомирської обласної ради не запам’яталися. Хіба лише проявом особливо впертого прагматизму стосовно лобіювання керівних посад у комунальних підприємствах Житомирської обласної ради. За перші декілька місяців Віктор Развадовський пробив для двох своїх колег із фракції партії «За майбутнє» крісла і кабінети директорів Центру спортивної медицини та КП «Еко – Сервіс». При цьому не лише Житомирщина, але й уся Україна була подивована тим, як на посаду директора медичного центру у Житомирі призначають міліцейського генерала. Ну а коли в Україну із кількох напрямків одночасно посунула рашистська орда, багато депутатів і раніше шанованих і навіть дуже заслужених діячів дуже швиденько подалися за кордон. У їхньому числі був і генерал В. Й. Развадовський, який у товаристві свого колеги-депутата (і також міліцейського генерала) перебрався до Польщі. Звісно ж, генерали із фракції «За майбутнє» мали поважний пенсійний вік і під мобілізацію не підпадали, хоча сам факт стосовно того, що генерали, свого часу нагороджені за відвагу, сміливість та вірність Україні, у числі перших полишали вітчизну (по суті, тікали) був достатньо промовистим, і якраз тоді, у березні 2022-го, багато хто із виборців та земляків В. Й. Развадовського зрозумів справжню ціну політика, якому упродовж багатьох років вони довіряли найпочесніше місце під куполом найвищого органу державної влади. Хтозна наскільки вплинуло на бажання Віктора Развадовського написати заяву про складання депутатських повноважень рішення Кабміну України від 27 січня 2023-го року про заборону виїзду за кордони держави для депутатів місцевих рад, але якраз на п’ятий день після появи урядової заборони для місцевих депутатів депутат Развадовський взявся за ручку і написав заяву про дочасне складання повноважень депутата Житомирської обласної ради.

Тепер, коли про відставку В. Й. Развадовського заговорили не лише на Житомирщині, але й в інших регіонах України, стало зрозуміло, що якраз сьогодні ми стаємо свідками завершення цілої епохи політиків та діячів, які за цілком мирних умов життя блискавично ставали генералами, на ходу і попутно колекціонуючи всілякі наукові звання докторів і академіків та високі державні нагороди. Якщо знову ж таки повернутися до Віктора Развадовського і підсумків його діяльності для своєї малої батьківщини, то й тут нічим особливим Віктор Йосипович не відзначився. Ні потужних інвестицій, ні помітних інфраструктурних об’єктів, ні хоча б більш-менш значущого об’єкта соціальної інфраструктури за ініціативи колишнього нардепа і колись всемогутнього чиновника на Житомирщині не було збудовано чи облаштовано за сучасними мірками. Звісно, Віктор Йосипович розумів найбільш вразливі больові точки побутового рівня потреб своїх виборців, і цього виявлялося достатньо, аби отримувати із рук земляків мандат народного депутата. Ось, власне, й увесь підсумок політичної кар’єри Віктора Развадовського. Кар’єри без досягнень та злетів і трохи дивакуватої за мірками цивілізованого світу, куди Україна, хоча й неквапливо, але все ж таки впевнено просувається. Нам залишилося лише констатувати, що «епоха Развадовського» завершується якраз на наших очах. Водночас  основні особливості цієї «епохи» ми маємо розуміти і усвідомлювати. І робити висновки. Тільки і всього.

Віктор Радчук

Коментарі

keyboard_arrow_up