Чи потрібні Україні нові громадяни? Аналітики пояснили, чому іноземцям буде ще складніше отримати український паспорт

Чи потрібні Україні нові громадяни? Аналітики пояснили, чому іноземцям буде ще складніше отримати український паспорт

Із жовтня 2023 року для отримання громадянства України потрібно буде складати іспит на знання української мови, історії України та основ Конституції. Відповідний закон, ухвалений Верховною Радою, президент Володимир Зеленський підписав 21 квітня.

 

Як зазначають у аналітично-адвокаційній організації «Центр спільних дій», ухвалення цього закону є прикладом прямого народовладдя. На початку червня минулого року російський журналіст Олександр Невзоров та його дружина отримали від президента українські паспорти. Це спричинило невдоволення частини суспільства — петиція на сайті глави держави про запровадження обовʼязкових іспитів, зокрема з історії України та основ Конституції, набрала понад 25 тисяч підписів. А вже в липні Кабмін вніс проєкт закону, який народні депутати ухвалили 21 березня цього року.


Здавалося б, ініціатива дуже на часі з огляду на те, що ми зараз ведемо війну за власну незалежність і мали б уважно дивитися на те, хто отримує український паспорт.


Як зараз отримують український паспорт
Наразі простих способів набути українське громадянство лише два:
отримати громадянство від президента. Для цього не потрібно ні проживати 5 років на території України, ні підтверджувати рівень володіння державною мовою;
інвестувати в економіку України понад 100 тисяч доларів. Державі потрібні інвестиції, тому вона буде зацікавлена спрощувати процедуру набуття громадянства для таких підприємців.

Відео дня


Для тих шукачів українського громадянства, хто не має зайвих 100 тисяч доларів та не має змоги потрапити на прийом до президента, усе значно складніше. Їм потрібно проживати на території України понад 5 років і для цього отримати посвідку на проживання. А це дуже складно. Передусім через те, що іноземцям складно легально працевлаштуватися в Україні, а це одна з умов для отримання посвідки. Після цього потрібно подати декларацію про відсутність іноземного громадянства, отримати дозвіл на імміграцію, підтвердити наявність законних джерел існування та володіння державною мовою.
Але навіть виконання всіх цих умов ніколи не гарантувало отримання українського паспорта. Адже громадянство України видається в рамках затвердженої урядом квоти, але до списку квотників можна просто не потрапити.
Наприклад, на 2023 рік Кабмін затвердив імміграційні квоти на рівні 9 203 людей, які в майбутньому зможуть отримати українське громадянство. Із них 5 тисяч — це висококваліфіковані фахівці, 850 діячів науки та культури, 2 900 близьких родичів громадян України або іммігрантів. Але 9 203 особи — це дуже мало.
Що змінює ухвалений закон
Новий закон ще більше ускладнює набуття громадянства. Від жовтня 2023 року потрібно буде володіти українською мовою на рівні, затвердженому Нацкомісією зі стандартів державної мови. Раніше ж досить було знати українську в обсязі достатньому для спілкування. Сам іспит складатиметься з тестової та усної частин, а час на його складання не перевищуватиме двох із половиною години. Скласти іспит на знання мови можна лише в уповноважених установах, сплативши 492 гривні. Таких установ усього три і всі вони працюють у Києві на базі місцевих закладів вищої освіти


Додаються також іспити на знання основ Конституції та історії України. Як складатимуть ці іспити і який рівень знань буде вважатися достатнім, має визначити Кабінет міністрів.


Хто зможе отримати громадянство за спрощеною процедурою
Громадянство за спрощеною процедурою зможуть отримати іноземці чи особи без громадянства, які мають визначні заслуги перед Україною. Це люди, які за контрактом служать у Збройних силах України, Нацгвардії, Держспецтранспорті чи надавали інструкторську допомогу українським військовим. Для цього їм не потрібно проживати на території України 5 років. А іспити на знання мови, історії України та основ Конституції вони мають здати впродовж двох років після отримання громадянства, щоб не втратити його. Однозначним позитивом є створення можливостей для іноземців, які воюють за Україну, отримати громадянство за спрощеною процедурою.


Чому новий закон ускладнює процедуру отримання громадянства
Новий закон створює такі додаткові барʼєри як іспити на знання Конституції та історії України. А де барʼєри — там зʼявляються корупційні ризики, коли незданий іспит пропонують зарахувати за окрему оплату. Тому урядові, який буде напрацьовувати систему складання іспитів, потрібно докласти зусиль, щоб зробити цей процес максимально прозорим.


Варто також розуміти, що ускладнення процедури набуття громадянства не вирішить проблеми громадян, які отримують паспорт із рук президента. У 2022 році це був Невзоров. Але 10 роками раніше президент Віктор Янукович так само зробив громадянином Вадима Новинського, колишнього депутата ОПЗЖ і палкого прихильника російської церкви в Україні. Тому глава держави має підходити до роздавання паспортів, усвідомлюючи свою політичну відповідальність.


Чому питання українського громадянства «на часі»
Питання набуття громадянства зачіпає глобальніший аспект міграційної політики загалом. Бо з України через війну виїхали мільйони людей. Лише офіційно про тимчасовий притулок у ЄС попросили більше, ніж 5 мільйонів українців. 60 % із них — працездатного віку. А набули громадянства за останні 8 років лише 167 тисяч. Демографічна криза це вже серйозна проблема для України. Один зі способів частково її вирішити є натуралізація іноземців, які дотримуються законів, знають мову й хочуть жити в Україні. Якщо уряд обере цей варіант, то процедури доведеться міняти в бік більшої відкритості.

Коментарі

keyboard_arrow_up