Чесність нової влади чи контроль народу виведуть Житомир з економіко-політичної кризи?

Чесність нової влади чи контроль народу виведуть Житомир з економіко-політичної кризи?
«Чесна влада – не та, у якої багато честі, а та, яку якісно контролює народ», – політичний оглядач Андрій Осіпов.

Кадрова політика – неминучий процес при зміні влади. Вимогою Майдану було номер один – відставка Януковича, але Майдан поки нічого не досягнув.

Зміна політичних кольорів не ламає систему, зміна кадрів – не долає корупцію та беззаконня.

Майдан стоїть, бо всі, хто вийшов туди не на підтримку своєї політичної сили, а проти несправедливості, утисків, бідності, свавілля чудово розуміють – стояти є за що.

Відео дня
style="text-align: justify;"> Житомир не є унікальним. Навпаки, він є зменшеним макетом того, що як і в Києві, тут займаються політичною рокіровкою.

Партія з добре розвиненою структурою та квотами бере владу у свої руки, і роблячи вигляд, що рахується з народом, веде свою гру та кадрову політику.

Так колись було з Партією регіонів. Вона ще існує як явище, але в Житомирі поки нагадує симуляр (неіснуючу реальність). Екс-регіонали дивуються, як швидко людей привчили до думки, що «Партія регіонів» – це зло. Їм дивно, в чому вина підлеглого, що директор заводу виявився злочинцем.

ВО «Батьківщина» тим часом перефарбовує все з синього на червоне.

З 23 районів Житомирської області – 10 вже «пробютівські», а саме Житомирський, Андрушівський, Бердичівський, Брусилівський, Любарський, Попільнянський, Радомишльський, Ружинський, Чуднівський, Черняхівський, а також міста Малин та Червоноармійськ. Імена голів у районні адміністрації вже узгоджені. Документи подаються на затвердження в Адміністрацію Президентом, одним із голів стане скандально відомий Сергій Крутій.

Обласна рада також почервоніла, головою обраний член «ВО «Батьківщина» Віталій Француз, який вже був головою обласної ради 2008-10 років. «Бютівець» Руслан Годований, який за останні десять років змінив шість партій, став першим заступником.

З таким розмахом та адмінресурсом не страшно і на вибори йти.

Але до них ще далеко, а ось розподіл посад та влади в самому розпалі.

У владних кабінетах, в яких вже познімали Януковича, по-справжньому гаряче: професіоналів обмаль, незаплямованих професіоналів ще менше. Але є кум, брат, сват, хороший знайомий, і той, хто підтримав у потрібний момент.

Поки заступники Сергія Рижука пишуть заяви про складання повноважень, в кабінет до нового губернатора, члена ВО «Свобода» Сидора Кізіна, черга довша ніж, до лікаря в наших поліклініках.

Уже ходять розмови про призначення прокурора Анотолія Чумаченка та головного податківця Бориса Буряченко в Житомирської області. Така перспектива тішить мало кого. Очікувалося, що керувати справами мають прийти професіонали з репутацією.

Сидір Кізін вдруге за тиждень збирається з представниками бізнесу: говорить про труднощі та про того, хто стане начальником податкової

Кермувати справами міста припало секретарю міськради Любові Цимбалюк, але за два дні першим заступником було обрано голову ГО «Народна рада» Сергія Сухомлина. Його знають як хорошого стратега. Чималу роль відводять його здатності гуртувати людей навколо ідеї, щоправда ідейних дуже мало, тому доводиться шукати іншу методику.

Можливо, саме через відсутність кадрів, або ще з якихось причин, і пустує тиждень управління по зв’язках з громадськістю в міській раді.

Рішення оприлюднюються із запізненнями, сайт не оновлюється. Нагадаємо, вся команда екс-мера Володимира Дебоя звільнилася одразу після відставки свого керівництва.

Сергій Сухомлин склав свої повноваження депутата обласної ради. Пан Сергій один з небагатьох, кого різні демократичні сили не зупиняли без перепустки в ОДА.

Складність полягає ще і в тому, що взяти участь у прийнятті стратегічно – важливих кадрових рішень є бажання у кількох провладних груп, і не завжди бажання спільні.

В додаток ще є й прості житомиряни. Вони свого часу були не лише опозиційними політиками, а відчайдушним громадськими активістами. Можливо, наші житомирські відчайдухи не такі й досвідчені в справах місцевого самоврядування, але вони днювали й ночували в Києві, тижнями не бачили родин, постраждали від шумових гранат та гумових пострілів. Довіритися новій-старій владі, яка вже зі шлейфом, бажання хлопці та дівчата не мають. Команда екс-фронтовиків мала більшість в міській раді за минулої каденції.

Молоді реформатори об’єднуються в різні групи. Наприклад, «Свої» захищатимуть одне одного за лідерства молодого депутата облради, потенційного голову бюджетної комісії Дмитра Кропачова. Дмитро Ткачук та Влад Пучич створюють люстраційні комітети та схеми їхньої взаємодії.

«Народна самооборона» та «Правий сектор» згуртовуються для обміну ідей з іншими житомирянами, які представлені ГО та іншими демократичними рухами, щоправда іноді ці рухи не нагадують демократію, а повну анархію.

Команда «Демальянсу», яка претендувала на посаду профільного заступника в мерію, але домовитися з новою владою не змогла, вирішила створити народні люстраційні комітети. Кажуть до люстрації самих себе також готові.

Російське телебачення у свою чергу не спить, і збирає будь-які фактажі, аби у себе в країні, та і на міжнародній арені, показати Україну безпорадною і хаосною. Всі, хто вийшли на Майдани вже (через заангажовані ЗМІ) в очах росіян, турків – «фашисти», «нацисти», «бандерівці».

На народне Віче «Крим та Україна єдині» зібралося близько 2 тисяч людей. Виступи активістів та керівників області були емоційні, говорили про єдність.

Долаючи зовнішнього ворога, ми підсилюємо внутрішнього, що дуже небезпечно. Можливо, тому деякі експерти радять не покладати великих реформістських надій на тимчасовий уряд, а отже і на новопризначенців в Житомирі.

Уряд, Президент і ті, кому делеговані повноваження по областям працюватимуть три місяці – їхнє завдання стабілізувати хоч якось ситуацію в країні. Сподіваємося, не за горами і місцеві вибори. І тут найскладніше – обрати резидента та владу області, які стануть рушійною силою перемін та прикладом принциповості та людяності.

Майдан не сліпий і не дурний, ні в Києві, і ні в Житомирі. Майдан досягне мети за умови, що цього разу причетні до змін будуть усі українці. Методику та інструментарій впливу на владу випрацьовують громадські організації та нові опозиційні сили. Саме там Вас не вистачає, житомиряни.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up