Житомирщина очима Оноре де Бальзака

Житомирщина очима Оноре де Бальзака
Французький письменник Оноре де Бальзак 166 років назад вперше зустрівся зі своєю останньою любов'ю - польською поміщицею, яка жила на українській землі, Евеліною Ганською.

Наразі ж усі бажаючі можуть відправитися в подорож і побачити  Україну очима Бальзака.

Зазначимо, що Бальзак вперше приїхав у Бердичів до своєї коханої вересні 1847 року. Пізніше письменник приїздив ще два рази у січні 1848 р. і протягом останніх місяців 1849-го до квітня 1850 року.

У перший приїзд , поспішаючи потрапити до маєтку Ганських, літератор слідував таким маршрутом : Броди - Радзивилів - Дубно- Ганнопіль (Біла церква) - Житомир - Бердичів - Верхівня, - повідомляє «Взгляд». Ми ж пропонуємо пройти по знаковим і просто цікавих місцях, в яких побував знаменитий француз .

Відео дня
>

1 Київ

Почати подорож можна зі столиці, хоч вона і не дуже сподобалася Бальзаку. З одного боку, «Північний Рим », як називав Київ романіст, завжди нагороджував Бальзака страшної застудою. З іншого, тоді ще мало нагадував європейські міста. Тим не менш, Бальзак відвідав Лавру і Софію, прогулявся і по київських вуличках. На той час місто складався всього лише з трьох районів: Печерська, Подолу і « старого Києва». Резюмував так: «Я побачив північний Рим, православне місто з церквами. Припав до душі письменнику будинок генерал-губернатора Києва Фундуклея на Володимирській, 54. Зараз у ньому знаходиться Президія Академії Наук України. Там проходив прийом, який глава міста влаштовував спеціально на честь приїзду письменника.

2 Біла Церкв

Тут письменник був проїздом. Але якщо цікавий мандрівник загляне сюди по шляху до Верхівні, де знаходиться будинок-музей Бальзака, то не буде розчарований. По-перше, проїжджаючи Ганнопіль, літератор порівнює тутешню природу з краєм Бос ( родюча територія в центральній Франції). По-друге, виділив маєток графа Франца - Ксаверія Браницького і збирався відвідати його, але побоявся занадто довго прогостювати у привітних господарів.

3 Село Верхівня

Саме тут знаходилася садиба Евеліни і Венцеслава Ганських. Літератор був підкорений вишуканістю палацу. «Ви мені не говорили, що володієте цілим Лувром. Все це надзвичайно красиво», - писав він Евеліні. Маєток у Верхівні дійсно мало значні розміри. Кількість гектарів, відведених під паркову місцевість, обчислювалася десятками тисяч. Архітектором палацу, оформленого в англійському стилі, став знаменитий Блеріо,  У радянські часи тут був Сільськогосподарський технікум, а тепер в садибі розташовується «Літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака». Сьогодні в музеї відтворена обстановка 3-х кімнат: вітальні, кабінету та спальні. Музей працює щодня з 10 до 18 години, крім неділі.

4 Бердичів

У цьому місті в 1850 році відбулося вінчання Оноре де Бальзака і графині Евеліни Ганської. Воно пройшло в костелі св. Варвари (вул. К. Лібкнехта , 25). Костел був побудований в 1826 році на місці дерев'яної церкви і зберігся до наших днів. Більше того, він діючий . Щодня о 8:00 і 20:00 тут проходять служби .

 

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up