Чи вплине на економіку Житомирщини вільна торгівля України з Канадою?

Чи вплине на економіку Житомирщини вільна торгівля України з Канадою?

Верховна Рада України ратифікувала угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Очікується, що це стимулюватиме українських виробників випускати конкурентоздатну продукцію та значно розширить діапазон експортних товарів.

 

З 2009 року Уряди України та Канади вели переговори щодо лібералізації двосторонньої торгівлі. 14 липня 2015 року переговорній групі від Уряду України на чолі із заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі – Торговим представником України Наталією Микольською вдалося успішно завершити переговорний процес.

Як відомо, 11 липня 2016 року Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів та Міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд підписали Угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою.

У Житомирщини практично відсутні експортно-імпортні стосунки з Канадою

Відео дня

Що ж стосується ситуації «до», то можна сказати, що протягом останніх кількох років торгово-економічні відносини Житомирщини зокрема й України загалом з Канадою були не надто продуктивними. Так, за даними Головного управління статистики у Житомирській області станом на січень поточного року зовнішня торгівля товарами з цією країною була відсутня. Проте досить налагодженими можна назвати стосунки з країнами-сусідами Канади.

Зокрема, до Сполучених Штатів Америки станом на перший місяць року Житомирщина експортувала товарів на загальну суму 60,3 тисячі доларів. Ще продуктивнішою є співпраця з «морськими сусідами» – експорт товарів на 179,2 тисячі доларів до Франції та 322,6 тисячі доларів до королівства Данія.

Найбільше ж станом на січень 2017 року експортні стосунки товарів у України налагоджені з Німеччиною (9546 тисяч доларів), Польщі (4401,6 тисяч доларів) і Білорусі (2856 тисяч доларів).

Що стосується імпорту, то із США надійшло товарів на 207,3 тисячі доларів, з Франції – на 208,9  тисяч доларів, а з королівства Данія – на 258,5 тисяч доларів.

Найбільше за вказаний проміжок часу до нас імпортували Угорщина (3714,9 тисяч доларів), а також уже згадані Польща (2480,6 тисяч доларів) і Німеччина (2436 тисяч доларів).

Загалом станом на січень поточного року Житомирська область ескпортувала товарів на загальну суму 37064,4  тисячі доларів, що складає 130,3% відповідно до анагічного періоду минулого року, й отримала імпорту на 19922,6  тисяч доларів – 124,9 % відносно до січня 2016.

Дещо інша ситуація між Житомирщиною та Канадаю склалася щодо експорту й імпорту послуг. Щоправда, останні дані щодо співпраці на офіціному сайті Головного управління статистики у Житомирській області датуються 2015 роком.

Згідно з вказаними статистичними даними два роки тому Житомирщина експортувала до Канади послуг на загальну суму 189,6 тисяч доларів. Стосовно ж імпорту, то сума складає лише 8,4 тисячі доларів. Причому варто відзначити, що у перші два квартали 2015 року Канада взагалі не імпортувла до Житомирскої області послуг, у той час як у ІІІ кварталі обсяг імпортованих послуг склав 5,9 тисяч доларів, а у ІV – 2,5 тисячі доларів.

Однак уже в найближчі роки ситуація може змінитися, оскільки 14 березня цього року Верховна Рада України, 272 голосами “за” ратифікувала Угоду про вільну торгівлю між Україною і Канадою.

Угода про вільну торгівлю з Канадою передбачає дотримання прозорості для процедур визначення походження товарів, розробки технічних регламентів, оцінки відповідності.

Ратифікація Угоди стимулюватиме українських виробників випускати конкурентоздатну продукцію. А це розширить діапазон експортних товарів, що своєю чергою позитивно вплине на економічний розвиток держави.

Для набрання чинності Угода потребує ратифікації парламентами обох країн. Наразі очікується голосування у Сенаті Канади (третє читання), підписання Президентом України та Генерал-губернатором Канади відповідно, обмін ратифікаційними документами.

Хто з українських виробників виграє від зони вільної торгівлі з Канадою

Андрій Забловський, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні:

«Верховна Рада ратифікувала угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

Очікується, що ефект від дії зони вільної торгівлі з Канадою Україна може відчути в перспективі 3-5 років, проте розраховувати на значний економічний потенціал поки що не доводиться.

Так, згідно з оцінкою Науково-дослідного економічного інституту Мінекономрозвитку, протягом перших п’яти років дії Угоди, експорт до Канади повинен збільшитися всього лише на $7 млн: з $29 млн у 2016 році до $36 млн у 2022-му. За останні п’ять років експорт до Канади скоротився в чотири рази – зі $120 млн в 2011 році до $29 млн – у 2016-у.

До Канади Україна експортує всього 0,08% від свого загального експорту; тоді як у канадському імпорті частка України становить усього 0,007%.

Незважаючи на такі не досить оптимістичні прогнози, зона вільної торгівлі з Канадою (яка дає доступ на ринок з річним імпортом понад 547 млрд дол.) все ж таки дає для українського бізнесу ряд переваг та можливостей, а саме:

· Отримання технічної допомоги пріоритетним секторам української промисловості у виході на північноамериканський ринок з фінансування 14 млн канадських доларів.

· Скасування усіх мит на українські промислові товари (окрім легкових автомобілів), які раніше становили від 2% до 25% від вартості продукції.

· "Якір" для подальшого експорту та нарощування присутності українських товарів на ринку США.

· Доступ до держзакупівель, які відбуваються в Канаді.

· Розширення інвестиційних горизонтів.

У першу чергу, виграти від дії цієї Угоди можуть українські виробники продуктів харчування з високим ступенем переробки продукції (кондитерські вироби, соки, алкогольні напої, соняшникова олія тощо.), а також представники IT-галузі. Натомість, продовжать діяти квоти для м’ясної та молочної продукції, пшениці, ячменю, яєць, маргарину та арахісового масла, що відповідно обмежить можливості для відповідних українських виробників постачати дану продукцію на ринок Канади».

Матеріал підготовано у рамках співпраці з проектом «VoxConnector»

Анастасія Кузьмич

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up